Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Agrokoru

Sastali se Dalić, Ramljak i Beveridge: Ministrica zatražila pojašnjenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić sastala se jučer u poslijepodnevnim satima s Antom Ramljakom, izvanrednim povjerenikom Agrokora i Alastairom Beveridgeom, partnerom u tvrtki AlixPartners koja je glavni savjetnik za restrukturiranje Agrokora.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić na sastanku je zatražila pojašnjenja vezano uz angažiranje domaćih savjetnika kao podizvođača AlixPartnersa na projektu restrukturiranja ove sistemski značajne posrnule kompanije.

Tom prilikom Alastair Beveridge potpredsjednici Vlade detaljno je prezentirao ono što je u zadnjih nekoliko dana i javno više puta objasnio. Gospodin Beverage ponovio je da su podizvođači AlixPartnersa u Hrvatskoj angažirani u skladu s praksom kakvu na ovako složenim projektima tvrtka AlixPartners ima i drugdje u svijetu. Gospodin Beveridge u razgovoru je naglasio kako su AlixPartnersima za obavljanje posla kao što je restrukturiranje Agrokora, što je najveći takav projekt u ovom trenutku u Europi, potrebno poznavanje jezika i tržišta, odnosno lokalno znanje, stručnost i iskustvo rada na domaćem i međunarodnim tržištima. Takvu ekspertizu s najboljim referencama koje uključuju prijašnji rad za Morgan Stanley, JP Morgan, Deutsche Bank i Lazard tvrtka AlixPartners je našla u savjetnicima iz tvrtki Altera Corporate Finance i Texo Management po cijeni koja je za njihov angažman manja od cijene međunarodnih stručnjaka, rekao je u razgovoru Alastair Beverdige potpredsjednici Vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ROČIŠTE U RUJNU Bivšem šefu Agrokora Ivici Todoriću odbijen zahtjev za žalbu protiv izručenja Agrokor: Stižu žalbe na nagodbu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Život nakon nogometa Dok je Hrvatska u "srebrnoj euforiji", počele su pljuštati prve tužbe protiv Agrokora

Ante Ramljak potpredsjednici Vlade još je jednom prezentirao način odabira AlixPartnersa kao glavnog savjetnika za restrukturiranje, naglasivši da su u konkurenciji s pet drugih renomiranih međunarodnih tvrtki s relevantnim iskustvom dokazali snažne reference na međunarodnim restrukturiranjima, nepostojanje prethodnih poslovnih veza s Agrokorom i/ili njegovim glavnim vjerovnicima i ponudili najpovoljniju cijenu.

Ramljak i Beveridge potpredsjednici su prezentirali i podršku Privremenog vjerovničkog vijeća koje je i javno priopćilo da cijeni rad izvanredne uprave i angažiranih savjetnika, bez kojih, rekli su, ovaj posao ne bi bilo moguće valjano obaviti. Vjerovničko vijeće tom je prilikom također naglasilo kako je postizanje nagodbe u iznimno kratkom zakonom propisanom roku prioritet vijeća.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić na sastanku je od svih savjetnika zajedno i svakog pojedinačno, bez obzira na nacionalnu pripadnost, zatražila maksimalnu profesionalnost, zalaganje i fokus isključivo na postizanje nagodbe i zaštitu radnih mjesta u Agrokoru.

"Mirovinski fondovi ostali bez imovine"

Kriza u Agrokoru i dalje je tema koja iz dana u dan izaziva nove reakcije. Ono što je posebno odjeknulo u medijskom prostoru jest informacija kako su mirovinski fondovi imali oko milijardu kuna u dionicama Agrokora čija je vrijednost pala zbog djelovanja Ante Ramljaka i tako su posljedično i mirovinski fondovi ostali bez imovine.

Miroslav Jeličić Purko iz Udruge malih dioničara Agrokora u Dnevniku Nove TV iznio je nove momente o krizi u Agrokoru, odnosno probleme s izvanrednim povjerenikom Antom Ramljakom. "Gospodin Ramljak je svojim djelovanjem spustio cijenu dionica na jedan do dva posto vrijednosti od Nove godine do kraja prošle godine. On nije bio ni investicijski savjetnik, nije imao pravo pričati o cijeni, povrijedio je dosta propisa i zbog toga smo uputili jedan predložak Hanfi", rekao je Jeličić Purko u Dnevniku Nove TV. "Mirovinski fondovi su imali oko milijardu kuna u tim dionicama. Danas su oni ostali bez imovine, dok su Knighthead i ostali potezima Ramljaka danas zaradili novac. Novac izlazi iz Hrvatske, netko drugi ga uzima", upozorio je Jeličić Purko.

O ovom dramatičnom upozorenju upitali smo ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića.

"Mirovinski fondovi su apsolutno sigurni, mirovine su neupitne. Od 93 milijarde kuna imovine mirovinskih fondova 73 posto je u obeznicama RH. 16 posto u obveznicama drugih vlada, 11 posto samo u dionicama. Prema tome, ti gubitci koji su bili u Ledu mogu reći da apsolutno nisu utjecali na sigurnost i opstojnost mirovinskih fondova. Dapače, svojim konzervativnim ulaganjem oni su na dionicama ne samo Agrokora već i ostalih tvrtki zaradili unatoč tome. Prema tome, mirovinski fondovi su sigurni, a mirovine apsolutno neupitne. Vlada radi na tome da povećamo adekvatnost mirovina, da njihov iznos maksimalno moguće, sukladno proračunskim mogućnostima, raste", poručio je Pavić. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene