Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije domaćih političara

'Vidjelo se od ulaska u EU da je Velika Britanija bila poput 'bijele vrane''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I hrvatski političari osvrnuli su se na izlazak Velike Britanije iz EU. Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je da je razočarana ishodom referenduma.

Šef oporbenog SDP-a Zoran Milanović poručio je u kratkoj izjavi za medije na Iblerovom trgu kako je ta britanska odluka visjela u zraku već dugo vremena i da nije iznenađenje.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Ilustracija Ujedinjena Europa Nakon Brexita EU jači nego ikad: Anketa pokazala dramatičan pad broja građana koji žele napustiti Uniju

"Ta je odluka visjela u zraku već duže vremena. Donijeli su odluku na demokratski način. Odluku su donijeli uglavnom stariji birači i to je demokratski", rekao je Milanović.

"Bilo bi neozbiljno reći da to nema veze s nama, ali da će imati neke vidljive posljedice, neće", poručio je šef SDP-a.

Rekao je da ovim potezom Velike Britanije nije otvorena pandorina kutija. "Ne vidim opasnost da europske osnivačice krenu tim putem", istaknuo je Milanović.

"Vidjelo se od ulaska u EU da je Velika Britanija bila poput 'bijele vrane'", naglasio je.

"Odluka je donesena i s tim će Velika Britanija morati i dalje živjeti, a Hrvatska će nastaviti ići svojim putem u EU", rekao je Milanović.

"Ova odluka u Velikoj Britaniji imat će najviše utjecaja na mlade ljude i njihov život i oni su uglavnom glasali za ostanak, oni su preglasani", zaključio je šef SDP-a.

Grabar-Kitarović ističe da europski projekt ne staje nakon Brexita

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u Ljubljani da je razočarana ishodom britanskog referenduma, ali je naglasila da se europski projekt nastavlja.

"Svi smo razočarani, ali europski projekt neće stati i treba ga nastaviti", kazala je novinarima nakon razgovora sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom tijekom kojega su razgovarali o bilateralnim pitanjima, ali i europskoj politici.

Po njezinim riječima, odluku Britanaca treba prihvatiti takvu kakvu jest, ali ona neće odmah imati neposredne učinke jer slijede pregovori Londona i Bruxellesa o postupku izlaska i budućim odnosima.
 

Jandroković: Brexit može imati nesagledive posljedice po stabilnost Europe

HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković ocijenio je u petak kako bi referendumska odluka o izlasku Velike Britanije iz EU mogla imati nesagledive posljedice po stabilnost europskog kontinenta.

"Brine me pitanje političke stabilnosti u EU, koja je posljednih godina ionako uzdrmana ekonomskom i migrantskom krizom i jačanjem radikalizma. Ovakva odluka samo će dodatno ojačati takve opcije i u drugim članicama EU, pa mislim da slijedi razdoblje velike političke nestabilnosti i jačanje radikalnih pokreta na ljevici i desnici", rekao je Jandroković Hini.

Posebno je zabrinut zbog promjene odnosa snaga u samoj Uniji. "EU je uvijek počivala na trokutu Njemačka-Francuska-Velika Britanija. Gubitak te ravnoteže može izazvati velike promjene u smislu preslagivanja partnerstava i savezništava u EU, što bi činilo dodatni faktor nestabilnosti. Ovo može imati nesagledive posljedice po stabilnost europskog kontinenta", ocijenio je Jandrović.

Kad je riječ o utjecaju Brexita na Hrvatsku, Jandroković naglašava kako je trgovinska razmjena Hrvatske s Velikom Britanijom na niskoj razini pa ne očekuje izravne negativne posljedice po hrvatsko gospodarstvo. "Hrvatska će u tom smislu dijeliti sudbinu drugih članica EU. Sigurno ćemo, međutim, osjetiti političku nestabilnost", uvjeren je Jandroković.

Kad je riječ o procesu proširenja EU, Jandroković podsjeća da je entuzijazam za to proteklih godina ionako splasnuo te očekuje kako će Brexit u idućem razdoblju dodatno usporiti ulazak Hrvatskoj susjednih zemalja u punopravno članstvo, jer će EU morati izaći na kraj s novom političkom i institucionalnom nestabilnošću.

Iz prvih reakcija u samoj Velikoj Britaniji Jandroković iščitava da je britanska javnost "u stanju šoka". "Jedno je bila priča i igra riječima oko toga trebaju li ostati ili izići iz EU, no sada su već osjetili prve konkretne posljedice takve referendumske odluke kroz pad vrijednosti funte i nestabilnost na burzama", kaže Jandroković.

Kovač: Ovo je snažan udarac jedinstvu EU

Priopćenjem se o rezultatima referenduma oglasio i ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

'Ovo je snažan udarac jedinstvu EU, dolazi u nezgodnom trenutku kada smo pogođeni izbjegličkom i dužničkom krizom. Treba respektirati ovu odluku koja pokazuje da postoji nezadovoljstvo u Velikoj Britaniji što se tiče funkcioniranja EU. Zalažem se za javnu raspravu u EU među zemljama članicama, trebamo vidjeti kako EU može biti učinkovitija. Moramo više približiti građanima EU institucije, koje su previše udaljene od običnog čovjeka. Moramo raspraviti koje ovlasti moraju imati zemlje članice, a koje ovlasti mogu imati zajedničke europske institucije.
Ova odluka nije pravno obvezujuća, no ima političku težinu. Očekuje se da će uskoro Velika Britanija krenuti u primjenu odluke, u ponedjeljak će najaviti pokretanje članka 50.

Ugovora o EU za izlazak Velike Britanije iz EU - sam postupak bi mogao trajati oko dvije godine. Hrvatska i Velika Britanija nisu gospodarski u tolikoj mjeri povezane kao Hrvatska i neke druge članice EU - trgovinska razmjena iznosi otprilike oko desetinu razmjene Hrvatske s Italijom, Slovenijom ili Njemačkom. No, Hrvatska će se morati politički prilagoditi izlasku Velike Britanije iz EU.
Znate da je hrvatska državna politika jasna, zalažemo se za proširenje EU na području jugoistočne Europe. Zalagat ćemo se da izlazak nema efekta na proces proširenja. No, treba biti realan, zasigurno će izlazak imati određene posljedice.

Sljedeći tjedan će Hrvatsku na sastanku Europskog vijeća zastupati predsjednik Vlade Tihomir Orešković. Prvi potez će morati povući premijer David Cameron, a mi ćemo se zalagati da raspravljamo među državama članicama kako što učinkovitije presložiti EU. Moramo približiti Europsku uniju prosječnom hrvatskom građaninu, on mora znati što mu donosi Europska unija', poručio je

Živi zid: Vrijeme je da i Hrvatska raspiše referendum

Na Facebooku se oglasio Živi zid. Pozivaju na raspisivanje referenduma u Hrvatskoj.

'VELIKA BRITANIJA JE NAPUSTILA EU. KREĆE RASPAD EUROPSKE UNIJE!
Vrijeme je da i Hrvatska raspiše referendum za napuštanje Europske unije i da svi političari koji su nas u nju na prevaru uveli, za to i kazneno odgovaraju!', poručuju na Facebooku.

Vesna Pusić objavila je na svom Twitter profilu: Ovo je ne samo krajnje loša odluka za Britaniju, nego i vrlo opasna za Europu. Može značiti početak destrukcije...

Jakovčić: Neizvjesna budućnost Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva

Oglasio se i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovičić:

''Danas je loš dan za Europsku uniju. Nema nikakve dvojbe oko toga da će izlazak Ujedinjenog Kraljevstva imati velike posljedice po funkcioniranje EU i na odnose među zemljama članicama. U mnogim zemljama članicama pojavit će se problemi. Već stižu najave sličnog referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj za čije se održavanje zalažu stranke krajnje desnice. Međutim, nisam siguran ni da je ovo baš najbolji dan za Ujedinjeno Kraljevstvo. U Škotskoj i Sjevernoj Irskoj najavljuju se referendumi o izlasku iz Ujedinjenog Kraljevstva. Vidljivo je, nadalje, da su glasači u Velikoj Britaniji bili podijeljeni i teritorijalno i generacijski. 75% mladih glasovalo je za ostanak UK u EU. I to pokazuje kompleksnost ovog referenduma. Jedino što je sigurno jest da više ništa neće biti kao prije. Neizvjesno je hoće li EU krenuti putem većeg zajedništva ili će ići putem labavijih odnosa među članicama. To je veliki izazov naše generacije. Radujem se što, kao eurozastupnik, sudjelujem u tim procesima ali ostajem čvrsto privržen europskom zajedništvu. Mislim da europsko zajedništvo nema prave alternative.', poručio je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene