Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procjena HNB-a

Kamate na stambene kredite u 2020. godini padaju, BDP će rasti 2,8 posto, no za veći rast potrebne su reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNB je procijenio da će hrvatski BDP iduće godine rasti 2,8 posto, ali je upozorio na neophodne reforme.

Kamatne stope na stambene kredite i u sljedećoj će godini imati trend pada, potvrdio je guverener Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Gospodarski rast u sljedećoj bi godini iznosio 2, 8 posto što je nešto više od prijašnje procjene Hrvatske narodne banke, a za ovu godinu rast je 3 posto. U HNB-u očekuju poboljšanje u zemljama koje su Hrvatskoj trgovinski partneri, a samim time i veću potražnju za domaćim izvozom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine

Za veće stope rasta, rekao je guverner, trebat će provesti reforme.

"Stopa rasta bi trebala ostati na razini iz ove godine, stopa rasta zapolesnosti bi trebala biti isto oko 2 posto, smanjenje stope nezaposlenosti ispod 6 posto, rast stope zaposlenosti i participacije na tržištu rada, što su sve relativno dobre vijesti. Međutim, naglašavam da dizanje potencijalne stope rasta BDP-a ovisi o nizu strukturnih reformi koje moramo provesti", rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Premijer je zadovoljan

Predsjednik Vlade Andrej Plenković iz Koprivnice je poručio kako je zadovoljan ovakvom procjenom. Kaže kako je bolje i 3 posto, na koliko je HNB procijenio rast BDP-a u ovoj godini, nego veća stopa rasta uz zaduživanje. Njegova Vlada, uvjerava Plenković, provodi odgovornu politiku.

"Naša je politika zdrav gospodarski rast, smenjenje javnog duga, trošiti koliko se zarađuje, a ne trošiti više, jačati produktivnost, rasteretiti gospodarstvo, građane, pri tom postupno dizati plaće, stvarati preduvjete za dizanje plaća u privatnom sektoru što smo  u nekim segmentima napravili", rekao je premijer Andrej Plenković.

Zadovoljan je i ministar Horvat. 

" Kada bismo krenuli od danas pa unatrag tri godine nabrajati reforne onda bi ovaj vaš prilog trajao malo duže, ali ono što se događa u Hrvatskoj su stvari koje guraju Hrvatsku u set zemalja koje bilježe kontinuirani gospodarski rast", rekao je Darko Horvat.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr. 


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene