Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

posjet brodogradilištima

Završio sastanak s Kinezima: "Zainteresirani su za tehnologiju, o novcu nismo pričali", Sindikati: "Pozdravljamo svakog investitora"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanak između kineske delegacije i predsjednika uprave Uljanika i 3. maja trajao je puna tri i pol sata. Sastanak je, neslužbeno, bio kvalitetan, a kineska delegacija zainteresirana je za sve mogućnosti brodogradilišta.

Dio predstavnika tvrtke China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) stigao je u pulsko brodogradiliste Uljanik još u ponedjeljak poslijepodne. U utorak ujutro pridružio im se i ostatak kineske delegacije u pulskom brodogradilištu, gdje je održan sastanak sa šefovima uprave Uljanika i 3. maja.

Pročitajte i ovo 3. Maj (Foto: Dnevnik.hr) Sud prihvatio ministrov prijedlog Stečaj 3. maja odgođen i treći put, novo ročište krajem ožujka Esad Dizdarević, radnik 3. maja (Foto: Dnevnik.hr) Čekaju kraj agonije Očaj je svakog dana sve veći: "Sutra bih uzeo obitelj i otišao i nikad se ne bih vratio"

Neslužbeno, sastanak s predstavnicima kineskog CSIC-a bio je kvalitetan, a Kinezi su zainteresirani za sve mogućnosti brodogradilišta u čijem su trenutno obilasku.

Samir Hodžić, član NO Uljanika u izjavi za medije nakon sastanka poručio je da je istim zadovoljan.

Drago mu je da još uvijek postoji netko zainteresiran za brodogradilišta, rekao je.

"Zainteresirani su za tehnologiju i brodove koji smo radili. kKapaciteti im nisu potrebni, već tehnologija. Nismo razgovarali o novcu", pojasnio je Hodžić.

Zamjerio je ministru Darku Horvatu to što ne prepoznaje hitnost i nužnost rješavanja problema brodogradilišta te rekao da Uljaniku pod nogama gori sad i da rješenje trebaju sad.

"Ne možemo mi prisiljavati Kineze da oluku donesu odmah sad", rekao je na kraju Hodžić ali ipak izrazio nadu da ta odluka bude što skorija.

U poslijepodnevnim satima kineska će delegacija obići i brodogradilište 3. maj u Rijeci.

Put do suradnje bit će im olakšan i time što je Brodosplit prestao biti strateški partner Uljanika.

"S nama su, uz direktora operacija i proizvodnje naše kompanije, stigli i odvjetnici i predstavnici investicijskih banaka. Nakon obilaska brodogradilišta sve ćemo detaljno razmotriti i iznijeti našu procjenu", rekao je u ponedjeljak Hu Weming, predsjednik uprave CSIC-a.

"U potpunosti smo transparentno opisali što su Uljanik i 3. maj za hrvatsku brodogradnju predstavljali – jedan više od 160 godina, drugi više od 110 godina. I isto tako realno smo kazali u kakvih su problemima oni danas", poručio je u ponedjeljak premijer Plenković nakon sastanka s predstavnicima kineske kompanije.

Kineski brodograditelj zapošljava više od 170 tisuća radnika. Sjedište mu je u Pekingu. Prema listi najbogatijih 500 kompanija magazina Fortune, vrijednost imovine veća je od 76 milijardi dolara. Proizvode brodove, dizelske motore, akumulatore, naftne platforme, čak i oružje.

Sindikati: "Pozdravljamo ulazak svakog partnera"

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost "3. maja" Juraj Šoljić izjavio je uoči dolaska kineskog izaslanstva u to brodogradilište da radnici pozdravljaju ulazak svakog partnera koji će im jamčiti isplatu plaća i nastavak brodograđevne djelatnosti.

Rekao je da su sindikati u stalnom kontaktu s direktorom "3. maja" Edijem Kučanom, koji sudjeluje u razgovorima s kineskim gospodarstvenicima. Dodao je da je kao član Nadzornog odbora "3. maja", u kojemu predstavlja radnike, pozvan na sastanak s kineskim investitorima kako bi se u razgovore uključili i predstavnici radnika.

"Očekujemo od potencijalnoga kineskog investitora, ako to Vlada nije shvatila, da shvati o čemu se ovdje radi, da se radnicima što prije isplati plaća, da se zajedno s Vladom i Ministarstvom gospodarstva dogovori tijek ulaska partnera u vlasništvo. Pozdravljamo bilo kakav oblik nastavka brodograđevne djelatnosti u '3. maju' unutar Uljanik grupe ili, ako se iskaže potreba, izvan nje, rekao je Šoljić. On pozdravlja "sve radnje koje će dovesti do nastavka brodograđevne djelatnosti, od početka, obrade crne metalurgije, projekta, konstrukcije do primopredaje brodova u '3. maju' te zaštite radnih mjesta".

Istaknuo je da će radnici "predočiti želju i volju za radom da zarade plaću" te vjeruje da će Kinezi u "3. maju" prepoznati svoj interes i da će ga Vlada poslušati i odlučiti da se brodovi koji su se počeli graditi u "3. maju" tu i završe, da se hrvatska brodogradnja održi .

Na upit o mogućnostima obavljanja i drugih poslova u "3. maju", Šoljić je odgovorio da je "3. maj" s tvrtkom "Vulkan Nova" u zadnjih tjedan dana ugovorio poslove koje prošla uprava nije bila u stanju ugovoriti u šest mjeseci.

"Pred potpisom je ugovor za tvrtku 'Ital Aqua' jer možemo napraviti poslove obrade više od 200 tona crne metalurgije u sekcijama, vrijednosti veće od tri milijuna kuna. Pregovaramo i s Brodogradilištem 'Viktor Lenac' o izradi barže, posla od oko milijun eura. Dakle, mi uz brodograđevne djelatnosti i izgradnju brodova možemo ugovarati bilo kakve poslove koje prošla uprava na čelu s bivšim direktorom Maksimilijanom Percanom nije ugovarala", rekao je Šoljić je dodao i kako se očekuje i potpisivanje ugovora za izgradnju trupa za njemačkog naručitelja, za posao vrijedan milijune eura te da "3. maj" tako može osigurati dodatnu zaradu.

Izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) s predsjednikom uprave Huom Wenmingom na čelu stiglo je u utorak ujutro u Uljanik, gdje su se u razgovoru s članovima Uprave i Nadzornog odbora upoznali s pojedinostima poslovanja brodogradilišta, a popodne kinesko izaslanstvo stiže u "3. maj".

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak da su razgovori s predstavnicima China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) o Uljaniku i "3. maju" bili vrlo temeljiti i otvoreni te kako se očekuje da nakon posjeta Puli i Rijeci razmotre mogućnosti suradnje ili partnerstva.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak kako tek treba vidjeti postoji li određeni interes kineske brodograđevne kompanije, čiji su predstavnici u posjetu brodogradilištima u Puli i Rijeci, dodajući da je još rano o bilo čemu govoriti te kako "treba biti u potpunosti realan".

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene