Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve češće žrtve napada

'OVAKVI SLUČAJEVI ĆE SE DOGAĐATI SVE ČEŠĆE' Liječnici traže izmjenu Zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sve češćih fizičkih napada, a posljednji su se dogodili u Zadru i Osijeku, liječnici traže izmjenu Zakona i bolju zaštitu na radnom mjestu.

U zadarskoj bolnici za vrijeme dežurstva napadnut je liječnik. 'Od jednog čovjeka koji čak nije bio ni pacijent bolnice. Na žalost, kolegu je taj čovjek napao iz čista mira, nanio mu je teške tjelesne ozljede, kolega je sad trenutno na bolovanju', rekao je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Burno jutro u Saboru Teške riječi tijekom rasprave o lex AP: "Želite poslati poruku o zaštiti žena, a nositelj liste vam je dva puta prijavljen za nasilje" Plakat ispred doma zdravlja Nelojalna konkurencija Plakatima vrbuju liječnike, razljutili ostatak Hrvatske: ''Ljuti me i žalosti. Ne znam koji bih sad izraz upotrijebio''

Sličan slučaj dogodio se i u Domu zdravlja u Osijeku, gdje je liječnicu napala i skoro ugušila ovisnica o drogama.

'Radi se o mladoj kolegici kojoj je to bilo prvo dežurstvo i to posebno dežurstvo na lokaciji vikendom koja je, koliko znam, čak i nije adekvatno', rekla je liječnica Vesna Rukavina Potočki. 'Držimo da je to samo vrh sante leda i da će se ovakvi slučajevi događati i biti sve češći, jer to je posljedica ovog sustava koji je nepravedan', smatra Petar Lozo iz Hrvatskog liječničkog zbora.

Liječnici kažu kako su svakodnevno izloženi verbalnim napadima pojedinih pacijenata. 'Verbalna agresija, neugodnosti, svađe, prigovori su svakodnevni što je uzrokovano čitavim nizom stvari. Prvo, jedan problem je to što je dosta neriješeno općenito u sferi zdravstva gdje imamo jedan nesrazmjer očekivanja i mogućnosti', rekao je Milan Mazalin, obiteljski liječnik.

'Na žalost, počeli smo se navikavati na to da su i psovke i verbalne prijetnje zapravo dio uobičajene i normalne komunikacije što smatram da nije normalno niti prihvatljivo u 21. stoljeću', kaže Ivana Šmit iz HUBOL-a.

'Samo siguran liječnik i zdrav radnik može biti i siguran za svog pacijenta. On na svom radnom mjestu mora biti zaštićen sa svim zakonskim regulativama', kaže Vesna Rukavina Potočki, obiteljska liječnica.

Što na žalost nije praksa - poručuju liječnici, pa zbog toga većina njih napade ni ne prijavi. Apeliraju na izmjenu kaznenog zakona. 'Gdje će promatrati liječnike kao službenu osoblje i ne zapravo praviti razliku među javnim službenicima u tom smislu', dodaje Šmit.

Prijedlog podržava i tehnički ministar zdravlja. 'Jer mislim da na taj način zapravo dajemo dodatan dignitet medicinskoj struci', istaknuo je Dario Nakić tehnički ministar zdravlja.

Nakić ipak vjeruje kako većina pacijenata ima poštovanja prema liječnicima i ostalom zdravstvenom osoblju i zadovoljni su pruženom zdravstvenom uslugom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene