Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dug od 5 milijardi kuna

Tomašević o kadroviranju, dugovima i ovrhama: "Sve je pod kontrolom i ništa nije izvanredno. Da je super, nije"

"U Holdingu je otežana likvidnost i postoji dug od oko 5 milijardi kuna. Nije bilo političkog kadroviranja", rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare komentirajući ovrhe i situaciju sa Zagrebačkim holdingom. Smatra da je u Holdingu problematičan samo dug i ništa drugo.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević odgovarao je na pitanja vezana uz ovrhe i kadroviranja u Zagrebačkom Holdingu. Izjavio je kako nije bilo političkog kadroviranja, a da su naslijedili otežanu likvidnost i dug od oko 5 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Zagrebački Hipodrom Ulaganje u konjički sport Kriza na zagrebačkom Hipodromu: Ilegalni posjednik ima 35 boksova, iz Grada uvjeravaju da će problem brzo riješiti Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti"

Tvrdi da informacije o ovrsi službeno još nisu dobili, a da je na Upravi da plaća na vrijeme. Odbacio je navode da su se otvarali računi Holdinga i dogovarali sastanci mimo znanja Vukovića i Samodola. Kazao je i da Sandru Benčić konzultira isključivo na temu zaštite okoliša i da nema paralelnog sustava upravljanja. 

Tomašević je na početku presice najavio prodaju 25 poslovnih prostora. 

"Gledamo na koji način aktivirati gradsku imovinu. Tu idemo s promjenama odlukama vezano za zakup prostora. Gradske stanove ne mislimo prodavati. Njih je 2000. Idemo u aktivaciju, i u davanje zakupa poslovnih prostora. Krajem listopada idemo s prodajom 25 poslovnih prostora, vrijednosti od 22 milijuna kuna, ali uz pravo prvokupa", otkrio je gradonačelnik.

Potom je govorio o solarizaciji javnih zgrada, rekavši kako će se Grad Zagreb prijaviti na norveške natječaje. Postavit će se panele na desetak objekata. Idejni projekti su spremni, napravljena je analiza koje su zgrade najpogodnije, a ishođene su i suglasnosti.

Komentirao je i nove probleme za zagrebačku Gradsku upravu. Naime u ponedjeljak su tvrtke Reoma i CIOS podnijele zahtjev za ovrhu Zagrebačkog holdinga zbog višemilijunskih potraživanja. Na takav su se korak, kažu, odlučili jer na njihovu ponudu obročnog plaćanja duga nisu dobili nikakav odgovor. Kažu i da u Gradskoj upravi izbjegavaju bilo kakvu pisanu komunikaciju. 

"Naslijedili smo otežanu likvidnost Holdinga i dug od 5 milijardi kuna. Bila je potrebna stabilizacija Holdinga. Izabrali smo dva člana, pa još tri člana Uprave. Rekli smo da nije došlo do dobre suradnje s njima i zbog toga smo ih razriješili. Što se tiče najava o ovrhama, službene informacije o tome još nismo dobili, to je očekivano za ovako veliku firmu...Sve je pod kontrolom. Da je super, nije!

Velik dio prihoda Holdinga dolazi od Grada Zagreba, a ne od građana i obaveze se podmiruju redovno", dodao je. Naglasio je da je Uprava Holdinga uspostavila kontakt s dvije firme koje su pokrenule postupak ovrhe, a da se redovno komunicira sa svim dobavljačima.

"Holding je u fazi restrukturiranja i nova Uprava će uskoro s tim izaći u javnost". Tomašević je kazao kako opozvani članovi Uprave Holdinga Nikola Vuković i Ante Samodol nisu dobro surađivali ni sa Nadzornim odborom ni sa novim članovima Uprave koji su izabrani na javnom natječaju.

"Ne svaljujem ovo na Vukovića i Samodola, ali sam vidio iz priopćenja da za njihovo vrijeme nije bilo komunikacije, a normalno je da treba biti komunikacije ako postoje potraživanja i dugovi", istaknuo je. 

Tomašević je odgovarao i na pitanja o navodnom političkom kadroviranju te vođenju poslovanja mimo zakonskih ovlasti u Nadzornom odboru Zagrebačkog holdinga.

"Jasno je što radi Uprava Holdinga, koja je uloga NO, mi želimo jaki NO, naravno u skladu sa zakonom. Mi želimo biti informirani o svim važnim pitanjima. Bandić je imao odluku o tome da se traži suglasnost za svako zapošljavanje u Holdingu. Za bilo koju poziciju. Mi smo tu odluku ukinuli", napomenuo je. 

Na pitanje jesu li se otvarali računi Holdinga i dogovarali sastanci mimo znanja dvojice članova Uprave, kazao je da nitko od članova iz NO Holdinga nije otvorio račun i da nije bilo političkog kadroviranja. "Gdje se to dogodilo, da smo mi rekli izvoli postavi ovoga i ovoga inače letiš. Gdje je to bilo?", pitao je Tomašević. 

Na pitanje o izvidima policije u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Tomašević je rekao:

"Ne bih smio komentirati detalje jer je istraga u tijeku. Informiran sam u nedjelju o sumnji da se dokumentacija iznosila o čemu su svi obaviješteni. Nadležne institucije su obaviještene, istraga je u tijeku. Koliko znam, ako je došlo do iznošenja ili uništavanja dokumentacije, to je kazneno djelo i policija treba istražiti što se dogodilo". 

Komentirao je današnji Vukovićev mail. Kaže da nije bio na sastancima gdje se govorilo o ovcama i vukovima. "To nije razina na koju bi se trebao spuštati gradonačelnik, nisam bio na tim sastancima. Ja ne vidim koja nezakonita odluka je donijeta u Holdingu? Ja sam uvjeren da takvih odluka nije bilo", rekao je. 

Ponavlja da informacije o ovrsi službeno još nisu ni dobili, a da je na Upravi da plaća na vrijeme. "Naravno, to nekada nije moguće. Ako se to ne događa, onda bi trebalo komunicirati s dobavljačima. To nije statična kategorija, već se konstantno mijenja s obzirom na okolnosti", rekao je. 

Na pitanje osjeća li političku odgovornost, odgovora: "Uvjeren sam da je nova Uprava Holdinga uspostavila komunikaciju s dobavljačima. Informiran sam da je uspostavljena komunikacija. Očekujem da se komunicira s dobavljačima, da se uspostavi komunikacija, a ne da se šalju ovrhe", kazao je. Tvrdi i da u Gradu nema paralelnog sustava upravljanja. 

Na pitanje izbjegava li medije, odgovara: "Zagrebački Holding je dao priopćenje, ne dolazi nama ovrha, već Holdingu. Zagrebačkim Holdingom upravlja Uprava i ona će odgovarati novinarima", rekao je. 

Na pitanje tko zapravo vodi Holding Tomašević kaže: "Na Skupštini je da donosi plan poslovanja i strateške odluke. Kao gradonačelnik mogu donositi odluke do milijun kuna, sve veće odluke moraju na Skupštinu". 

"Za mene je u Zagrebačkom holdingu jedino dramatično u kakvom stanju je bio prije". Na pitanja o komunikaciji između Holdinga i dobavljača, odgovara: "Bivšem NO možemo također postaviti pitanje, što je NO prije radio da je doveo Holding u takvo stanje?". 

Kazao je i da vjeruje NO Holdinga i tome u prilog ponavlja kako su maknuli odluku potrebnoj suglasnosti za svako zapošljavanje. 

"Napetosti na razini između NO i Uprave nisu rijetka stvar, no kada su došli novi članova Uprave i kada tu nije bilo suradnje, e tu je onda stvar pukla do kraja", objasnio je razješenje Vukovića i Samodola. 

U Poliklinici je počeo izvanredni nadzor Ministarstva, otkrio je. Nekoliko puta je ponovio da je do sastanka 4. listopada došlo na inicijativu Vukovića, što je ovaj demantirao. 

Danijela Dolenec nije željela komentirati Vukovićev mail u kojem ju se proziva za nerazumijevanje zakona. "Imali smo različite koncepcije u upravljanju Holdinga. Smatramo da je kvalitetan nadzor put naprijed", kratko je rekla. 

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet na početku presice govorio je o obnovi Zagreba.

Korlaet je rekao kako mobilni timovi, vezano za obnovu, obilaze gradske četvrti. "Od ovog tjedna petorica službenika Grada su započeli s pružanjem pomoći nadležnom Ministarstvu vezano za obnovu. Nakon puknuća na Savskoj cesti, 87 predmeta je prijavljeno osiguravajućim kućama. 209.000 kuna je do sada isplaćeno građanima zbog poplava", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene