Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon dobre vijesti

Korona uništila posezonu, ali nije sve izgubljeno. Dobre vijesti stižu s juga zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koronavirus i crvene liste zaustavile su posezonu te u rujnu imamo tek 40 posto lanjskih rezultata. No dok obala polako zapada u zimski san, jug bude filmaši i novi dogovori o kruzerima, a kontinentu pomažu nove zrakoplovne linije.

U jednoj istarskoj pećini, 60 metara pod zemljom, ljeti se tražio spas od vrućina. No s padom temperature pao je i broj gostiju, ali i cijene turističkih atrakcija u Istri, negdje i za 50 posto.

Pročitajte i ovo Rujansko ljeto u Dubrovniku Rujan kao iz snova Idealno ljeto na samom kraju ljeta: Dobrim brojkama nadaju se i u listopadu Sezona i dalje traje Bablje ljeto Sezona još uvijek traje, gostiju ne manjka: "More je toplo, gužve nema, sad je najljepše!"

"Namjera je jednostavno da se malo pogura neke ljude koji možda po normalnim uvjetima ne bi došli", rekao je Igor Rimanić, vodič u pećini.

U zemlji je trenutačno tek 55.000 gostiju, što je tek trećina lanjskih brojki. Više od polovice otpada na one sa stranom putovnicom, no i dalje se broje na kapaljku. Apartmani kreću u hibernaciju.

"Deveti je mjesec, za razliku od prijašnjih godina, ipak bio slabiji. Najava za deseti mjesec nema", rekao je Jasmin Hrvanović, vlasnik apartmana.

O brojkama iz lanjske posezone možemo samo sanjati. Rujanska matematika dovela nas je do 4,9 milijuna noćenja, što je oko 40 posto lanjskog rezultata.

U Dubrovniku počinje sezona filmaša

Život u hladnijim mjesecima pokušat će se udahnuti novim zrakoplovnim linijama.

"Prvi puta nazočimo uspostavi direktne aviolinije koja će redovitim letovima povezivati Kijev i Zagreb", rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Na moru je korona još krajem kolovoza prisilno privezala brodove. Rezervacije su se istopile s crvenim listama. Samo u rujnu i prvoj polovici listopada izgubljeno je "kolege u charteru procjenjuju, gotovo milijardu kuna, ali to je škola koju ćemo valjda naučiti", rekao je Sean Lisjak iz Udruženje marina pri HGK-u.

Gubitnici ove sezone su i hoteli i putničke agencije.

"Sve ono što je bilo obilježje našeg turizma, znači masa, količina gostiju na jednom mjestu, svakako je malo teže išlo", rekao je Boris Žgomba, predsjednik udruženja putničkih agencija pri HGK-u.

Dok se ostatak obale polako sprema za zimski san, na jugu Hrvatske sedma umjetnost ubrzat će krvotok Dubrovnika. Reda se snimanje za snimanjem, a doplovile su dobre najave i kad je riječ o krstarenju.

"Jedna od tih kompanija odlučila je reaktivirati cruise business i upravo kreirati itinerere koji će biti s polaskom i povratkom u Dubrovnik. Dakle, Dubrovnik će imati funkciju home porta, što je najbolji vid cruise turizma uopće", rekla je Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika.

Samo da uskoro uplovimo, kažu, u mirne turističke vode.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene