Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevrijeme poharalo Hrvatsku

Odroni na cestama, poplavljene prometnice, kuće i škole u Primorju, tuča pogodila Zagreb i okolicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nad većim dijelom zemlje nadvili su se kišoviti oblaci, a za Istru, Kvarner i Gorski kotar Meteoalarm je izdao crveno upozorenje zbog mogućnosti obilnih kiša i bujičnih poplava.

Nad Hrvatskom će se danas i narednih nekoliko dana zadržavati ciklona s frontalnim sustavima zbog čega će biti dosta oblaka i kiše. U gorju i na sjevernom Jadranu pala je velika količina kiše zbog čega je i Državni hidrometeorološki zavod izdao crveno upozorenje za Istru, Kvarner i Gorski kotar zbog mogućnosti obilnih kiša i bujičnih poplava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić

Izuzetno obilna kiša koja je padala gotovo cijelu noć na području Kvarnera izazvala je poplave, a najteže stanje je u Crikvenici i Novom Vinodolskom, gdje su zatvorene za promet poplavljene ceste.

Prema neslužbenim podacima, u petak navečer su u Crikvenici pale 183 litre po četvornom metru, a tijekom protekla 24 sata u Krku 94 litre i u Delnicama 65.

Tako se u Crikvenici izlio iz korita potok Dubračina te poplavio okolno područje. Pod vodom je cijelo glavno gradsko parkiralište uz more, kao i drugi dijelovi najužeg centra. Voda je prodrla i u gradsku sportsku dvoranu a najviše je stradala Osnovna škola Zvonka Cara. Poplavljene su tri učionice, a voda je ušla i u kotlovnicu.

U Novom Vinodolskom je zbog velike količine vode zatvorena cesta Bribir-Novi Vinodolski u zoni trgovačkih centara. Na Krku je kiša izazvala najviše problema u središnjem dijelu otoka na području Malinske, Omišlja i Dobrinja te su i tamo vatrogasci morali dvadesetak puta izlaziti na intervencije.

S vodom se od sinoć bore i vatrogasci na otoku Rabu. Uspjeli su spasiti 50-ak vikendica i kuća. Na nekim se mjestima voda ispumpavala i tri sata. Dodatni problem stvaralo im je i više od desetak odrona, a na jednom je mjestu stablo palo u dvorište kuće. Uspjeli su spasiti i vrijedne umjetnine u samostanu sv. Bernardina. Stanje se sada, kažu rapski vatrogasci normaliziralo, no i dalje su na oprezu zbog mogućnosti novih kiša.

"Trenutačno je situacija pod kontrolom, dobra je vijest što ne pada kiša, a vrijedni momci iz DVD-a u ovim trenucima postavljaju zečji nasip. Ako dođe do jake kiše, kao što meteorolozi najavljuju za ovu večer, voda bi se iz kanala mogla preliti i bile bi u opasnosti zgrade, kuće i ceste. Očekuju se i dva kamiona s djelatnicima Hrvatskih voda s više od 200 vreća pijeska", javila se s Raba za Dnevnik Nove TV reporterka Ivana Ivanda Rožić.  

Vremenske neprilike nisu pogodile samo obalni dio Hrvatske. Jaka tuča u popodnevnim je satima zasula Veliku Bunu, mjesto u podnožju Vukomeričkih gorica te u večernjim satima i Grad Zagreb. Slike možete pogledati u fotogaleriji.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na upit novinara danas u Kraljevici da komentira sve češće pojave poplava, kazao je da je bio jutros u Novom Vinodolskom, na mjestu gdje se uvijek nakon vrlo obilnih oborina događaju poplave. Tamo treba proširiti korito rječice Ričine, a taj projekt pripremaju Hrvatske vode, rekao je Butković. Slična situacija je bila i u Zadru, te je zadatak Hrvatskih voda da održavaju postojeću infrastrukturu, ali i graditi nove vodotoke i kanale, rekao je ministar. 

Početkom ovog tjedna obilne kiše izazvale su poplave na zadarskom području.

Osim kiše, danas će biti i vjetrovito - u Dalmaciji u početku umjereno jugo, prema kraju dana jako, a ponegdje i vrlo jako. Temperature na kopnu bit će od 12 do 15, dok će na Jadranu biti između 17 i 22 stupnja.

Kiša će prestati sredinom idućeg tjedna, ali će biti hladnije

Kišni oblaci će se u nedjelju proširiti i na istok zemlje, dakle nedjelja će posvuda biti tmurna i kišna, ponegdje će pasti i veće količine kiše. Osim toga obilne kiše može biti i u noći na utorak, uz sve to od utorka hladnije: maksimalna temperatura ispod 20 stupnjeva, a minimalna - tek desetak.

I na Jadranu će idući dani proći u znaku oblaka i kiše ili pljuskova. U nedjelju posvuda može biti i obilnijih oborina, a u noći na utorak se veće količine kiše očekuju uglavnom na sjevernom dijelu.

Poboljšanje vremenskih uvjeta i prestanak kiše može se očekivati tek od sredine idućeg tjedna, odnosno u srijedu. No, temperature će već od utorka biti niže pa će mnogi razmišljati, ako to već nisu učinili, o uključivanju grijanja. Tako će jutarnje vrijednosti temperature u gorju biti tek par stupnjeva iznad nule dok će, primjerice, u Zagrebu biti ispod deset stupnjeva. Na Jadranu će i dalje biti relativno toplo s jutarnjim temperaturama oko 15 stupnjeva. Dnevne temperature na kopnu će biti od 15 do 18 stupnjeva, a diljem Jadrana od 17 do 20 stupnjeva.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene