Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srdačna atmosfera

Na proslavi obljetnice tehnološkog giganta: Predsjednica i suprug Jakov zagrljeni usred Arene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ericsson Nikola Tesla (ERNT) obilježio je u četvrtak 70 godina svog poslovanja, a tom je prigodom predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula kako je ta kompanija već godinama pozitivan primjer hrvatskog gospodarstva.

"Možemo biti ponosni što imamo takvu kompaniju u sektoru koji je ključan za razvoj tehnologija", kazala je Grabar-Kitarović na svečanosti obilježavanja 70. obljetnice poslovanja ERNT-a i dodala da takve kompanije podižu razinu konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Grabar-Kitarović smatra da treba istaknuti stručnost i inovativnost njezinih zaposlenika. "Stručnjaci poput vas naša su snaga i konkurentska prednost i poticaj svima nama", kazala je dodajući da su znanje, izvrsnost, inovativnost i društvena odgovornost odlike te kompanije, a to je ono što Hrvatskoj treba.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar-Kitarović, bivša predsjednica Hrvatska ŠTO JE TAMO RADIO? Bivša predsjednica za Dnevnik Nove TV o ulozi svoga supruga u aferi Janaf: "On je jako društven, voli se družiti..." Slika nije dostupna SLAVI ROĐENDAN Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se na Facebooku: "Pozdravljam vas sve iz svojega privremenog ureda, s balkona"

Predsjednica ERNT-a Gordana Kovačević navela je da je ta kompanija prva na listi domaćih izvoznika znanja. Njihovi stručnjaci doprinose razvoju ICT-ja te tako promoviraju Hrvatsku i njezine ljude, dodala je te navela da je kompanija u svojoj 70-godišnjoj povijesti prošla opsežno restrukturiranje na putu transformacije do kompanije znanja. "I to se putovanje nastavlja...", istaknula je dodavši da je kompanija usmjerena na budućnost i otvaranje novih prilika, da stalno istražuje i razvija nova rješenja. Kovačević se, kazala je, nada da će predsjedanje Vijećem EU-a Hrvatskoj otvoriti nove prilike za istraživanje i razvoje te za jačanje konkurentnosti u ICT sektoru.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je važnost ulaganja u istraživanje i razvoj. Kako je dodao - u zadnje tri godine u to područje u Hrvatskoj uloženo je 9,8 milijardi kuna, pri čemu je u 2018. taj iznos dosegnuo 3,7 milijardi kuna, što je 18,7 posto više nego u godini ranije. U ovoj godini će, prema njegovim procjenama, ulaganje u istraživanje i razvoj dosegnuti jedan posto BDP-a.

Osnovano 1949. godine

Tvrtka Ericsson Nikola Tesla potekla je iz nekadašnjeg poduzeća Nikola Tesla, osnovanog 31. listopada 1949. godine u Zagrebu. Prve godine zapošljavala je 113 radnika, a njeno prvo sjedište bilo je u maloj radionici u Palmotićevoj ulici. Početkom 1950-ih Tesla je preselio na sadašnju lokaciju u Krapinskoj ulici. Tada su stvoreni preduvjeti za prostorni i poslovni rast i početak serijske proizvodnje.

Odlučivši se za proizvodnju automatskih crossbar centrala, tvrtka je 1953. potpisala s Ericssonom licencni ugovor. Kompanija je time postala jedan od prvih Ericssonovih licencnih partnera u svijetu. Krajem pedesetih godina počinju i prvi izvozni poslovi kompanije i to za tadašnji SSSR. Početkom 1990-tih godina započinju opsežne aktivnosti na pretvorbi i privatizaciji. Na kraju je Ericsson s Hrvatskim fondom za privatizaciju 1995. godine potpisao ugovor o kupnji 49,07 posto dionica Tesle i tako postao najveći pojedinačni vlasnik kompanije.

Kompanija se u zadnjih dvadesetak godina profilirala kao isporučitelj suvremenih ICT proizvoda, rješenja, softvera i usluga te ravnopravno s ostalim članovima Ericssona posluje u području suvremenih komunikacijskih tehnologija te sudjeluje u kreiranju svjetskih komunikacijskih trendova. Ericsson Nikola Tesla danas zapošljava više od 3200 uglavnom visokoobrazovanih zaposlenika, a njih više od 1500 radi u najvećem domaćem razvojno-istraživačkom centru te kroz izvoz znanja kompanija zauzima prvo mjesto među hrvatskim izvoznicima. Procjenjuje se da je tijekom 70 godina kroz kompaniju prošlo više od 20 tisuća zaposlenika.

Ericsson Nikola Tesla u prvih je devet mjeseci ostvario 80,8 milijun kuna konsolidirane neto dobiti, što je rast od 29,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi od prodaje u prvih su devet mjeseci iznosili 1,25 milijardi kuna i porasli su 16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene