Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog novog Pravilnika

LIJEČNICI IZAŠLI NA ULICE Ministar umiruje: 'Nepotrebno se dižu tenzije, imamo rješenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnička komora inicirala je pokretanje disciplinskog postupka protiv svojih 66 članova, ravnatelja zdravstvenih ustanova i članova dužnosnika zdravstvenih udruga.

Liječnička komora inicirala je pokretanje disciplinskog postupka protiv svojih 66 članova, ravnatelja zdravstvenih ustanova i članova dužnosnika zdravstvenih udruga. Razlog je, kako navode, nepoštivanje novog pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine.

Pročitajte i ovo Jutro nakon terorističkog napada u Moskvi Dojava o bombi Nova drama u Moskvi: Evakuirana bolnica u kojoj se liječe žrtve terorističkog napada Ilustracija Oglasio se vlasnik UZNEMIRUJUĆI VIDEO Konobarica palila šank, vatra zahvatila goste: "Cura je trčala okolo i derala se, prijatelj je imao zapaljena leđa"

Novim pravilnikom, naime, ukinuta je praksa da specijalizanti vraćaju puni iznos bruto plaća za obavljeni rad ako ne ostanu raditi u bolnici koja im je i omogućila specijalizaciju. Zbog nepoštivanja pravilnika, specijalizanti iz Siska i Popovače trenutačno prosvjeduju u Sisku.

'Ne želimo biti različiti od drugih, želimo da za sve u Hrvatskoj konačno vrijede isti zakoni', rekla je Mirjana Livojević, dr. med. spec. urologije.

'Ovdje smo zapravo da ovim prosvjednim aktom izrazimo nezadovoljstvo koje liječnici sisačko-moslovačke županije osjećaju jer su zakinuti', kazala je Ivana Shmit iz HUBOL-a.

Ispred ureda župana se okupilo 70-ak specijalizanata i liječika koji su im došli dati podršku. Smatraju da su zakinuti za prava zbog toga što njihov ravnatelj ne poštuje novi pravilnik.

U telefonskom razgovoru, ravnatelj bolnice kazao je da anekse nije potpisao po naputku županije. Iz županije pak kažu da će se ovaj problem uvrstiti na prvu sjednicu županijske skupštine.

'Sisačko moslavačka županija i njeni dužnosnici moraju poštivati zakonsku proceduru, prema tome to su iznosi o kojima župan ne može odlučivati nego skupština', rekao je Darko Srbljanin, pročelnik za zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Specijalizanti traže da se izjednače s ostalim kolegama u Hrvatskoj kojima su ravnatelji potpisali anekse ugovora po novom Pravilniku. Prema njemu, oni više ne bi bili dužni vratiti puni iznos bruto plaća ako ne ostanu raditi u bolnici koja im je i omogućila specijalizaciju.

Trebali bi vratiti samo troškove specijalizacije koji su oko 60.000 kuna. Ministar na sve kaže kako se nepotrebno dižu tenzije i da je na tragu rješenja koje će zadovoljiti sve strane. O kakvom se rješenju radi, nije precizirao.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene