Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnost je najvažnija

Privatno ili u državne rezidencije? Provjerili smo gdje će ljetovati državni vrh

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok se saborski zastupnici već tjedan dana odmaraju, i Predsjednica kreće na svoj odmor. Premijera i predsjednika Sabora pakiranje tek očekuje. Provjerili smo tko će od njih za odmor koristiti državnu, a tko privatnu infrastrukturu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović će kao i prošle godine s obitelji tjedan dana provesti na Brijunima. Neće, doznajemo koristiti bivšu Titovu Bijelu vilu već će odsjesti u vojnom objektu Peneda na Velikom Brijunu.

Najviši državni dužnosnici su štićene osobe. Zbog toga je, kažu nam stručnjaci, zapravo za državu najjednostavnije, ali i najjeftinije ako se odluče na ljetovanje u državnim rezidencijama ili objektima.

"Imamo dobre službene rezidencije za provođenje godišnjih odmora. Brijuni kao takvi, onda imamo i na Hvaru i još na nekim destinacijama i pošto su ti objekti i tako već štićeni u jednoj određenoj razini samo se mjere podešavaju dolaskom štićene osobe 1. kategorije", pojašnjava stručnjak za sigurnost Mate Laušić.

Predsjednica će troškove snositi sama

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istražili smo Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Brijunima: Evo gdje provodi odmor Slika nije dostupna Vojni objekt Peneda Predsjednica će ljetovati na Brijunima, troškove snosi sama

Sve troškove boravka za sebe i svoju obitelj, kažu nam iz njezina ureda, Predsjednica će snositi sama. Prijevoz će biti ipak na državni trošak, a najbolje bi bilo, pita li se struka, da to bude zračnim putem.

"Brže je, sigurnije je, prvenstveno sigurnije. Promet ne remeti se. Normalno, štićena osoba ne može se vozit sada u 25 kilometara dugačkoj koloni", smatra Laušić. 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković
još je do nedavno bio odlučan u namjeri da kao i svake godine ljetni odmor provede u Malinskoj na otoku Krku, no iz njegova su nam Ureda danas kazali kako se ipak još uvijek premišlja. Možda baš zbog obaveznog osiguranja.

"Neki privatni aranžman ili neki hotel gdje onda se to sve komplicira i na neki način inkomodira i taj objekat kao takav ako se radi o hotelu ili obitelj ako se radi o nekoj obiteljskoj kući", pojašnjava Laušić. 

Jadranka Kosor tako je jedne godine ljetovala u jednom bolskom hotelu, a Ivo Josipović osiguranju je zadavao glavobolje ljetujući u roditeljskoj kući u Baškoj Vodi.

Premijer Andrej Plenković još nije odlučio ni gdje će se ni kada točno odmarati. Prema rasporedu, Vladu nakon sjednice 4. kolovoza u Kninu čeka još proslava Oluje i Alka, a potom i kraći odmor.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene