Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poplavljen i Črnomerec

Kiša potopila dijelove Zagreba, vatrogasci ispumpavali vodu iz podruma, nevolje i na Pantovčaku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu u subotu od ranih jutarnjih sati pada kiša. Probleme koji se stvaraju u prometu osjećaju i pješaci. Vatrogasci su tijekom jutra imali pune ruke posla.

Kiša koja se u ranim jutarnjim satima sručila na Zagreb usporila je promet i poplavila dijelove ulica. Na fotografijama i videosnimkama je stajalište ZET-ova autobusa na liniji 109 Črnomerec - Dugave, stanica Selska-Ozaljska.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Oblaci i kiša još će kratko potrajati, a doznajte hoće li na Uskrs zasjati sunce Pronađen je Krunoslav Đurec Nepoznate okolnosti "Živ je i zdrav": Pronađen ZET-ovac za kojim se tragalo pet dana

Iako je stajalište sanirano prije nekoliko godina, tijekom i nakon svake kiše situacija je ista - nakupljenom vodom automobili zalijevaju kućicu koja bi ljude trebala zaštititi od kiše.

"Ne znam gdje bih stala, unutra ću biti 'otuširana' i mokra do kože isti tren, iza te kućice me zahvati mlaz vode kad prođe automobil. Onda obično kisnem negdje pored parkiranih automobila i to traje 15 i više minuta, dok ne dođe autobus. Prestrašno", doznajemo od građanke koja na toj stanici svakodnevno čeka autobus.

Desetak intervencija zagrebačkih vatrogasaca

Od zagrebačkih vatrogasaca doznajemo da su u subotu prijepodne imali desetak intervencija koje su povezane uz obilnu kišu. Intervencije se uglavnom odnose na ispumpavanje vode iz podruma i to u naseljima Donja Dubrava, Maksimir, Sesvete, Popovec, Otok i Sveta Klara.

Dvije intervencije vatrogasaca bile su uklanjanje srušenih stabala u ulicama Štefanovec i Otona Župančića.

Poplavljen Črnomerec

"Poplava na Črnomercu! Upozoravali smo da će se Veliki potok izliti kada padne jača kiša. Naime, prilikom uređenja, korita, ugrađen je beton i kamenje koje ubrzava, a ne da kontrolira bujicu vode", tvitnuo je Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Snimka je nastala u subotu ujutro na Velikom potoku na kraju ulice Črnomerečki potok. 

"Nevjerojatno je kako brojni radovi u Zagrebu završavaju katastrofom! Često se na kraju pokaže kako je planiranje, izvedba ili nadzor radova zakazao. Sanacija, regulacija potoka Veliki potok (Črnomerec), trajala je od 2008. godine, kada se uz potok aktiviralo klizište na Fraterščici. Radovi su privedeni kraju 2017. godine gradnjom sabirnog kanala, geotehničkih građevina i servisnog puta uz potok sve do brane Črnomerec, ukupne dužine 2400 metara", kazao je Petek za DNEVNIK.hr. 

Stanovnici, predstavnici inicijative 'Spasimo potok Črnomerec' te zastupnici u Gradskoj skupštini, Darko Klasić (HSLS) i Renato Petek (NH-PS) su upozoravali da strahuju da je posrijedi neprihvatljiva betonizacija potoka Črnomerca. "I laiku je bilo jasno da će tim novim betonskim koritom, s obzirom na pad terena, nastajati nekontrolirane bujice vode, što je očito trebalo drugačije projektirati. No, o tome neka govori struka", dodao je.

Projekt sanacije, skuplji od 100 milijuna kuna, vodile su Hrvatske vode i Grad Zagreb koji nije obavijestio Vijeće gradske četvrti Črnomerec o tim radovima, navodi Petek. Taj prostor uz potok općenito je jedan od najljepših u Zagrebu i trebalo bi ga čuvati kroz primjereno uređenje i opremanje, od Medvednice do Save kao Zelenu magistralu. "No nažalost, gradske su vlasti odlučile dio potoka, od Ilice do Prilaza baruna Filipovića natkriti zbog izgradnje ceste čime takav održiv i turistički važan projekt neće biti moguće realizirati", smatra. 

Radovi stvaraju blatne lokve

Nije bolje ni na Pantovčaku gdje su radovi u Ulici Donje Prekrižje za vrijeme obilnih kiša sve pretvorili u blatne lokve.

Radovi traju već mjesecima. Za vrijeme kiša sve je poplavljeno, a iskopane rupe se pune vodom zbog kojih je stanarima sve teže i teže doći do svojih domova.

Slično vrijeme tijekom cijelog vikenda

Meteorolozi predviđaju da će se slično vrijeme zadržati tijekom cijelog vikenda. Na kopnu će biti oblačno s kišom koja će lokalno biti obilna. Ponedjeljak donosi prestanak kiše i smirivanje vremena uz nekoliko sunčanih razdoblja.

Vjetrovito i kišovito bit će i na Jadranu pa je izdano crveno upozorenje Meteoalarma. Jugo će najjače, odnosno jako i olujno, biti na području Dalmacije, dok se i više od 70 litara kiše očekuje na sjevernom Jadranu te u gorju i Lici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene