Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kandidat za novog ministra zdravstva

Beroš se ispričao: ''Nisam nastupao kao ministar, nego kao pomoćnik ministra''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku u Hrvatskom saboru u četvrtak je saslušao kandidata za novog ministra zdravstva Vilija Beroša.

U Hrvatskom saboru Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku većinom glasova podržao je Vilija Beroša, kandidata za novog ministra zdravstva. S njim je na sjednicu Odbora stigao i premijer Andrej Plenković. ''Riječ je o specijalistu neurokirurgu koji je veći dio karijere radio u KBC-u Sestre milosrdnice. Doktorirao je na PMF-u, na području molekularne biologije'', predstavio je na početku Plenković Beroša.

Pročitajte i ovo Vili Beroš "Zar je sramota pohvaliti se?" Beroš odgovorio na optužbe HUBOL-a: "Njihov pogled na zdravstvo obojen samo tamnim tonovima" Otvoreno pismo HUBOL-a "Spavate li mirno" HUBOL bijesan na Beroša: "Vi kao da živite u Lalalandu, gdje je sve predivno, nažalost moramo vas protresti iz sna u kojem lete flamingosi"

''Usporedno je razvijao i znanstvenu karijeru, doktorirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu iz područja molekularne biologije, ima status izvanrednog profesora u znanstvenom području biomedicinskih znanosti.

Vili Beroš bio je aktivan i u brojnim znanstveno-istraživačkim projektima, stalni je sudski vještak, ima niz znanstvenih i stručnih radova. Temeljem svojeg političkog angažmana, član je HDZ-a, pridonio je radu ove Vlade u Ministarstvu zdravstva od 2018. godine na dužnosti pomoćnika ministra'', rekao je premijer Plenković.

Beroš: Vrijeme da se o zdravstvu ozbiljno govori

"Mislim da ću odgovorno i hrabro probati obavljati ovu časnu dužnost", rekao je Beroš i zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću na iskazanom povjerenju.

Smatra kako je vrijeme da se o stanju u zdravstvu razgovara doista ozbiljno te ističe kako problemi u hrvatskom zdravstvu nisu od jučer, "desetljetni su". "Zdravstvo je počelo tranziciju, no u jednom trenutku u njoj smo zaostali", rekao je dr. Beroš, naglasivši da kao pomoćnik ministra zdravstva od 2018. i sam preuzima dio odgovornosti.

"U okviru svog djelovanja nastojao sam unaprijediti određene stvari; mislim da sada, s tim iskustvom, mogu napraviti još i više", rekao je članovima saborskog Odbora za zdravstvo, koji ima ovlast ''saslušati'' ga prije nego što mu o povjerenju, glasanjem, odluči Hrvatski sabor.

Kandidat za novog ministra zdravstva uvodno nije iznosio svoje prioritete, i objasnio je zašto tako postupa.
"Pripremio sam izlaganje o prioritetnim izazovima hrvatskog zdravstvenog sustava, no ovih dana kada sam to radio, shvatio sam da vam u predloženih 10-ak minuta ne mogu ni naznačiti sve probleme koji su dosta širi", rekao je članovima Odbora.

Ispričao se i što je u medijskoj kampanji proteklih dana predstavljan kao ministar. ''U svakom istupu isticao sam da još nisam ministar, da tek trebam biti potvrđen, da nastupam s aspekta pomoćnika ministra zdravstva'', kazao je Beroš.

Nakon sjednice Odbora, Beroš je kazao da će jedan od prvih koraka biti ''sastanak s Hrvatskom lijčeničkom komorom i zbrom glede prekovremenih sati'', koji je najavio za ponedjeljak. 

Na pitanje novinara o hrvatskim državljanima koji su u Kini i traže evakuaciju zbog koronavirusa, Beroš je odgovorio da se planira njihov povratak u Hrvatsku. ''Jučer sam dobio informaciju od ravnatelja HZJZ-a da su svi naši državljani u Kini dobro i da su pregledani, da se plnira njihov transport preko Pariza. Očekujem da prije prijevoza budu pregledane i da budu pod nadzorom. Moje pitanje je bilo zašto ne organizirati slijetanje u Zagreb, o čemu ne mogu voditi računa, ali sam naglasio da bi to bila optimalna situacija za njih, ako bi to bilo moguće'', poručio je kandidat za ministra zdravstva.

Vili Beroš, kojem bi Hrvatski sabor povjerenje trebao iskazati u petak, glasanjem, na ministarskoj će dužnosti naslijediti Milana Kujunžića, koji je smijenjen zbog niza nepoznanica s nekretninama. (V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene