Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nakon izjave o izborima

Kujundžić: "Još od kralja Tomislava nema značajnije političke osobe od Kreše Beljaka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak da u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o njegovu opozivu očekuje "oporbenu predstavu", te poručio da će predstaviti sve što je Vlada učinila u sektoru zdravstva, pohvalivši se s dodijeljenih 2,2 milijarde kuna sredstava iz EU fondova.

"PR-ovci u liku Mosta i SDP-a meni sutra otvaraju medijski i politički prostor da priopćim javnosti što smo sve napravili. Zahvaljujem posebno njihovim predsjednicima Petrovu i Bernardiću što sutra otvaraju veliki medijski i politički prostor Ministarstvu zdravstva i Vladi", odgovorio je Kujundžić upitan za raspravu o njegovu opozivu koji traži oporba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od sinoć na liječenju Ministar zdravstva: "Bandić je dobro. U sigurnim je rukama i nije životno ugrožen" Slika nije dostupna OCJENA DO KRAJA TJEDNA Bandić u Bruxellesu predstavio kandidaturu za sjedište EMA-e: "Nikad neću hodati na čelu kolone u gay paradi"

Na pitanje hoće li mostovci i SDP-ovci uspjeti skupiti većinu za njegov opoziv Kujundžić je poručio da treba pričekati sutra "priredbu u Saboru".

Kujundžić je ironično komentirao i tvrdnje HSS-ovog Kreše Beljaka o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora 5. siječnja te poručio  "kako u hrvatskoj političkoj povijesti nema značajnije osobe od Beljaka"

"Mislim da u povijesti hrvatske države još od kralja Tomislava, nema značajnije političke osobe od Kreše Beljaka. Njega se držite, to vam je 'Biblija' za hrvatsku politiku", rekao je ironično Kujundžić nakon sjednice užeg Kabineta Vlade, na pitanje novinara kako komentira što je predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao da će prijevremeni parlamentarni izbori biti 5. siječnja.

A na pitanje očekuje li da će zagrebački gradonačelnik i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić 'smoći hrabosti bez koalicije' jer je jučer premijeru poručio da - "ili će se povećati plaće učiteljima i nastavnicima za šest posto ili više neće biti ove Vlade", Kujundžić je rekao da je "Bandić prepametan i preozbiljan čovjek da bi se igrao s takvim stvarima".

"Dakle, Milan Bandić je čovjek koji je 20 godina na političkoj sceni i on sigurno neće vući nikakve ishitrene poteze", dodao je Kujundžić.

Kujundžić je danas prisustvovao otvaranju obnovljene dnevne bolnice Zavoda za gastroenterologiju u KB Dubravi, što je bila prilika da se pohvali sa 100 posto povučenih dostupnih sredstava iz EU fondova.

To je potvrdila i državna tajnica iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Spomenka Đurić, rekavši da je iz operativnog programa konkurentnost i kohezija dodijeljeno za zdravstvo gotovo 380 milijuna eura.

"Ovo je sektor koji je povukao ne samo ono što mu je bilo na raspolaganju, nego i puno više - ulaže se u dnevne bolnice, primarnu zdravstvenu zaštitu, specijalističke bolnice", rekla je Đurić na otvorenju nove dnevne bolnice, u koju je uloženo 9 milijuna kuna sredstava iz EU fondova.

Kujundžić najavljuje da se u razdoblju 2020.-2030. pripremaju uzeti još više sredstava i izgraditi četiri nove sveučilišne bolnice iz EU fondova - u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu.

Osvrnuo se i na nove zahtjeve da se nakon nedavnog povećanja plaća u zdravstvu povećaju i koeficijenti. "To sindikati ne traže, to traže male grupacije stimulirane od tzv. neformalnih građanskih udruga i strančica koje pomalo odlaze u povijest", rekao je.

Nema realne šanse za povećanje koeficijenata u zdravstvu

Poručio je kako u ovom trenutku nema realne šanse za povećanje koeficijenata u zdravstvu, što ne znači da do godine neće biti bolje.

Komentirao je i aktualni štrajk u školama, rekavši da Vlada ima senzibilnost za sve radnike, da je ponudila dogovor i povećanje plaća u prosvjeti za 4 posto, no neki se, kaže, sada igraju politikom pa koriste sindikate i radnike u svoje dnevnopolitičke svrhe.

Na prijetnje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i HNS-a da neće u Saboru podržati proračun ako se ne prihvate zahtjevi prosvjetnih sindikata, Kujundžić je odgovorio kako su "svakome vrata u demokraciji širom otvorena, pa tako i HNS-u". Podsjetio je pritom kako je Bandić rekao da će on biti zadnji koji će napustiti Vladu.

Otvarajući novu dnevnu bolnicu u KB-u Dubrava, Kujundžić je ustvrdio da je Zavod za gastroenterologiju, kojem je on nekada bio na čelu, danas najbolji zavod u Hrvatskoj po broju postupaka, rezultatima i metodama.

Ravnatelj bolnice Srećko Marušić naglasio je da će nova dnevna bolnice omogućiti bržu i kvalitetniju obradu pacijenata, te bolje uvjete rada. Ona je dio većeg projekta, vrijednog oko 50 milijuna kuna, koji će obuhvaćati i uređenje dnevne bolnice za kardiologiju i izgradnju nove jednodnevne kirurgije. Sredstva su osigurana iz programa konkurentnost i kohezija EU i sve bi trebalo biti gotovo do kraja godine.

Na Zavodu za gastroenterologiju KB-a Dubrava godišnje se obradi oko 32.000 pacijenata. (Hina)


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene