Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najčešće greške koje radimo

PROBLEM OD KOJEG NIJE IZUZETA NI HRVATSKA 'Zašto? Zbog loše informiranosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od većih problema, kako za Europu, tako i za Hrvatsku je problem bacanja hrane.

I dok svakoj četvrtoj osobi u Europi prijeti siromaštvo, istodobno, količina hrane koja završava u smeću, raste. Od toga nije izuzeta ni Hrvatska. Vjekoslav Đaić, istražio je, koliko svatko od nas baca hrane i može li se hrana koristiti i nakon što prođe rok otisnut na pakiranju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili

U Hrvatskoj se na godinu baci oko 400 tisuća tona hrane. A procjena je da se radi o 4 milijarde kuna. Odnosno, kada to podijelimo na svakoga od nas, to je 930 kuna po svakom Hrvatu. Ili još slikovitije to je kao da ste 100 litara jestivog ulja bacili u smeće.

A bacamo doslovno sve! No, krenimo od kruha kao najvažnije životne namirnice. Istraživanja su pokazala kako se u Hrvatskoj, u 4 od 10 obitelji kupljeni kruh pojede. Onih 6 ga baci. Inače, svako kućanstvo na godinu pojede oko 75 kilograma kruha. Ne bacajte stari kruh - napravite mrvice. Pohanci budu jednako ukusni.

Zašto se toliko hrane baca - odgovor je loša informiranost potrošača. Najčešće griješimo s oznakama "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do".

"Najbolje upotrijebiti do" je oznaka kvalitete, a "upotrijebiti do" je oznaka sigurnosti. No, kada ovaj prvi datum istekne, to ni u kojem slučaju ne znači da je ta namirnica neispravna. Ili da joj je mjesto u smeću.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene