Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispričali se zbog bolesti

"Krše se moja ustavna prava": Sanader dobio branitelja po službenoj dužnosti jer se odvjetnici nisu pojavili na sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nedolaska branitelja Ive Sanadera u suđenju za aferu INA-MOL sutkinja Županijskog suda Maja Stipić Štampar u petak je odgodila raspravu na kojoj su trebali svjedočiti bivši čelnici INA-e Davor Štern i Damir Vanđelić, a bivšem premijeru dodijelila je branitelja po službenoj dužnosti, što je optuženi ocijenio kao grubo kršenje njegovih ustavnih prava i temeljnih sloboda.

Sanaderovi branitelji Čedo Prodanović i Jadranka Sloković ispričali su svoj nedolazak na sud bolešću. Prodanović je kao razlog nedolaska naveo operaciju, dok je Sloković prije rasprave obavijestila sutkinju kako ima virozu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEPRAVOMOĆNA PRESUDA USKOK najavio žalbu, Sanaderovi odvjetnici poručili: ''Neka pišu, možda će imati više sreće'' Slika nije dostupna tvrdio da nije kriv Ivi Sanaderu Ustavni sud odbacio tužbu na presudu u slučaju Ina-MOL

Sanader je ustvrdio kako smatra da ne postoje razlozi za postavljanje branitelja po službenoj dužnosti jer njegovi odvjetnici "redovito dolazi na rasprave" te kako im je ovo "prvi nedolazak na sud".

"Odluka suda da mi se dodijeli branitelj po službenoj dužnosti aposolutni je presedan jer moji odvjetnici u devet godina koliko traje ovaj progon niti jedanput nisu izostali. Kao što je javnosti poznato, ja sam izostajao s rasprava zbog bolesti, no moji branitelji nisu. Budući da je njihov izostanak u potpunosti opravdan, ne razumijem kako je moguće na temelju jednog izostanka odrediti branitelja po službenoj dužnosti. Smatram da mi se krše ustavna prava, pravo na pošteno i pravično suđenje, jer kako će branitelj po službenoj dužnosti u 10 dana spremiti za spis koji ima više od 10.000 stranica. Odbacujem da me netko takav brani'', izjavio je Sanader.

Na novom suđenju za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u INA-i uz Sanadera je optužen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi, iako je i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Riječ je o slučaju u kojem je Sanader ranije zbog primanja mita od Hernadija bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud kaznu je smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija, Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni.

U prosincu 2015. suđenje Sanaderu spojeno je s Hernadijevim slučajem. Hrvatska je za Hernadijem raspisala europski uhidbeni nalog koji njegova država ne želi provesti, čak ni nakon što je Europski sud u Luxembourgu krajem srpnja objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihova državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju, na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju INA-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz INA-e. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene