Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza odgovora

KOLIKO SU SLIČNI? Usporedili smo odgovore SDP-a i Mosta na naših 30 pitanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Političke opcije Mosta i SDP-a odgovorile su na 30 pitanja naše aplikacije 'Gdje sam 2016.?', a mi smo analizirali njihove odgovore.

Na prošlim izborima skoro su se dogovorili oko koaliranja, a onda je MOST u zadnji trenutak pretrčao suprotnoj političkoj opciji. Ni u ovoj kampanji SDP ne želi zatvoriti vrata mogućoj suradnji s Mostom. Usporedili smo odgovore ovih dviju stranaka iz naše aplikacije Gdje sam 2016. i otkrivamo vam koliko su slične i je li suradnja moguća.

Pročitajte i ovo Josip Markotić Neslaganja Raskol u Mostu: Splitski gradski vijećnik napustio stranku, nema ga na listi za Sabor Andrej Plenković Biografija predsjednika HDZ-a Tko je Andrej Plenković? Oborio je rekord Ive Sanadera i promijenio 30 ministara, a fotelja mu se trese zbog jednog čovjeka

Prije manje od godinu dana Zoran Milanović pristao je na skoro sve uvjete MOSTA, zato ne čudi zašto i danas te dvije opcije dijele mnogo zajedničkih stavova. Slažu se oko pitanja o kojima HDZ i MOST misle drugačije.

Hrvatska ne treba žuriti s uvođenjem eura, misle obje opcije (10/10). Slažu se i oko potrebe smanjivanja doprinosa na plaće (10/10), jednako su protiv HDZ-ova obećanja o 1000 eura za bebe (10/10). Na istoj, a ujedno suprotnoj strani od HDZ-a, su i sa stavom za potrebnim otpuštanjima u državnoj službi (6/7). U javnim bi tvrtkama obje opcije radije stručne, a ne političke kadrove (9/10).

Istospolne zajednice stavile su ove dvije opcije dijelom na istu ideološku stranu.

Iako SDP čvrstom desetkom stoji uz prava istospolnih zajednica, MOST je skromnom šesticom, za razliku od HDZ-a, rekao DA izjednačavanju prava istospolnih zajednica s pravima ostalih.(10/6)

Mala, ali ipak znakovita razlika između SDP-a i MOSTA postoji oko takozvane „crkvene“ teme.
SDP se graničnom peticom izjasnio protiv revidiranja ugovora s Vatikanom dok je MOST ocjenom 6 ipak stao na stranu rijetkih poltičkih opcija koje otvoreno izjavljuju da su za revidiranje ugovora s Vatikanom

Dio svjetonazorskih pitanja radi jaču razliku između SDP-a i MOSTA koji se, preko njih, približava HDZ-u.

Da je pobačaj osobni izbor i pravo čvrsto misli SDP ali ne i MOST (10/4). Dok SDP ne bi čekao s postavljanjem ćiriličnih natpisa u Vukovaru, MOST je jasnog stava da treba pričekati (2/8). Prava branitelja čine najveću razliku. MOST bi, kao i HDZ, prava branitelja definirao ustavom, a SDP je decidiran da to ne treba učiniti (1/10).

Srednjoškolci i radnici također su na suprotne strane stavili ove dvije opcije.
Za razliku od SDP-a koji čvrstom desetkom smatra da treba olakšati kažnjavanje poslodavaca koji ne plaćaju radnike, MOST se trojkom izjasnio protiv toga (10/3).

Da prijevoz srednjoškolaca ne treba biti besplatan svima bez obzira na imovinski cenzus, izjasnio se MOST graničnom peticom dok je SDP za besplatan prijevoz ocjenom 7, što može značiti da bi imali neke uvjete.

Građanima bi MOST olakšao smanjenjem PDV-a u iduće dvije godine baš kao i HDZ dok je SDP graničnom ocjenom 5 potvrdio programski plan djelomičnog smanjenja PDV-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene