Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Glavnog odobra

SDP će imati samo jednog kandidata za predsjednika? "Vrijeme je za zajedništvo u stranci"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni odbor SDP-a u subotu je jednoglasno odlučio raspisati unutarstranačke izbore koje je Predsjedništvo predložilo za 26. rujna, a analizirat će rezultate parlamentarnih izbora na kojima su doživjeli debakl zbog čega se predsjednik Davor Bernardić odmah povukao s čelnog mjesta.

Suprotno najavama, na početku sjednice Glavnog odbora SDP-a nakratko se ipak pojavio Davor Bernardić kako bi pozdravio članove odbora i zahvalio im.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju" Peđa Grbin lider bez karizme Tko je Peđa Grbin? SDP-ov "Veli Jože" ispričavao se zbog pjevanja Thompsona i vožnje, a suprugu je branio od skandala

“Hvala vam na svom trudu koji ste uložili u ovu kampanju, na povjerenju koje ste mi dali, na izuzetnoj prilici da zadnje četiri godine vodim SDP kao treći predsjednik. To je za mene bilo veliko iskustvo i velika odgovornost. Vjerujem da je socijaldemokracija najbolje društveno uređenje. Želim da znate da sam tu s vama. SDP ide dalje, SDP ima budućnost i potrudimo se svi zajedno da ona bude dobra”, kratko je poručio Bernardić stranačkim kolegama i napustio sjednicu.

Nije htio odgovarati na novinarska pitanja, samo je kazao da je odlično.

Predsjedništvo stranke jučer je donijelo odluku o raspisivanju izbora za predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor stranke za 26. rujna, s tim da bi odluka stupila na snagu 17. kolovoza, od kada počinju teći kandidacijski rokovi.

Za kandidaturu za predsjednika stranke nužno je prikupiti potporu najmanje tri županijske organizacije ili 500 potpisa članova SDP-a.

Uoči sjednice Glavnog odbora najviše se propitivalo ima li, osim Peđe Grbina, još zainteresiranih za kandidaturu za vodeće mjesto u stranci.

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, kojega se smatra predvodnikom tzv. neretvanske skupine koja okuplja mlade i uspješne gradonačelnike i načelnike iz redova SDP-a, u izjavi novinarima otklonio je mogućnost kandidature za predsjednika stranke. Vrijeme je za zajedništvo u stranci, iako je za demokraciju bolje da ima više kandidata, kazao je Krstičević, najavivši neizravno potporu Grbinu.

Očekuje da će se, nakon izbora novog vodstva, pojaviti 'jasna količina ljudi i ideja' koji će promijeniti cjelokupni model funkcioniranja stranke, ali i programe, pogotovo ekonomske za koje smatra da moraju biti jasni te jačati poziciju socijaldemokracije i ljevice koja je, kaže, nužna za ovo društvo i državu.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković rekla je da će podržati osobu koja će ponuditi novu ideju i viziju SDP-a i uključiti mlade, nove ljude. Dodala je da ju je dojmilo ono što Grbin govori i da se nada da će on biti taj.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić još nije donio odluku hoće li se kandidirati za predsjednika stranke, ali kaže da je puno važnije od toga pokrenuti raspravu o novom SDP-u i da vide gdje toliko griješe kada gube treće za redom parlamentarne izbore.

Odluku će, kaže, donijeti kada vidi hoće li se osigurati dovoljno demokratskih procedura, rasprava i tema koje su važne za opstanak SDP-a. Ako se cijela priča svede na to da 'sjaši Kurta da uzjaši Murta', onda smo džaba krečili, smatra Jakšić, koji odbija teze da bi, u slučaju kandidature, bio eksponent gubitničke izbore jer je, kaže, na sve izbore išao pod svojim imenom.

Odbacio je tumačenja da bi bio kandidat potpredsjednika Rajka Ostojića nego ‘samo svoj’ odluči li se na kandidaturu.

Član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić od novog predsjednika stranke očekuje nove politike koje su primjerene socijaldemokraciji 21. stoljeća i bazirane na kulturi, javnom zdravstvu i javnom školstvu. To su temeljne vrijednosti moderne ljevice, smatra Hajdaš Dončić.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, za kojega neki članovi javno govore kako ne bi trebao iduće godine biti kandidat za gradonačelnika Zagreba, kazao je da je riječ o šokantnom porazu iz kojeg se trebaju izvući pouke. Tim je kolegama, za koje kažu da su nas odveli u parlamentarni poraz, poručio da ne dijele savjete drugima nego da daju ostavke.

Neka malo preispitaju sebe, preuzmu odgovornost za sve što je stranka prošla proteklih godina i neka ne nagovaraju ljude da se kandidiraju kako bi zadržali svoje fotelje, rekao je Maras.

Jedini koji se za sad službeno kandidirao je Peđa Grbin. Gostujući u Dnevniku Nove TV Biljana Borzan u petak je rekla kako misli da je dobro da na izborima bude samo jedan kandidat.

"Smatram da bi bilo izuzetno dobro imati samo jednog kandidata, da se ne dijelimo, jer nam podjele mogu sada samo itekako štetiti, baciti nas opet u dva rova, ili tri, i iz tog bismo mogli izaći izrazito ranjeni. A i sad smo već teško ranjeni", rekla je Borzan.

Politički tajnik SDP-a Nikša Vukas u petak je izvijestio da će se izbori za stranačka tijela održati 26. rujna, a odluka o raspisivanju stupit će na snagu 17. kolovoza kada kreću i kandidacijski rokovi za predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene