Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barrisol kalendar za 2018.

Kninska crkva uvrštena u prestižni međunarodni kalendar, njezin arhitekt oduševljen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjajno međunarodno priznanje stiglo je u Knin. Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta uvrštena je u prestižni kalendar Barrisola za 2018. godinu. Kalendar je to koji svake godine izabire najbolje arhitektonske i dizajnerske radove iz cijeloga svijeta.

Crkva u Kninu prvi je sakralni objekt ikad uvršten u Barrisolov kalendar. Katalog će obići gotovo cijeli svijet, u njega su uvršteni radovi svjetski priznatih arhitekata i dizajnera. Među njima je sada i Ante Vrban, koji ne krije oduševljenje dobivenim priznanjem.

Pročitajte i ovo Krštenje filipinske djece - 4 novi početak U ovoj zagrebačkoj crkvi ove godine kršteno je više filipinske nego hrvatske djece: U nedjelju rekordan broj Potpisivanje sporazuma Dinamov stadion "Nema više prepreka za izgradnju novog stadiona u Maksimiru": Plenković otkrio kada bi mogao biti gotov

"Ja sam uvijek težio globalnom, a ne lokalnom. Glavni kriterij ovdje je bio izvrsnost - nova vizija, nova koncepcija, nova upotreba materijala, lokacija i zapravo sama funkcija prostora", kaže Vrban.

Crkva u Kninu ima 780 metara četvornih i oko 500 sjedećih mjesta. Crkva se gradila 4 godine a do danas je dobila dva inozemna priznanja i to za arhitekturu. Prvo prošle godine, za dizajn, i to u Londonu.

Na svoju su crkvu ponosni i svećenici.

"Čujemo da je naša crkva dobila nagradu i doista naši vjernici vrlo rado pohode ovdje u crkvu", kaže fra Mario Lemo, župni vikar u Kninu.

Sretni su i stanovnici Knina. Grad je to koji se suočava s nazaposlenošću i iseljavanjem. Priznanja za crkvu, kažu, znače im mnogo jer je to prilika da se barem oko nečeg pozitivnog čuje za njihov grad.

Jednu od pločica u ovoj crkvi zalijepila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Iako se Vrban nakon dovršetka izgradnje susretao s brojnim kritikama zbog modernog izgleda kninske crkve, smatra da su ova priznanja velika stvar za hrvatsku arhitekturu. A svaka kritika, ujedno mu je, kaže, motivacija da svaki put njegovi projekti budu sve bolji.  

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene