Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjaj i bijeda Zvonimirova grada

Uoči obljetnice Oluje: Kninjane ne zanima tko će kome zviždati, evo što ih zaista zanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Knin se priprema za 22. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja. U subotu će u grad stići tisuće posjetitelja. Već sutra stiže državni vrh koji će u Zvonimirovu gradu održati sjednicu Vlade pred koju je gradonačelnik na stol stavio nekoliko zahtjeva.

Reporteri Dnevnika Nove TV provjerili su i kako se u Kninu živi. Statistike su poražavajuće - gotovo svaki šesti stanovnik živi od socijalne pomoći.

Pročitajte i ovo Knin - 3 Ljudi odlaze iz grada Dan nakon Oluje, Kninu ostaju problemi i neispunjena obećanja. Mladi poručuju: "Svi smo mi isti, to je bilo prije nas..." Slika nije dostupna Analiza stručnjakinje Govori za 21. stoljeće: I predsjednik i premijer u Kninu pokazali kakvu retoriku trebaju njegovati današnji državnici

I na plus 40 stupnjeva Petar Babić pokušava dodatno zaraditi. Mirovina od 1200 kuna nije mu dovoljna da preživi.

"Skupljam bce, na bocama do mirovine zaradim 2000. Malo je posla, ali za mene ima. Ja sam radnik dobar", kaže Petar.

Dobar ili ne u Kninu teško da će naći posao. Grad je to koji se bori s nezaposlenošću i iseljavanjem. Prema posljednjim podacima u Kninu i okolici živi oko 22.000 stanovnika od kojih gotovo 3500 prima socijalnu pomoć.

"Primam socijalnu pomoć, mjesečno 1000 kuna. Još se ja snađem, imam baku na selu pa ima i ona mirovinu i tako", kaže Kninjanin Valerije Štrbac.

Iako danas pust u subotu će Zvonimirov grad biti središte Hrvatske. Ove je godine središnja proslava, umjesto na trgu, na kninskoj tvrđavi.

Položili su vijence, zapalili svijeće. Predstavnici grada Knina uoči Oluje posjetili su neka od spomen mjesta u gradu. Iako tvrdi da su odnosi s Vladom dobri, gradonačelnik Knina pred premijera je stavio nekoliko zahtjeva.

"Očekujemo park prirode Dinara, otvaranje Nacionalnog parka tj. ulaza u Nacioanlni park u vojarni Krka za što očekujemo doniranje. Zatim očekujemo rješavanje pitanja vezanih uz stambeno zbrinjavanje te u konačnici darovanje nekoliko objekata koji su nam ovdje ključni, a državi nisu potrebni", rekao je gradonačelnik Knina Marko Jelić.

"Stanovnici Knina prije svega očekuju razvojne projekte i nova radna mjesta. To ih zanima puno više od ovih silnih rasparava kojima svjedočimo posljednjih dana - što će službeni govori biti na tvrđavi a ne na središnjem gradskom trgu, hoće li netko nekome zviždati ili pljeskati, kako će dočekati premijera, kako će dočekati Predsjednicu... To uistinu ove ljude ne zanima jer Knin je sve tužniji, sve prazniji i zapušteniji. Jedan podatak govori sve - ove je godine u srednju školu u Kninu upisano 60 učenika manje nego prošle godine. Sve su to pitanja na koja bi sutrašnja sjednica Vlade barem djelomično trebala dati neke odgovore. Puno je točaka na dnevnom redu a najvažniji su proglašenje Dinare nacionalnim parkom, darivanje vojarne Krka Gradu Kninu, sređivanje zemljišnih knjiga i stambeno zbrinjavanje, ali i otpis dijela dugova zbog tog stambenog zbrinjavanja.

Naravno, tu je i pitanje turističke revitalizacije ovog kraja - svi se hvalimo s tim drniškim pršutom, cijeli svijet zna za njega, i engleska kraljica ga je dobila, međutim Grad Knin i okolica od toga nema puno koristi i o tome bi se sutra trebalo raspravljati. Često govorimo kako su Vukovar i Knin dva hrvatska simbola u pravednoj borbi u Domovinskom ratu, i oni to uistinu i jesu, međutim prečesto su ti gradovi simboli na jedan dan. Dakle, i Vlada i Predsjednica, svi oni dođu u Vukovar i Knin, i odu. Sutra je prilika da Vlada konkretno, na djelu dokaže što može učiniti za ovaj grad, kako spriječiti iseljavanje mladih, no sudeći podosadašnjim iskustvima ne treba biti previše optimističan", izvijestio je za Dnevnik Nove TV reporter Andrija Jarak.  

Knin je godinama bio politička utvrda HDZ-a, no na posljednjim lokalnim izborima taj su grad izgubili. Zato se sve glasnije priča o raspuštanju kninskog stranačkog ogranka i na taj način kažnjavanja Josipe Rimac zbog lošeg izbornog rezultata.

"Kreće se u procedure, ja sam legalist i uvijek poštujem sve odluke koje donesu stranačka tijela", rekla je bivša gradonačelnica Knina.

Državni vrh već sutra stiže u Knin gdje će održati sjednicu Vlade.

"Zajednički pripremamo neke točke i neke projekte. Sutra ćemo potpisati izuzetno puno projekata koji se tiču baš šibensko-kninske županije, a i samog grada Knina. U obrazovanju, energetskoj učinkovitosti i mnogim drugim segmentima", najavio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Najvažnija pak točka i najviše najavljivana je Zakon o braniteljima. Time dan prije obljetnice Oluje i Dana hrvatskih branitelja iz Knina Vlada šalje svoju poruku.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene