Obavijesti Video Pretražite Navigacija
interna neusklađenost

Kopal: ''Spornu izjavu o povjerljivosti nije pročitao nitko iz vrha HDZ-a''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-ova Odbora za informiranje, informatizaciju, medije i digitalno društvo i posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost Robert Kopal izjavio je u utorak da HDZ nije sudjelovao u pisanju niti jedne rečenice sporne izjave o povjerljivosti te da ona ne odražava stav stranke, a članovima je poslana zbog "interne neusklađenosti".

HDZ je članovima poslao izjavu o povjerljivosti, kojom se, potpišu li je, obvezuju da neće otkrivati nikakve informacije o stranci bez odobrenja stranke. Među ostalim, potpisom se obvezuju da podatke neće otkrivati ni pred sudom, što je u suprotnosti sa Zakonom o kaznenom postupku.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

Odgovornost za tako sročenu izjavu preuzela je tvrtka koju je HDZ angažirao, Apicura Business Intelligence, koja je najavila da će je izmijeniti.

Robert Kopal u izjavi novinarima u središnjici HDZ-a rekao je da HDZ nije sudjelovao u pisanju niti jedne rečenice te izjave te da ni u kojoj rečenici niti izričaju ne odražava mišljenje i stav te stranke.

"Ta izjava se smatra ništavnom i ništetnom, članstvo ni po kojoj osnovi nema obveze prema toj izjavi. Sastavila ju je tvrtka koja je potpisala ugovor da nas suportira i prati u procesu usklađivanja s europskom direktivom i svim relevantnim propisima u vezi zaštite podataka. Bit će sastavljena nova izjava", rekao je Kopal.

Upitan kako je moguće da je izjava već upućena članstvu, Kopal je ustvrdio kako je razlog tome "interna nekoordinacija", a što se tiče odgovornosti za taj gaf, poručio je da će se to interno riješiti.

Nitko iz vrha HDZ-a nije pročitao spornu izjavu

"Na nižim razinama dogodila se nekoordinacija", kazao je te izrazio žaljenje što je do toga došlo. "Mi ćemo to popraviti i ispraviti", dodao je.

Na pitanje kako to da nitko iz vrha stranke nije pročitao spornu izjavu prije nego što je poslana članovima, Kopal je ustvrdio da "ako bi vodstvo stranke moralo pročitati svaki papir koji planiramo poslati i obavijestiti, onda bi doveli u problem i vodstvo stranke".

Ustvrdio je da nitko iz HDZ-a nije sudjelovao u pisanju izjave, a što se tiče daljnje suradnje s tvrtkom Apicura Business Intelligence, kazao je da su moguće razne konzekvence.

"Moguće su razne konzekvence, poput prekida ugovora, no sad smo tražili hitne promjene i zanima nas prijedlog izjave koja bi zaista odražavala stav i mišljenje HDZ-a i bila u skladu s direktivom", istaknuo je Kopal.

Apicura business Intelligence izabrana je jer ima određene reference za to područje i dosta certifikata o informacijskoj sigurnosti. Pomažu tvrtkama da se usklade s Općom uredbom o regulaciji zaštite podataka (GDPR).

Dodao je kako su u tvrtki izrazili žaljenje što je s njihove strane došlo do previda. Naprosto su primijenili korporativna pravila na demokratske uzuse, a to je neprihvatljivo, naglasio je Kopal. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene