Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica proboja

Milanović u novom napadu na Plenkovića: ''Sin majora KOS-a kaže da je Gotovina udbaš? Nećeš, matere ti''

Na 77. obljetnicu proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac u petak se održava komemoracija na kojoj će, uz predstavnike državnog vrha, sudjelovati predstavnici naroda žrtava tog logora i antifašista, ali bez predstavnika Židova.

 

  • U Jasenovcu se obilježava 77. obljetnica proboja logoraša
  • Počast je prvo odao prvo Zoran Milanović, nešto kasnije će to učiniti i Gordan Jandroković te Andrej Plenković
  • Iz Koordinacije židovskih općina potvrdili da će u Jasenovac ići sljedećeg tjedna
Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nova objava Milanović se oglasio videoporukom, istaknuo dva problema: "Tome se mora stati na kraj" Fake news u kampanji - 4 Prljava kampanja Fake news HDZ-a razljutio predsjednika: "Kriminalna banda falsificirala je moju izjavu" - Stigao mu odgovor od premijera

Tijek događaja pratite iz minutu u minutu.

11:35 Andrej Plenković rekao je da je osuda zločina poput onih u Jasenovcu važna i za žrtve, ali i za mlade generacije. Odgovorio je i Milanoviću.

Što je točno rekao pročitajte OVDJE.

11:30 Gordan Jandroković je poslije komemoracije, u ime Sabora, rekao da suosjećaju sa žrtvama i osuđuju režim koji je činio zlo.

 

11:37 Vijenac je položio i premijer Andrej Plenković

11:35 Gordan Jandroković odao je počast žrtavama.

10:30 Počeo je službeni dio programa obilježavanja obljetnice. Tamo su i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, članovi Vlade, predstavnici oporbe... 

9:17 Milanović je rekao da se u Jasenovcu opet odvija farsa i da se kupuju pojedinci koji dolaze.

"To je sve sitan kusur. Ovdje nema službene. Za mene je službeno samo kad sam ja. Za Tomaševića samo kad je on. A ovo je... Onaj koji ima blagajnu, tko iz te blagajne kupuje, radi fešte. Opet imate istu farsu, nevjerojatno je kako neki ljudi stalno dolaze po još. Uvijek pred ovaj događaj, Plenković ih nečim kupi. Kao iz priručnika UDBA-e", rekao je Milanović.

"Imam zaista problem biti s Miloradom Pupovcem. Rekao sam što mislim o njegovim riječima. On je rekao da je HV u Oluji počinila etničko čišćenje, usred Sabora. To je Plenkovićevo društvo, ne moje. Rekao sam vam što mislim. Ne što mislim, nego što govori. Još je uvalio Miloševića u svoj sitni kriminal, tako da mali sad mora odgovarati. A on ga kao štiti, ne da Plenkoviću da ga smijeni. To je sve skupa jedno dno. To se ovdje okuplja u 10 sati", dodaje.

"Premijer je jedan lažov. Nakon huljske provokacije Plenkovića i njegovog klana, ja ne mogu i neću drugačije nego da svakoga tko, makar i insinuacijom, a kamoli izrijekom, dovede hrvatske generale, legende rata u vezi s UDBA-om, ja ću zvati udbašima", dodao je. 

"Pupovac razmijenjen za fotokopirni stroj"

Znalo se, kaže, kako sustav funkcinira: "Recimo, Pupovac. Kada je razmijenjen za fotokopirni stroj. Fotokopirni stroj je došao na Filozofski faks, ali uvjet je bio da Pupovac iz Kumrovca dobije mjesto asistenta. Jer fotokopirni stroj je bio kao radio stanica, sa tim ste mogli dići uličnu revoluciju. Tako je Pupovac iz Partije došao na faks." 

Oni koji su sudjelovali u sustavu, a sad moraliziraju, kaže, najgori su. Sustav je bio pogrešan.

"Ali da mi nakon toga sin rezervnog majora KOS-a, koji je od toga živio i profitirao dolazi ovdje i govori da je Gotovina udbaš? E, nećeš, matere ti", rekao je.

"Tko god to pisne, za mene je udbaš. Predsjednik hrvatske Vlade je udbaš druge generacije", dodao je. I Medved po njemu drži moralne prodike. Iako on nikad neće imati reputaciju Gotovine, mogao je, kaže, imati ljudsku koju je sad izgubio.

"Platit ćete za to. Skupo ćete platiti za to", poručio je Milanović.

"Mi smo komplicirano društvo. To je Tuđman razumio. To je Šušak razumio. Je li Šušak udbaš?" To su njegovi generali", kaže Milanović.

"Prištavski pruručnik UDBA-e. Ovaj nesretni Habulin od prošle godine koji je rekao da ne smije sa mnom jer neće dobiti novac koji mu je obećan. To je korupcija", dodaje. 

"Seljački ego"

"Ta vrsta driblanja, ta vrsta udbaškog potkazivanja, zar vam nije jasno? Evo BiH. Čovjek je druker, ide tako daleko da optužuje predsjednika svoje države da mrzi Muslimane. To je obična udbaška hulja", nije štedio Plenkovića. 

"Čovjek je rekao da ima ogroman utjecaj. Koji seljački ego. A ja sam štetočina. Makni mene iz jednadžbe. Idi i pomozi Hrvatima. Time je rekao da je počinio izdaju. Ima utjecaj, a ne koristi ga", kazao je, a onda se opet dohvatio Pupovca. Kaže da ga je Plenković slao TV emisiju.

"Kao pudlicu ga šalje Yutel, kako bi govorio da se ja ne ponašam u skladu s Ustavom", pojasnio je.

9:00 Zoran Milanović položio je ruže i kamenčiće kod spomenika Kameni cvijet i odati počast stradalima.

8:00 Komemoracija u Spomen području Jasenovac obilježava se u znak sjećanja na 22. travnja 1945. godine i proboj 600 logoraša koji je preživjelo njih tek stotinjak. Ujedno se počast odaje svim stradalima kao i preživjelim logorašima.

Ustaški logor Jasenovac bio je najveći koncentracijski logor po broju zatočenika i stradalih na području NDH. Metode ubijanja logoraša uključivale su vješanja, ubojstva noževima, maljevima i sjekirama te vatrenim oružjem. Ubojstva su se izvršavala na raznim lokacijama unutar kompleksa Jasenovac i povezanih logora te u obližnjim selima.

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih žrtava, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Židova (13.116).

Polaganjem ruža i kamenčića kod spomenika Kameni cvijet počast stradalima prvo će u 9 sati odati predsjednik Republike Zoran Milanović a zatim će u 10:30 sati vijence kod Kamenog cvijeta položiti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković u ime izaslanstava Sabora i Vlade. Počast će odati i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Srpskog narodnog vijeća, romske nacionalne manjine i SDP-a.

Predsjednik Vlade zatim će položiti vijenac na Spomen ploču na Romskom groblju Uštica i zapaliti svijeću kod Zida boli u Romskom memorijalnom centru Uštica te se sastati sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem.

Ni ove godine neće biti zajedničkog odavanja počasti predstavnika vlasti i svih naroda žrtava logora Jasenovac. Iz Koordinacije židovskih općina ranije su potvrdili da će u Jasenovac ići sljedećeg tjedna, a na današnjoj komemoraciji neće sudjelovati nezadovoljni što, kako navode, vlast još nije zabranila ustaško znakovlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene