Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manji odaziv

Potraga za radnom snagom u turizmu: "Tražimo baš sve''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krenula je potraga za sezonskim radnicima u turizmu, prošle godine nedostajalo je nekoliko tisuća radnika. Cilj je što bolje aktivirati domaće tržište rada, a tome bi trebali pomoći Dani poslova u Turizmu. Svoje radnike poslodavci će tražiti u Osijeku, Zagrebu i Splitu.

Potraga za sezonskim radnicima u turizmu krenula je u Osijeku.

Pročitajte i ovo Rujansko ljeto u Dubrovniku Rujan kao iz snova Idealno ljeto na samom kraju ljeta: Dobrim brojkama nadaju se i u listopadu Turistička sezona, ilustracija - 2 Podatci Porezne uprave Odlični turistički rezultati: "S velikim entuzijazmom i zadovoljstvom krećemo prema postsezoni"

"Tražimo baš sve: od kuhara, konobara, sobarica, spremačica, do pomoćnog osoblja", rekla je Mirjana Bajčić Kadrovski, referentica u hotelskom lancu.

Zainteresirani radnici mogli su direktno razgovarati s poslodavcima i pronaći nešto za sebe.

Radi se o drugim po redu Danima poslova u turizmu, projektu Ministarstava rada i turizma, Zavoda za zapošljavanje i Hrvatske turističke zajednice. No poslodavci su ove godine primijetili manji odaziv.

"Lani je bila puna dvorana. Ne znam gdje su Slavonci nestali", rekla je Bajčić Kadrovski.

Umjesto da radnici traže posao, poslodavci traže radnike

U Osječko-baranjskoj županiji i dalje je oko 22 tisuće nezaposlenih. Struka upozorava da država mora biti ta koja će osigurati bolje uvjete, a kao problem vide i to što u Hrvatskoj poslodavci traže radnike, umjesto da nezaposleni traže posao.

"Mislim da bi stvari na neki način trebalo okrenuti. Oni koji već sada imaju svoje stalne sezonske radnike sigurno su u dobitku, ovi drugi će zaista morati požuriti", rekla je Nikolina Farčić iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika.

Za ovu godinu izdano je 1800 dozvola za uvoz radne snage. U Ministarstvu turizma poručuju kako je to vatrogasna mjera i kako se mora aktivirati domaće tržište rada. Dani poslova u turizmu nastavljaju se u Zagrebu i Splitu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene