Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVODNEVNI POSJET

Kolinda Grabar-Kitarović primila albanskog kolegu Ilira Metu i odlikovala ga najvišim hrvatskim odličjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u dvodnevnom uzvratnom državnom posjetu Republici Hrvatskoj boravi predsjednik Republike Albanije Ilir Meta.

Državni posjet započeo je svečanim dočekom u Uredu predsjednice, tête-à-tête susretom dvoje predsjednika te bilateralnim sastankom službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Albanije.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Izrađen u Hrvatskoj Predsjednica kuma novom izraelskom katamaranu, potpisan sporazum između luke Rijeka i luke Haifa Slika nije dostupna BOGAT RASPORED Predsjednica Grabar-Kitarović počela državni posjet Turskoj, na dnevnom redu niz tema

"Redoviti hrvatsko-albanski susreti na najvišoj razini potvrđuju partnerstvo i prijateljstvo naših dviju država i bliskost hrvatskog i albanskog naroda. Nakon mojeg državnog posjeta Albaniji prošle godine te počasti i odlikovanja koje mi je u Tirani dodijeljeno, iznimno mi je drago što sam predsjednika Metu, osvjedočenog prijatelja Hrvatske, danas odlikovala najvišim hrvatskim državnim odličjem - Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Osvrnula se na prošlogodišnji zajednički posjet Arbanasima i otkrivanje spomen-ploče u povodu 550. obljetnice smrti velikog albanskog junaka Jurja Skenderbega, a tom prigodom spomenula je kako je Hrvatska tijekom stoljeća bila sigurno utočište za mnoge Albance, među ostalima i za dr. Milana Šufflaya, ubijenog zbog svog hrvatskog domoljublja i naklonosti prema Albancima.

Predsjednica je istaknula kako su Albanci bili prijatelji Hrvatske kada su nam bili najpotrebniji - za vrijeme Domovinskog rata, te kako Hrvatska pamti i cijeni podršku Albanije i Albanaca te albanske nacionalne manjine u obrani Hrvatske tijekom tih godina.

Naglašeno je kako Hrvatska i Albanija imaju zajednički interes za stabilnost i prosperitet jugoistočne Europe te vrlo blisko surađuju kao članice NATO-a te u okviru Američko-jadranske povelje, odnosno Berlinskog procesa i Procesa Brdo-Brijuni. Predsjednica Republike je izrazila duboko žaljenje što Europsko vijeće nije uspjelo postići konsenzus o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te kako Hrvatska snažno podržava otvaranje pregovora o pristupanju s Albanijom.

Kazala je kako dvije države povezuje i Jadransko more, zbog čega je zaštita i sprječavanje onečišćenja Jadranskog mora i priobalja za Hrvatsku i Albaniju od strateškog značaja. "Izražavamo zadovoljstvo projektom Programa Ujedinjenih naroda za razvoj koji je usmjeren prema rješavanju problema onečišćenja mora kao i sprječavanju nesreća koje bi za Jadransko more mogle imati izrazito negativne posljedice", dodala je.

Što se gospodarske suradnje tiče, Predsjednica je kazala kako postoje brojne tvrtke zainteresirane za proširenje suradnje te u tom smislu navela projekt Jonsko-jadranskog plinovoda, koji predstavlja važan korak prema energetskoj sigurnosti i diversifikaciji te je od strateškog značaja za Hrvatsku i Albaniju, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene