Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova oprema

Klaićeva bolnica dobila novi CT uređaj prilagođen dječjoj dobi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukupno 55 milijuna kuna iz EU fondova uloženo je u novu medicinsku opremu u Klinici za dječje bolesti Zagreb, koja će značajno unaprijediti učinkovitost i dostupnost bolničke skrbi za najmanje pacijente, a među opremom je i novi CT uređaj prilagođen pretragama djece, koji je u ponedjeljak pušten u rad.

Ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Roić istaknuo je kako je riječ o uređaju koji karakteriziraju vrlo velika brzina snimanja i minimalne doze ionizirajućeg zračenja, koji pruža vrhunsku kvalitetu prikaza gotovo svih dijelova tijela.

Pročitajte i ovo Marine Le Pen Marine Le Pen Lidericu francuske desnice čeka suđenje Ilustracija U veljači Uskoro počinje jedan od najkompleksnijih projekata u Hrvatskoj: Mogao bi promijeniti život mnogima

"To je posebno bitno kod hitnih pacijenata, padova, neurotrauma glave. Danas je bez takvog uređaja nemoguće imati ozbiljnu medicinu", kazao je Roić.

Postor u kojemu se nalazi novi CT, vrijedan oko 5,5 milijuna kuna, prigodno je oslikan tako da djeci bude što ugodnije, kao što je to već napravljeno s uređajem za magentsku rezonancu (MR).

"Polažemo pozornost na to da djetetu bude ugodno i što manje stresno, da to ne budu hladne mašine kojih se dijete uplaši. Kad dođu u takav prostor, djeca se mogu lakše opustiti i suradljivija su, a jako nam je bitno da djeca iz bolnice izađu bez traume", rekao je Roić.

Osim novog CT-a, među opremom koja je u postupku nabave jest i linearni akcelerator za Zavod za hematoonkologiju, tehnološki i softverski prilagođen potrebama radioterapije u dječjoj dobi. Tehnološki će biti obnovljen i uređaj za MR te opremljene dvije nove kirurške sale koje će povećati protok pacijenata.

Na svečanosti je bio i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je naglasio da je 55 milijuna iz EU-ovih fondova osigurano prvenstveno za opremu, no Hrvatskoj je potrebna i nova Nacionalna dječja bolnica u Blatu.

Od te se bolnice neće odustati, za nju je osiguran novac te je u tijeku izbor tvrtke koja će izraditi studiju izvodljivosti, poručio je Kujundžić te dodao kako je taj proces malo usporen zbog primjene zakona o javnoj nabavi, odnosno tvrtki koje se međusobno nadmeću za taj posao. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene