Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolazi prava zima

Ledeni val uskoro stiže u Hrvatsku, liječnici upozoravaju da su posebno ugrožene dvije skupine ljudi: "Ne izlazite kad je najhladnije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobar dio Hrvatske jučer se probudio s temperaturama oko nule ili nižima. No to je bio tek uvod jer ledeni val tek stiže u Hrvatsku. I dok se jedni pripremaju za njegov dolazak, drugi uživaju u zimskim radostima.

Crni Lug u Gorskome kotaru jučer se probudio s temperaturom zraka 11 stupnjeva ispod nule.

"Za nas je to normalna stvar. Zapravo, čudo je da nije bilo i prije takvih temperatura. To je naš život, naš život ovdje", rekao je Danijel Popović iz Crnog Luga.

Pravi ledeni val uskoro stiže u cijelu Hrvatsku. Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za hladne valove diljem zemlje idućih dana. Za ovaj zimski ledeni val, koji je već zahvatio dio Europe, Gorani su spremni.

"Zimska služba komunalnog društva je spremna. Sve ceste su čiste, posipane i očekujemo novi val zahlađenja. Isto tako, naš prekrasni Park šuma Golubinjak, naša spilja Lokvarka, kao i kanjon Kamačnik, rade punom snagom", rekao je Ivica Gržanić, direktor Komunalnog društva "Lokvarka".

U njima već sada uživaju posjetitelji Gorskoga kotara iz cijele Hrvatske: "Nisam još naučio skijati, ali se sanjkam", rekao je Nikola iz Rijeke. Isto iskustvo ima i Vito iz Kaštel Lukšića: "Sanjkamo se. Mislio sam da ćemo se skijati, ali nećemo uspjeti."

I dok djeca i mladi uživaju, starije osobe i kronični bolesnici moraju paziti na zdravlje pri niskim temperaturama.

"Kroničnim bolesnicima i starijim ljudima preporučuje se da postupno izađu, ali ne odmah rano ujutro, kada je najhladnije, nego kad već malo izbije sunce", rekao je Leonardo Bressan, liječnik obiteljske medicine.

Vremenska prognoza

Ujutro će u cijeloj zemlji, osim na jugu Jadrana, temperature biti ispod nule. U gorskim krajevima bit će i do -10, a hladno će biti i na sjevernom i srednjem dijelu Jadrana. U gorju će povremeno biti više oblaka, pa i malo snijega, a puhat će slaba bura.

Poslijepodne će u središnjoj Hrvatskoj biti manje oblaka, pa će biti barem djelomice sunčano, ali i dalje hladno. Najviša temperatura bit će između nule i tri stupnja.

U Slavoniji će do sredine dana biti dosta oblaka, a onda će biti djelomice sunčano. Puhat će slab sjeverozapadni vjetar, a najviša temperatura popet će se do tri stupnja.

Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena bura, na otvorenom moru i jak sjeverozapadni vjetar. Bit će sunčano, ali hladno. U gorju će biti promjenjivo oblačno uz malo snijega, ali novi snježni pokrivač stvarat će se samo na višim područjima.

U Dalmaciji će poslijepodne biti prolazno više oblaka, ali će vrijeme biti nestabilno pa su mogući kratkotrajni pljuskovi susnježice ili snijega. I ovdje će biti hladno uz umjerenu, ponegdje i jaku buru i sjeverozapadnjak koji će slabjeti prema kraju dana.

Pročitajte i ovo Šteta od potresa - 1 stradali u potresu Kako dalje nakon potresa? Obrtnica iz Petrinje poručuje: "Treba nam kontejnersko naselje gdje ćemo raditi, odmah i sada, a ne za mjesec, dva"

Pročitajte i ovo Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar ZVONIMIR ŠOSTAR ZA DNEVNIK NOVE TV Šef Štampara o cijepljenju i povratku djece u škole: "Ne, ne bih ostavio djecu doma. Kod nižih razreda ima vrlo malo zaraženih, oni nisu prenosioci"

Sljedećih dana će u kopnenim krajevima ostati zimsko vrijeme uz dosta sunca, ali i pravu zimsku hladnoću. Zbog vedrog vremena posebno će hladno biti noću i ujutro, kada će se temperatura spuštati i do -10 stupnjeva. U subotu će i osjećaj hladnoće biti veći jer će puhati umjeren sjeverac.

I na Jadranu će cijeli ovaj tjedan biti hladno, a u četvrtak će, uz jaku buru s olujnim udarima u podvelebitskom dijelu, biti i oborina na granici kiše i snijega. Jak vjetar u Dalmaciji puhat će i u petak, a onda će biti manje vjetrovito. Na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji temperature će se spustiti i koji stupanj ispod nule.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene