Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"REFERENDUMSKI" POTPISI

Istekao rok za prikupljanje potpisa, inicijativa "Narod odlučuje" požalila se na opstrukciju rada u dva grada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak su nam iz inicijative Narod odlučuje poručili kako "nemaju još točnu brojku prikupljenih potpisa". U 12:15 sati održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o gradovima u kojima su, kažu, opstruirani.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" u ponedjeljak je održala konferenciju za medije na kojoj su govorili o gradovima u kojima su za vrijeme prikupljanja potpisa, tvrde, opstruirani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna upozoravaju na nepravilnosti Narod odlučuje traži ponovno prebrojavanje potpisa za referendum: ''Dvije glavne osobe su USKOK-ovi osumnjičenici'' Slika nije dostupna bulj udaljen sa sjednice Most upozorava: Ministarstvo uništilo potpise prije nego što je Sabor donio odluku o (ne)raspisivanju referenduma

Broj prikupljenih potpisa još nije poznat, a i u ponedjeljak ujutro smo od ove Inicijative dobili odgovor na naš raniji upit kako "još nemaju točnu brojku prikupljenih potpisa".

Zvonimir Troskot iz Inicijative "Narod odlučuje" na konferenciji za medije dotaknuo se situacije u Rijeci i Samoboru. Rekao je da su u ta dva grada opstruirani i da se građani Rijeke i Samobora nisu mogli izjasniti.

"Žao nam je da svoje demokratsko pravo nisu mogli prakticirati", rekao je.

Za vrijeme prikupljanja potpisa, rekao je, bilo je sitnih provokacija prema njihovim volonterima.

"Primjerice dođu na štand i kažu da imaju 10 OIB-a i pitaju mogu li potpisati za sve, međutim naši volonter su educirani i nisu nasjeli na provokacije"; rekao je.

Govoreći o odnosu HDZ-a i SDP-a prema inicijativi rekao je da je priča uvijek ista.

"Već se najavljuju postroženja pravila o referendumu. Imate apsurdnu situaciju da u samo 14 dana moramo prikupiti 370 tisuća potpisa, to nije slučaju u Švicarskoj, Mađaskoj, sloveniji... tako da njihove najave su dodatna postroženja ili da će uvesti neko dopisno glasovanje", rekao je.

Podsjetimo, u nedjelju u ponoć istekao je rok za prikupljanje potpisa za dva različita referenduma.

Inicijativa "Narod odlučuje" prikupljala je potpise za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava. Referendumom žele smanjiti broj saborskih mjesta i broj zastupnika nacionalnih manjina te ojačati sustav preferencijalnog glasovanja.

Inicijativa "Istina o Istanbulskoj" pak želi deratifikaciju Istanbulske konvencije.

Prikupi li neka od inicijativa dovoljan broj potpisa predat će ih Hrvatskom Saboru. Nadležni odbor tada će utvrditi jesu li potpisi ispravni i o tome obavjestiti predsjednika Sabora koji tada mora raspisati referendum. Jedino što saborskim zastupnicima preostaje je većinom glasova zatražiti mišljenje o ustavnosti referendumskog pitanja od Ustavnog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene