Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loši uvjeti rada

Hrvatski liječnici dovedeni do ruba: Spašavaju živote, ali država im ne da veću plaću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako u sustavu zdravstva liječnika nedostaje, plaće su im male, a uvjeti rada loši, Vlada nije imala sluha za njihove povišice.

Za razliku od državnih službenika, učitelji i liječnici neće dobiti veće plaće.

Pročitajte i ovo Liječnik, ilustracija brojne nepravilnosti Češljaju se lažna bolovanja: Kontrolori pregledali gotovo 30 tisuća kartona! Ljubica Adžaip pet godina nakon Kardiokirurgu Cristijanu Bulatu potvrđena optužnica, supruga preminulog pacijenta komentirala: "Razočaranje je što taj doktor još uvijek radi u bolnici i što nekoga liječi"

Filip je prije šest mjeseci počeo raditi na dječjoj intenzivnoj u KBC-u Zagreb. Za sada se, kaže, uspijeva nositi sa stresom i težinom posla.

"Rad u intenzivnoj malo je specifičniji nego ovo što sam do sada radio. Ali, nekako se čovjek mora odvojiti i pokušati biti što više objektivan da bi mogao što realnije sagledati situaciju. A naravno da se uz neke pacijente, posebno koji su duže ovdje, vežeš", kaže Filip Rubić, dr. med. pedijatar, KBC Zagreb.

Unatoč problemima s kojima se hrvatsko zdravstvo bori, kaže kako ne razmišlja o odlasku u inozemstvu, čak i nakon saznanja kako liječnici neće dobiti veće plaće.

"Svakako da smeta, ali možda pametniji ljudi od nas i na višim pozicijama budu prosvijetljeni i uvide da bi tih 2% možda odgovaralo i učiteljima i nama", kaže dr. Rubić.

Oni su, skupa s učiteljima i profesorima, za razliku od npr. djelatnika državnih službi, izuzeti od povišica.

"To je zapravo strašno! To pokazuje stav društva, stav države prema liječnicima i zdravstvu. A u krajnjoj liniji i prema pacijentima. Jer ako ne cijeniš onoga koji pruža zdravstvenu zaštitu, zapravo ne cijeniš i onog tko ju treba", kaže Ranka Serventi Seiwerth iz HUBOL-a.

Iz HUBOL-a kažu kako su im uvjeti rada i plaće puno manje od plaća ostalih kolega u Europi, stoga ne čudi sve veći odlazak u inozemstvo.

Primjerice, dok je u Hrvatskoj osnovna plaća specijalista 9000 kn, u Njemačkoj je 5000 eura, a u Velikoj Britaniji oko 5000 funti.

I pacijenti i mistar zdravstva smatraju kako se hrvatskim liječnicima uvjeti moraju poboljšati.

"Ako hoćemo zadržati liječnike, odnosno mlade ljude u Hrvatskoj, trebat će osigurati i uvjete rada i plaću i na tome tragu, Vlada će imati razumijevanja, a vjerujem i sindikati, odnosno, liječnici da ćemo naći rješenje u granicama mogućega", kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva (HDZ).

Za liječnike je rješenje strukovni kolektivni ugovor koji već godinama zagovaraju. Nadaju se kako će ova zdravstvena administracija biti ta koja će im to i omogućiti.

Ada Barić Grgurević, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, napominje kako u ovoj situaciji emocijama nema mjesta, nego je bitno poduzeti sve potrebne pravne korake kako bi se izborili za bolji položaj lječnika u Hrvatskoj. Osim toga, najavljuju tužbe, obraćanje Europskoj uniji, čak se i reaktivacija štrajka uzima u obzir kao opcija. Koliko je stanje loše potvrđuje činjenica da se u četiri godine vezano uz liječničku struku u Hrvatskoj nije promijenilo ništa, govori Ada.

"U 2017. godini, u jednoj zemlji koja je članica EU, ovakvom ignoriranju nema mjesta", ističe Barić Grgurević. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene