Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kninu dužni dva milijuna kuna

Gradovi u milijunskim gubicima: Vojska ne plaća komunalnu naknadu za vojne objekte koje obilno koristi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo obrane samo je Kninu dužno više od dva milijuna kuna, a lista dužnika poduža je jer vojska ne plaća komunalnu naknadu za vojne objekte koje učestalo koristi

Vojna vozila u središtu grada čest su prizor. No Kninjane ne muči što grad dijele s vojskom, već to što više od pet godina Ministarstvo obrane Kninu ne plaća komunalnu naknadu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja"

"Od veljače 2014. do današnjeg dana je više od dva milijuna i 100 tisuća kuna troškova", tvrdi gradonačelnik Knina Marko Jelić te dodaje kako sve, naravno, plaćaju građani Knina.

Ni građani nisu zadovoljni. Kninjanka Tina misli da to nije u redu. Kaže da ako svi normalni ljudi, zaposleni ili nezaposleni, moraju plaćati državi, zašto ne bi bilo i obratno.

"Ili svi ili ni'ko? Zar je vojska nešto bolja nego obični radnik koji šljaka za svoju plaću i mora platiti da preživi!" ljutita je Mara iz Knina.

I dok se, kako tvrdi kninski gradonačelnik, Ministarstvo po Zakonu ne može ovršiti, za ostale taj Zakon ne vrijedi. "Možete ovršiti građane i bilo koju poslovnu jedinicu koja je proizvodna, ali državno tijelo ne možete", objašnjava gradonačelnik Jelić.

Dug će, kaže, i dalje potraživati, i to sudskim putem. To su već, doznajemo, učinile Ploče, koje su uspjele od MORH-a naplatiti komunalni dug. Pravnu bitku mogao bi dobiti svatko tko se na nju i odluči.

Ustavni je sud još u prosincu 2018. odlučio da je MORH dužan jedinicama lokalne samouprave plaćati komunalnu naknadu koja je zapravo jedan od osnovnih izvora prihoda u njihovim blagajnama. Tim se novcem obnavlja infrastruktura.

Iz Ministarstva obrane odgovaraju da novac za podmirenje duga Kninu nisu imali u ovogodišnjem proračunu, čijim se povećanjem ministar Damir Krstičević često hvali. No poslije našeg upita poručuju: dug će riješiti do kraja ove godine!

Osim Kninu, MORH duguje i Slunju i Sinju, kao i ostalim velikim gradovima u kojima su otvorene vojarne i u koje se vojska vratila u velikom stilu.

Primjerice, u Vukovaru vojska uopće ne plaća komunalna davanja zbog, kako su nam odgovorili iz vukovarske Gradske uprave, iznimne važnosti ustanova koje se nalaze na području bivše vojarne, zbog koje su državu oslobodili plaćanja.

Milijune koji se gomilaju na kraju tako – plate građani.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene