Obavijesti Video Pretražite Navigacija
200 kuća pod vodom

U Ogulin stigla vojska s amfibijskim vozilima, HGSS obavio lavovski dio posla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od zore sve dežurne službe grada Ogulina i okolice su na nogama. Zbog obilnih kiša, 200-tinjak kuća našlo se pod vodom. Dio Ogulina ostao je i bez struje. Poplavljene su i neke prometnice. Naša ekipa cijeli je dan provela s GSS-om. Njihovi pripadnici su neprestano u čamcima kako bi najugroženijim mještanima dopremili naj-osnovnije potrepštine.

19:20 "Članovi HGSS-a u ovim trenucima, uz pomoć teške mehanizacije, vade sve nakupine koje se nalaze u vodi i koje je donijela bujica. Djelatnici HGSS-a su ovdje napravili lavovski posao. Oni su s 5 čamaca obilazili poplavljena područja i mjesta gdje su najugroženiji mještani i mnoge od njih su evakuirali", izvijestila je za Dnevnik Nove TV reporterka Ivana Ivanda Rožić

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike U Ninu se izlila riječica - 11 jaka kiša i olujno jugo FOTO/VIDEO Velika poplava na području Zadra: Zabilježen najjači udar juga - 98 kilometara na sat

U Ogulin je stigla i vojska.

"Naši vojnici su trenutno angažirani na punjenju vreća s pijeskom, imamo timove koji će po potrebi te vreće odvesti na lokacije gdje to bude potrebno. Stiglo je i jednl amfibijsko vozilo koje će za koju minutu ekipu HEP-a odvesti do jedne trafostanice kako bi osigurali struju za područja koja su sada bez struje. Imamo i još nekoliko takvih lokacija na koje će morati odvesti ekipe", rekao je zapovjednik Kopnene vojske general Mate Ostović te dodao kako je sada u Ogulinu 50 pripadnika kopnene vojske te da tijekom noći, ili po potrebi, mogu angažirati onoliko vojnika koliko god bude potrebno.

18:05 Premijer Andrej Plenković zahvalio je svima koji su u nedjelju bili angažirani na saniranju poplave u Ogulinu.

"Nažalost, ovo je područje u kojem godinama imamo slične situacije. Izviješteni smo da je trenutno oko 200 objekata poplavljeno, uglavnom je riječ o privatnim kućama. Struja je naravno ih tih kuća isključena, voda se dostavlja, mali čamci i HGSS dolaze do ljudi. Pripravni smo i od strane Oružanih snaga RH, ovdje su ministar Krstičević i general Mate Ostović, doći će pripadnici Oružanih snaga i s ljudstvom i s mehanizacijom, a iz Zagreba ćemo nastojati dostaviti i od DUZS-a, a zamolit ćemo i Grad Zagreb, da nam se pošalju što prije u Ogulin isušivači, budući da je dio njih iz Kalovačke županije proteklih dana otišao u Zadarsku županiju. Vlada će, naravno, sagledati procjene šteta i vidjeti kako i na koji način možemo pomoći našim Ogulincima da saniramo ovu štetu", rekao je Plenković.

Dodao je kako je ključ preventive problema s poplavama u Ogulinu izgradnja retencije kod Hreljina.

"Time bi se prevenirale ovakve situacije, a drugo da ćemo na cijelom karlovačkom području obrane od poplava proglasiti strateškim projektom i dati zadaću nadležnim resorima. Teško je sve unaprijed prevenirati, ali nastojat ćemo to ojačati.", rekao je premijer.

17:50 Premijer Plenković i ministri Božinović, Krstičević i Ćorić su nakon sastanka Kriznog stožera krenuli u obilazak poplavljenog područja grada Ogulina.

MUP je priopćio kako GSS-u na terenu pomaže i policija te da su policijski službenici na raspolaganju građanima za svaku pomoć.

PU Karlovačka angažirala je potreban broj policijskih službenika zbog pružanja pomoći građanima, regulacije prometa, mogućih evakuacija te prevencije kaznenih djela na poplavljenih područjima u Ogulinu. Uključit će se i pripadnici Interventne policije.

HGSS je na svojem Twitter profilu objavio fotografiju Ogulina iz zraka.  

17:00 Ministar obrane Damir Krstičević je rekao kako u Ogulin dolaze pomoći i 100 vojnika koji su bili do sada u pripravnosti. 

"Za nepunih sat vremena su tu. To su te snage koje smo procijenili da će biti potrebne. Vojska će biti i u funkciji punjenja vreća, dio će ispumpavati vodu, a tu su i neki strojevi", rekao je Krstičević.  

16:30 Počeo je sastanak kriznog stožera s premijerom Andrejem Plekovićem i ministrima Damirom Krstičevićem, Davorom Božinovićem i Tomislavom Ćorićem. 

16:20 Premijer Plenković je stigao u Ogulin.

15:25 Premijer Andrej Plenković je krenuo u poplavljeni Ogulin u pratnji ministara Davora Božinovića i Tomislava Ćorića.

Ministar obrane Damir Krstičević je već stigao na poplavljeno područje, na sastanak Stožera civilne zaštite radi podizanja spremnosti obrane od poplava pri mogućem daljnjem rastu vodostaja. Doznaje se kako se u pripravnosti za pomoć nalazi 100 pripadnika Hrvatske kopnene vojske koji su spremni za angažman na terenu.

"Imali smo Stožer u 9 sati, izorganizirali smo i punili vreće s pijeskom pa se koliko-toliko pokušava zaštititi. Vodostaj je u opadanju međutim, voda će se još neko vrijeme povlačiti. Ima ugroženih mještana, voda je ušla u dosta stambenih objekata. Dajemo sve od sebe, a tu su i GSS, JVP i sve žurne službe Grada Ogulina. Ugroženo je najmanje 200-tinjak obitelji, tj. obiteljskih kuća", rekao je zapovjednik Stožera civilne zaštite Ogulin Željko Stipetić.

Na terenu su i timovi HGSS-a.

"Prve pozive smo imali čak i prije 9 sati. Po potrebi idemo po kućama, raznosimo vreće, pijesak, hranu, kruh i druge potrepštine. Čamci su akciji, a u ispomoć nam dolaze još četiri čamca iz Gospića i Karlovca. Sutra je prognoza ponovno prolom oblaka, ali spremni smo za sve. GSS je jedinstena služba, imamo 1000 članova na raspolaganju, čamaca, opreme i svega ostalog tako da smo spremni na to. Možda najveći trenutno problem je neki pozivi, smiješni upiti, npr. da nekome treba donijeti cigarete. No, to stavljamo sa strane pa ćemo rješavati po prioritetima", rekao je šef GSS-a Ogulin Branimir Vučković.

"Sve raspoložive službe su na terenu, situacija je prilično ozbiljna. Voda se razlila na teritoriju na kojem se inače razlijeva, ali za sada je sve pod kontrolom. Nema životno ugroženih i situaciju držimo pod kontrolom. GSS čamcima prevozi osobe na sigurno, stižu i dvije ekipe iz stanice Gospić i stanice Karlovac, tako da će svi ljudi u kratkom vremenu biti zbrinuti. Grad je spreman koliko možemo biti spremni, dat ćemo sve od sebe. Danas bi se voda trebala u većoj mjeri povući i nadamo se da više neće biti izljeva", rekao je gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović.

Od Javne vatrogasne postrojbe u Ogulinu doznajemo kako je zbog obilnih kiša voda na području grada u podizanju, a građani zovu zbog sve više intervencija. Voda ulazi u podrume stambenih i poslovnih objekata u gradu. Također, zatvorene su neke lokalne prometnice.

Vatrogasci su imali nekoliko intervencija ispumpavanja podruma, kod njih su građanima na rasplolaganju vreće s pijeskom, a pomoć se može zatražiti na broj 047 531-093.

"Plivaju ulice u Ogulinu. Sve raspoložive ekipe su na terenu. Mještane posjetio i gradonačelnik", javlja Ivana Ivanda Rožić, reporterka Nove TV, koja se nalazi u Ogulinu s ekipom.

Vršni je val prošao Ogulinom oko podneva, u gornjem toku Dobre vodostaj je u opadanju, no prema prognozama Državnoga hidrometeorološkog zavoda nove značajne oborine očekuju se u utorak.

Po posljednjim podacima, maksimalni vodostaj Dobre u Turkovićima bio je 338 cm, a sada je u opadanju.

Dobra je u Ogulinu na mjernoj stanici Turkovići u uvjetima obilne kiše počela rasti jučer u 21 sat, te je iznosila 263 centimetara, naročito je rasla noćas oko 2 sata, 24 centimetra u sat vremena, ali je već od jutros od osam sati u opadanju i iznosi 315 centimetara.

HAK je izvijestio kako je u Ogulinu zbog vode na kolniku zatvorena Stara cesta - kod Frankopanske kule. Opet je zatvorena i cesta koja i u subotu zbog obilnih kiša nije bila prohodna Novi Vinodolski-Bribir u blizini supermarketa (zbog vode na kolniku, obilazak je: ŽC5062 Bribir-Selce).

Zbog izlijevanja rijeke Dobre na području Ogulina odsječena su naselja Kirasići i Podvrh, a voda se u gradu Ogulinu izlila u Bolničku ulicu, naselje Strugu. U naselju Kula izlila se rijeka Dobra na prometnicu D 42. Rijeka Dobra izlila se kod Marković Sela u dužini 150 m i dubine 0,5 m, javio je DUZS.

Nije prohodna niti DC47 u mjestu Uštica kod Jasenovca zbog pada stabla na kolnik dok je DC3 kod mjesta Otrehovica zatvorena zbog urušenog zida. Zbog odrona i dalje su djelomično prohodne ceste u mjestu Palit na Rabu.

Tuča je u nedjelju ujutro pogodila Pašman, a nešto prije 11 sati padala je i u Splitu.

Nevrijeme je u Splitu počelo je jakom kišom koja je nakon nekoliko desetaka minuta prešla u tuču veličine oraha zbog čega su neki dijelovi Splita kraće vrijeme bili bijeli. Tuča je padala svega petnaestak minuta, no bila je potpomognuta jakim vjetrom.

Dežurni operativac u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split (ŽVOC) je rekao da se tijekom jakog nevremena u Splitu na tržnici u središtu grada i u Slavonskoj ulici odlomilo nekoliko grana sa stabala zbog čega su vatrogasci morali izići na teren i prijeteće dijelove koji su visili otpilali. Isto je i s granama koje su po gradu pucale pod silinom nevremena.

Kako je tuča izgledala u Splitu snimila je Slobodna Dalmacija.

U Kućinama kod Splita je zbog jake kiše poplavila trgovina "Studenac" u kojoj se ispumpava voda, ali i u podrumskom stanu u Kaštel Gomilici, dok je grom u Splitu uništio razvodnu ploču na jednom uslužnom objektu. Zbog nevremena su zabilježena i manja oštećenja prozorskih roleta i limarije na automobilima na kojima je tuča ostavila vidljiva ulegnuća.

U Državnom hidrometeorološkom zavodu se doznaje kako je meteoalarm za splitsko područje u žutom što znači da se lokalno i dalje očekuje grmljavinsko nevrijeme, obilna kiša i intenzivniji pljuskovi.

Prema prognozi, današnji bi dan ipak trebao biti nešto mirniji kad je kiša u pitanju nego jučerašnji kada su velike oborine izazvale brojne probleme osobito na području Kvarnera. Najviše oborina očekuje se na području Istre, Kvarnera i Gorskog Kotara, no za razliku od subote kada je DHMZ izdao crveni alarm u nedjelju je upozorenje narančasto što znači da je opasnost manja.

Očekuje se smirivanje vremena

Prema prognozi meteorologa Nove TV Darija Brzoje, u središnjoj Hrvatskoj koju je sinoć također pogodilo nevrijeme s tučnom, danas će doći do postupnog smirivanje vremena
a poslijepodne će kiša prestati. Temperatura će biti između 16 i 20 stupnjeva, ali će navečer biti osjetno svježije.

No, oborine stižu na istok zemlje od sredine dana, s tim da se ovdje uglavnom ne očekuje tako jaka kiša kao na zapadu. Lokalno naravno može biti i pokojeg jačeg pljuska. Bit će dosta toplije nego u središnjim krajevima, većinom od 24 do 26 stupnjeva.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu poslijepodne će biti mirnije, manje kiše, no ne isključuje se mogućnost za još pokoji pljusak. Temperatura će biti oko 20 stupnjeva, a u gorju između 14 i 17.

U Dalmaciji bi moglo biti obilnije kiše, moguće i na zadraskom području, ali tijekom dana i južnije. Puhat će umjereno i jako jugo, poslijepodne ponegdje sjeverozapadnjak. Temperatura će biti uglavnom od 23 do 26 stupnjeva.

Olujno nevrijeme

Obilna kiša koja je jučer padala na području Crikvenice, otoka Krka, otoka Raba, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine prouzročila je plavljenje dvorišnih, podrumskih, stambenih prostorija te uzrokovala poteškoće u prometovanju na pojedinim dionicama cesta.

Dojave o poplavama zaprimane su od građana na području otoka Krka (grad Krk, Malinska, Omišalj, Klimno, Dobrinje, Soline i Hlap), otoka Raba (grad Rab, Kampor i Palit), području Crikvenice, Selca, Novog Vinodolskog, Triblja i Vinodolske općine (Bribir).

Zbog potreba za tehničkom intervencijom vatrogasnih postrojbi na ispumpavanju vode iz gospodarskih, stambenih i poslovnih objekata zaprimljeno je oko 40 poziva iz navedenih mjesta.

Veće količine oborina i dizanje razine mora uzrokovali su dizanje šahtova, odrone i plavljenje prometnica, osobito na području Novog Vinodolskog i otoka Krka.

Sinoć je nevrijeme zahvatilo Podravinu i Turopolje, a tuča je padala u Zagrebu i široj okolici. (N.C./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene