Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Buran život

"Smranader", dragulji, pomaganje Gotovini u bijegu i otmica sina bivšeg generala: Tko je Hrvoje Petrač

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U subotu navečer je pred zagrebačkim hotelom Esplanade napadnut Hrvoje Petrač. Donosimo crtice iz njegova života.

„Rekao sam Smranader. Smatram da mu se zbog toga trebam ispričati. To nisam trebao reći“, rekao je Hrvoje Petrač u studenom 2006. na ponovljenom suđenju za otmicu sina generala Vladimira Zagorca.

Pročitajte i ovo Ivo Sanader Premjestili ga Sanader više nije u Remetincu: "Ima pravo na šetnju, može izići u grad, može preko vikenda kući" Ivo Sanader "Jasna društvena osuda" Iza rešetaka je već osam godina: Visoki kazneni sud Ivi Sanaderu smanjio kaznu

Godinu ranije Petrača su uhitili u grčkoj luci Igoumenitsa. Na vlasti je tada bio Ivo Sanader. Petrač mu je pred novinarima poželio „sreću u političkom samoubojstvu“.

Na suđenju 2006. sudac je, pisao je tada Jutarnji list, u zapisnik počeo unositi ispriku i za tu izjavu. Petrač je napomenuo da se isprika odnosi samo na riječ "Smranader".

Hrvoja Petrača uhitili su kolovozu 2005. Sumnjičilo ga se da je pomagao u bijegu generala Ante Gotovine, a bio je tada i nepravomoćno osuđen za otmicu sina generala Zagorca. U veljači 2004. Petrač je osumnjičen kao organizator otmice tada maloljetnoga Zagorčevog sina. 

Petrač je prvo pobjegao u Izrael gdje se skrivao dvije godine. Petrača je u Grčkoj otkrila krivotvorena hrvatska putovnica na ime Vlado Prelčec za koju se sumnjalo da je jedna od devetstotinjak ukradenih iz hrvatskog konzulata u Mostaru 1999.

Putovnice je izradio Zagrepčanin kojem je u stanu policija našla stroj za tiskanje putovnica. 

Na ponovljenom suđenju Petrač je osuđen na šest godina zatvora. Iz zatvora je pušten 2011.

"Potopio Zagorca, krenula afera "Dragulji"

Hrvoje Petrač na sudu je optužio bivšeg prijatelja Vladimira Zagorca da je ukrao 5 milijuna dolara vrijedne dragulje koji su bili namijenjeni naoružanju Hrvatske. Zagorec, tada još general, uhićen je u Austriji i izručen Hrvatskoj. Bivši prijatelj Petrač na suđenju je bio krunski svjedok.

Zagorec je osuđen na 7 godina zatvora, državi je morao vratiti pet milijuna dolara. Ovrhom dva stana, pisao je u svibnju ove godine Večernji list, država je naplatila dio potraživanja. 

Zahvaljujući presudi, Vladimir Zagorec ostao je bez svih odlikovanja, a kasnije i bez generalskog čina. 

No ni on nije ostao sjediti skrštenih ruku nego je od Hrvoja Petrača i Ivana Ice Matekovića tražio 5.737.500 kuna naknade za otkupninu koju je isplatio otmičarima sina, otkrio je tada Jutarnji list.

Rođen u Slavonskom Brodu

Prema portalu Biografije.com, Petrač je rođen 1955. u Slavonskom Brodu, ali je njegova obitelj iz Zagorja. Završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Prije osamostaljenja Hrvatske radio je u Ferimportu, bio je šef predstavništva Volkswagena za Jugoslaviju…

Kada je uveden hrvatski dinar, sudjelovao je u zamjeni jugoslavenskih dinara za njemačke marke. U Hrvatskoj je bio zastupnik za Volvo i Ducati te za kavu Lavazzu.

Ušao je i u biznis s osiguranjem, prodajom automobila preko tvrtke Petrač leasing…

Bavio se ugostiteljstvom, imao je lanac kafića Downtown te restoran Cantinetta u samom centru Zagreba. Petrač je u Zagrebu, između ostalog, otvorio Kaptol banku zajedno s Dejanom Košutićem, unukom Franje Tuđmana. 

Nakon izlaska iz zatvora malo toga se zna o njemu. Vlasnik je vinogradarskog posjeda od 10 hektara na Hršak-Bregu iznad Krapinskih toplica, a ima i vinariju u kojoj proizvodi “Petrač vina”.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene