Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tračak svjetla za poljoprivrednike

Interes je golem: Na raspolaganju im stoji 900 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskim poljoprivrednicima izdane su prve odluke za dobivanje europskog novca iz mjere 4, i to samo mjesec i pol nakon zatvaranja natječaja. Nikad brže procedure trebale bi im omogućiti da se što prije domognu 900 milijuna kuna iz europskog fonda.

Krumpir, luk i češnjak već su dvadeset godina Marijeva svakodnevica. Poljoprivrednik iz Garešnice živi od prodaje povrća trgovačkim lancima. Da bi to mogao raditi cijelu godinu, mora modernizirati skladište, pa je zatražio pomoć resornog ministarstva putem mjere 4 i europskih fondova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ostala bez ušteđevine Desetke tisuća eura žena je predala lažnoj bankarici koja joj je došla na vrata Šibenik - 4 Pametno korištenje EU fondova Novo ruho bisera Jadrana: "Nijedan grad u Hrvatskoj nije napravio toliku pozitivnu transformaciju"

"Aplicirali smo za projekt ulaganja u skladište. Dakle, povećanje kapaciteta skladišta, klimatizacija skladišta, oprema za proizvodnju luka, češnjaka i krumpira – odnosno na specijalizirane strojeve za proizvodnju povrća", rekao je Mario.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 15 i pol milijuna kuna, a Mario očekuje da bi potpora mogla pokriti polovinu iznosa. Na njegovo oduševljenje, pozitivan odgovor nije dugo čekao.

"Moram reći da sam ugodno iznenađen s obzirom na to da je prošli natječaj na kojem nismo ostvarili pravo na potporu trajao dvije godine do konačnog rješenja o odbijanju. Ovdje smo praktički oko 30 dana nakon zadnjeg roka za predaju dobili odluku", dodaje Mario.

Brzinom i novim, jednostavnijim postupcima prijave hvali se i ministar Tomislav Tolušić. "43 dana od dana zatvaranja natječaja do dana odluke, odnosno odabira onih koji su najpovoljniji na natječaju je definitivno rekord".

Najpovoljnijima na natječaju na raspolaganju stoji 900 milijuna kuna za jačanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede. Interes je golem – ministarstvu su stigla čak 952 zahtjeva za potpore vrijedne gotovo dvije milijarde kuna.

"Novaca ima dovoljno za sve! Dosad smo potrošili oko 30% od ukupnog iznosa koji imamo – to je 2,4 milijarde eura. Znači, ima još dovoljno novca na raspolaganju. Ono što bih još napomenuo – nakon potpisivanja ugovora 50 posto avansa će naši poljoprivrednici dobiti. Znači ne moraju se kreditno zaduživati", kaže Tolušić.

Sve odluke u sklopu mjere 4 bit će izdane do kraja rujna, a sklapanja prvih ugovora očekuju se već sljedeći tjedan. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene