Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekli 'ne' Plenkoviću

Poznata imena zastupnika Kluba HDZ-a koji će glasovati protiv Istanbulske konvencije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred početak nove sjednice Hrvatskog sabora, koja počinje u srijedu i bez prestanka će trajati do 13. srpnja, a na kojoj će se odlučivati i o ratifikaciji Istanbulske konvencije i o oporbenom zahtjevu da se opozove potpredsjednica Vlade Martina Dalić, održan je sastanak kluba zastupnika HDZ-a. Vladajuću koaliciju napustio je Hrvoje Zakanović, zastupnik stranke Hrast, partnera HDZ-a.

Zastupnici Kluba HDZ-a koji su se izjasnili da će biti protiv ratifikacije Istanbulske konvencije tijekom sastanka kluba zastupnika HDZ-a su:

Davor Lončar, Ivan Ćelić, Ivan Šipić, Miroslav Tuđman, Petar Škorić, Stevo Culej, Miro Kovač i Ivica Mišić.

Otprije je poznato da će protiv ratifikacije glasovati i zastupnici Davor Ivo Stier te Milijan Brkić, a u utorak navečer je na sastanku kluba zastupnika HDZ-a zastupnik Hrvoje Zekanović iz Hrasta poručio kako neće glasovati za ratifikaciju istanbulske konvencije te da napušta klub zastupnika HDZ-a i vladajuću koaliciju.

Hrvoje Zekanović je došao na sastanak Kluba zastupnika, rekao je da je i dalje protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i napustio je vladajuću koaliciju. Na izlasku sa sjednice reporteru Dnevnika Nove TV Mislavu Bagi poručio je da se više ne smatra vladajućom koalicijom, a sutra će pojasniti svoje detalje pa i o tome kako će se ponašati u slučaju Martine Dalić. U ovom trenutku Pleković može računati na 77 zastupničkih ruku, jednu više od potrebnih za zastupničku većinu.

Premijer Plenković teško da može večer uoči rasprave o Istanbulskoj konvenciji u Saboru uvjeriti zastupnike HDZ-a u to da glasuju po stranačkoj sprezi ZA ratifikaciju Istanbulske konvencije.

"To je najozbiljnija kriza koju premijer Plenković ima u svojoj stranci. Zapravo, vrlo vjerojatno nije ni sam očekivao ovakvu pobunu. Neke procjene govore o trećini zastupnika koji su u petak spremni dignuti ruku protiv ratifikacije", izvjestio je is Sabora reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Plenkoviću je važno, kao i predsjedniku Kluba zastupnika HDZ-a Branku Bačiću, da zastupnici provode odluke stranačkih tijela, ali teško je vjerovati kako će zastupnici koji su već javno rekli da su protiv ratifikacije potpasti pod stranačku stegu, dodaje Bago.

Zasigurno, svi oni koji će glasati protiv konvencije mogu se smatrati otpisanima, naglašava Bago.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene