Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

NOVE 1,2 MILIJARDE KUNA

Kujundžićev udar na pušače: Zdravstveni fond bi punio skupljim cigaretama, alkoholom, igrama na sreću...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dizanjem cijene kutije cigareta za tri kune koje ne bi išle u proračun nego izravno u zdravstvo, sustavu bi donio 1,2 milijarde kuna. Jedan je to od prijedloga ministra zdravstva Milana Kujundžića kako pomoći zdravstvenom sustavu koji sada duguje 8,2 milijarde kuna.

Poslodavci u zdravstvu podržavaju ovu ideju ministra Milana Kujundžića, baš kao i ideju o podizanju cijena alkoholnih pića i igara na sreću. 

Pročitajte i ovo Milan Kujundžić (Dnevnik.hr) Prevencija zdravlja ili šverca? Kujundžić o većim cijenama cigareta i alkohola: ''Većina je na povjerenstvu bila za'' Slika nije dostupna Jedina učinkovita mjera Milan Kujundžić: Stopostotno povećanje cijena cigareta i pića smanjuje ulazak djece u svijet pušenja i alkohola

"Uvođenjem tri kune po kutiji cigareta, ali koje ne bi išle u proračun Republike Hrvatske nego direktno u HZZO, prihodovali bi godišnje otprilike 1,15 milijardi kuna dodatnih sredstava", rekao je Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu. 

Taj bi novac služio za smanjenje duga koji sada iznosi 8,2 milijarde kuna, ali i za stimulacije liječnicima i sestrama kojih nedostaje diljem Hrvatske.

Ivo Jurić, KBC Split, kaže da im nedostaje oko sto liječnika. "Jednostavno, čitav sustav bi se urušio da nema tog dopunskoga rada odnosno dežurstva", kaže Jurić. 

Uskoro bi se taj prekovremeni rad stimulirao plaćanjem. "Očekujem s početkom nove godine da bi trebali biti bolje plaćeni oni koji znaju i rade više", kaže ministar Kujundžić. 

Stimulirani bi trebali s vremenom biti i liječnici primarne zdravstvene zaštite oko kojih se digla bura zbog moguće privatizacije.

"Ovo nije privatizacija, ovo je uređenje primarne zaštite i ovo je tek radni prijedlog. Vidjet ćemo kako će zakon definitivno izgledati. Za pacijente se sigurno ništa lošeg neće dogoditi", kaže Kujundžić. 

Građani imaju na raspolaganju sve zdravstvene usluge, a plaćaju u prosjeku 750 eura na godinu, upola manje nego susjedi Slovenci.

Kati Myllymȁki, izvršna direktorica Liječničke komore Finske, objašnjava kako to izgleda u Finskoj. "Ukupno socijalno i zdravstveno osiguranje plaćamo oko 3600 eura na godinu i razmišljamo o podizanju tog iznosa. Dakako da je to pitanje nacionalnog gospodarstva i platežne moći", kaže Myllmäki.

Problem je što je u Hrvatskoj i sve manje osiguranika. Fedor Dorčić, v.d. ravnatelja HZZO, kaže da svaki mjesec 200 ljudi više plaća doprinose za zdravstveno osiguranje. "Naravno postoji i drugi trend koji nam nije tako sklon, koji nas sve žalosti, a to je smanjenje ukupnog broja osiguranika kraj", kaže Dorčić.

Oni koji pak ostaju u Hrvatskoj uskoro bi mogli osjetiti pogodnosti novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti na čijem prijedlogu radi pedesetak stručnjaka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene