Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za predsjednika izabran A. Mikulić

Skupština Zagreba konstituirana, Bandić sklopio savez s HDZ-om, Esih i Hasanbegovićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uspio je u trećem pokušaju oformiti većinu u Gradskoj skupštini, i to sa HDZ-om te strankom Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. No, nije sve išlo glatko.

Nakon što je sjednica Skupštine odgođena za poslijepodne, a Branka Lustiga zamijenio Vjekoslav Jeleč koji je stavio svoj potpis na promjenu imena Trga maršala Tita, za predsjednika Gradske skupštine izabran je HDZ-ovac Andrija Mikulić sa 26 glasova čime je Skupština konstituirana. Protiv je bilo 20 zastupnika, a pet se suzdržalo.

Pročitajte i ovo Grob Milana Bandića OPORBA NEGODUJE Prije tri godine preminuo je Milan Bandić, još nema nadgrobni spomenik Tomislav Tomašević Nakon konstituiranja Tomašević o uhićenjima: "Ako su ti poslovi povezani s kriminalom u obnovi nakon potresa, onda je to dno dna"

Ovakvom raspletu prethodilo je turbulentno jutro jer se ispostavilo da Branko Lustig izabran na listi stranke Milana Bandića ipak ne želi dati svoj potpis za promjenu imena Trga maršala Tita, što je bio glavni uvjet za suradnju Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. Ekspresno je pronađeno rješenje pa je Lustig mandat stavio u mirovanje a zamijenio ga je Vjekoslav Jeleč. Tako je Bandić došao do 26 glasova tanke većine u Skupštini, a Esih i Hasanbegović, samo nekoliko mjeseci od izlaska iz HDZ-a, sudjeluju u vlasti u Zagrebu.

Što se sve događalo u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pročitajte u nastavku: 

14: 35 - Andrija Mikulić, koji je bio predsjednik Skupštine i u dijelu njezina prošlog mandata, zahvalio je na povjerenju.

"Čovjek nije savršen pa tako ni ja. Radio sam najbolje što sam znao i umio. Ovaj je saziv bitno drugačiji, u ovom trenutku tri stranke čine vladajuću većinu. Puno je veća demokratičnost nego da je samo jedna", kazao je Mikulić. 

Njegovom izboru prethodila je burna rasprava u kojoj su se već davali udarci ispod pojasa.

14:20 - Nakon svega, javio se i gradonačelnik Bandić.

"Nisam se mislio javiti, svima sam javno čestitao, ali sada ću ponoviti da im opet čestitam. Najviše onima koji su bili moji najveći oponenti. Jer da nisu, ja ne bih dobo šesti mandat. Neka samo i dalje ustraju na tome. Moja dva strica su poginula na Sutjesci, dvojica na Bleiburgu. Neću dalje. Sve drugo je plod špekulacija. Rekao sam da se taj trg nazove Trg Republike Hrvatske. Zašto to netko do sada nije napravio? Još 1993. Tuđman je stopirao prijedlog Odbora da se promijeni ime trgu. Povijesne okolnosti bile su takve. Danas su drugačije. Svatko tko je protiv preimenovanja ima problem, ali to nije moj problem", poručio je Bandić. 

Svojim kolegama u Skupštini još je rekao: "Čuvajte se oštre retorike i poprijekih, ostrašćenih rješenja. Kada bismo išli gledati što je tko rekao prije izbora, mnogi bi se posramili. Prošlo je vrijeme u Hrvatskoj da svi mislimo isto."

Mato Kapović replicirao mu je kako je sklopio relativno povoljan koalicijski sporazum jer bi netko za savez možda tražio i novac dok je "promjena imena trga jeftino rješenje".

Na to mu je Bandić kazao: "Vaš govor je govor mržnje. Niste razumjeli bit demokracije."

14:10 - SDP je najavio da Mikulića neće podržati.

"Žalosno je kad politika postane trgovina i ucjena. Ovo svima nama ne bi trebalo služiti na čast. ja za njega ne mogu glasati jer kako je vodio Gradsku skupštinu u prošlom mandatu nijemu služilo na čast", kazao je Zvane Brumnić iz SDP-a.

Mato Kapović iz Radničke Fronte kazao je također da neće glasati za Mikulića.

"HDZ provodi istu politiku desetljećima, koja ide protiv interesa većine - mladih, radnika i penzionera. Čitava priča oko trga i cirkus mogao se očekivati", kazao je Kapović.

Tomislav Tomašević iz platforme "Zagreb je naš" nazvao je formiranje skupštinske većine "odvratnom političkom trgovinom".

"Bit će to odvratna politička trgovina između stranke rada i solidarnosti, HDZ-a i stranke Brune Esih. Gospodine Bandić, rekli ste da se ime Trga maršala Tita neće mijenjati, a vi gospođo Esih ste rekli da nećete s nikim koalirati. Gospodina Lustiga nema, očito je odbio sudjelovati u političkoj trgovini. Ova skupština neće dugo trajati", poručio je Tomašević.

14:05 - Zastupnici su položili prisegu. Za predsjednika Gradske skupštini predložen je HDZ-ovac Andrija Mikulić. 

13:13 - Počela je sjednica. Prisutan je 51 zastupnik. Mandatno imunitetno povjerenstvo mora zasjedati te je određena stanka od 20 minuta.

Bandića su novinari prije današnje konstituirajuće sjednice pitali je li potpisan sporazum o suradnji njegove stranke i partnera s HDZ-om i strankom Bruna Esih i Zlatka Hasanbegovića, a on je rekao a sve pitaju njegovu zamjenicu Jelenu Pavičić Vukičević.

"Zašto vi mene uporno gurate da budem predsjednik Skupštine. Pa ja sam gradonačelnik. Ne potpisujem ja ništa. Jelena Pavičić potpisuje. Ovo je grad, nije država", rekao je gradonačelnik Bandić.

12:53 - Branka Lustiga u Skupštini će zamijeniti Vjekoslav Jeleč koji je izabran također na Bandićevoj listi. Riječ je o neurokirurgu koji radi u Kliničkoj bolnici Dubrava. Na stranicama Gradske skupštine bio je zastupnik u prošlom mandatu kao član HSLS-a.

11:20 - Konstituirajuća sjednica Skupštine odgođena je jer je proslavljeni hrvatski producent Branko Lustig s Bandićeve liste odbio dati potpis za preimenovanje Trga maršala Tita. Naime, 26 potpisa preduvjet je za suradnju koji su Bandiću postavili Esih i Hasanbegović. Stoga će, kako doznajemo, njegov mandat biti stavljen u mirovanje, a zamijenit će ga drugi zastupnik s liste koji će učiniti ono što Bandić traži. Ukoliko potpišu sporazum o suradnji, Bandić bi s HDZ-om i zastupnicima stranke Brune Esih imao tanku većinu od 26 ruku.  

10:28 - Konstituiranje sjednice odgođeno je za 13 sati zbog nedostatka kvoruma. Naime, na početak sjednice nisu došli zastupnici stranke Milana Bandića, HDZ-ovci i iz tabora Brune Esih jer još nisu potpisali sporazum o suradnji. Odgodu je odredio ministar uprave Lovro Kuščević.

Zlatko Hasanbegović kazao je usput novinarima da "ne zna u čemu je problem, evo, samo što nije počelo".

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, smatra da je suradnja Bandića i Hasanbegovića jednostavno "peh kombinacija".

"I sada je jasno i prije tjedan dana je bilo jasno da koaliciji Milana Bandića i Zlatka Hasanbegovića nema sreće i ona nije dobra za građane Zagreba. To je poput drvenog željeza, no njihovi stavovi razlikuju se gotovo u svemu. Ako danas i uspiju formirati većinu, pitanje je koliko će ona trajati", rekao je Darinko Kosor.

Tomislav Tomašević iz platforme "Zagreb je naš" kazao je da se događa ono na što su cijelo vrijeme upozoravali.

"Rade se veliki ustupci ekstremnoj desnici u Skupštini, oni se time hrane i jačaju i na tome neće stati. Možemo samo pretpostaviti da je upravo to sada predmet zašto je sjednica odgođena jer se traže novi ustupci i dalje se ucjenjuje", kazao je.

SDP-ovac Matej Mišić kazao je da je za gradski SDP odgoda sjednice apsolutno neprihvatljiva.

"Sjednica je sazvana tri dana ranije, pola sata je 25 zastupnika manjine čekalo, a oni i dalje pregovaraju. Ova interesno-trgovinska koalicija za nas je apsolutno neprihvatljiva. Nećemo podržati predsjednika skupštine kojeg će predložiti", poručio je Mišić.

10:15 - Početak konstituirajuće sjednice zagrebačke Gradske skupštine kasni, a sporazum o suradnji između Bandićeve stranke te HDZ-a i stranke Esih i Hasanbegovića još nije potpisan.

Prije same konstituirajuće sjednice Gradske skupštine koja je trebala početi u 10 sati, najavljeno je potpisivanje sporazuma o suradnji gradonačelnika Milana Bandića, odnosno njegove stranke Stranke rada i solidarnosti, i partnera s HDZ-om i Listom grupe birača nositeljice Brune Esih. Sa sedam HDZ-ovih ruku i pet zastupnika Esih, Bandić bi u Skupštini trebao imati 26 od 51 ruke.

Čvrst preduvjet za suradnju postavili su Esih i Hasanbegović koji su ostali nepopustljivi oko promjene imena Trga maršala Tita, a Hasanbegović je zatražio i mjesto predsjednika Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

HDZ bi trebao dobiti mjesto predsjednika Skupštine, a gradski odbor odlučio je da će predložiti Andriju Mikulića, ujedno i predsjednika GO HDZ-a.

Na stranicama Gradske skupštine objavljen je i dnevni red prve sjednice zagrebačke Gradske skupštine koji se sastoji od četiriju točaka: izbora mandatnog povjerenstva; izvješća Mandatnog povjerenstva i verifikacije mandata članova Gradske skupštine, odnosno utvrđivanje člana Gradske skupštine koji će predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika i svečana prisega članova Gradske skupštine; izbora Odbora za izbor i imenovanja te izbora predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene