Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U iščekivanju Božića

Pogledajte kako se u Hrvatskoj slavio Badnjak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Hrvatske obilježava se Badnjak zbog čega je u mnogim gradovima tijekom jutarnjih i popodnevnih sati organizirano dijeljenje hrane. Uz lijepo vrijeme, građani su uživali u besplatnim porcijama ribljih jela poput bakalara i paprikaša.

Vjernici diljem Hrvatske obilježavaju Badnjak. Toplo i sunčano vrijeme broje je građane izmamilo na glavne gradske ulice i trgove. U mnogim se gradovima besplatno dijelila hrana – od ribljeg paprikaša u Osijeku do bakalara u Zagrebu i Splitu – a u Makarskoj je izložena čestitka duga više od 200 metara.

Milan Bandić došao na bakalar sa Zagrepčanima

Pročitajte i ovo Josip Markotić Neslaganja Raskol u Mostu: Splitski gradski vijećnik napustio stranku, nema ga na listi za Sabor Makarska; ilustracija - 4 Velike razlike Po razvijenosti prestigli veliki grad, no nisu svi zadovoljni: "Ubila me ova betonizacija"

U Zagrebu je tradicionalno podijeljen bakalar, a građanima se pridružio i gradonačelnik Milan Bandić. U obraćanju novinarima rekao je kako smatra da je ovo najbolji način da se građanima čestita Božić.

"Mislim da je ovo najbolji način da se čestita ljudima na otvorenom. Svake godine smo najmanje dva puta zajedno u velikom obujmu. To je 1. svibnja u Maksimiru i uz bakalar za Badnjak. Evo Bog nam je poslao i dobro vrijeme", kazao je Bandić.

U gradu su bile velike gužve, a na terasama kafića se tražilo mjesto više.

U Splitu 12. godinu zaredom podijeljen bakalar

Na splitskim Prokurativama je podijeljeno pet tisuća porcija bakalara u tradicionalnoj manifestaciji "Splitu s ljubavlju" koja se već 12. godinu održava na Badnjak i na kojoj sudjeluju gradski i županijski splitsko-dalmatinski čelnici. Porcije bakalara tradicionalno pripremaju kuhari iz Saveza kuhara mediteranskih regija.

Čestitajući Splićanima Božić i Novu 2018. godinu gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako je ponosan na ovu manifestaciju kojom se razlijeva dobrota, a koju je prije 12 godina pokrenuo tadašnji splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić.

"Istovremeno sam i dirnut što ima puno građana kojima je ovo danas jedini topli obrok", rekao je.

Dodao je kako se po ugledu na Split u mnogim gradovima Hrvatske proširio običaj dijeljenja bakalara za Božićne blagdane.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je istaknuo da je akcija "Splitu s ljubavlju" iznimno važna jer se njome pomaže onima koji su u potrebi.

"Mi ćemo u Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom cijele 2018. godine imati niz aktivnosti pomaganja socijalnim kategorijama," rekao je Boban.

Predsjednik Skupštine splitsko-dalmatinske županije Petroslav Sapunar kazao je kako je važno što se manifestacijom "Splitu s ljubavlju," njeguje zajedništvo.

Osječanima podijeljeno 3.500 porcija ribljeg paprikaša

Osječanima je u baroknoj jezgri Tvrđi na Trgu Svetog Trojstva podijeljeno 3.500 porcija poznate slavonske delicije – ribljeg paprikaša.

Riblji paprikaš tradicionalni je dar grada Osijeka sugrađanima, a dijelili su ga gradonačelnik Ivan Vrkić i njegovi zamjenici Žana Gamoš i Boris Piližota.

"Želja nam je sa sugrađanima na ovaj način podijeliti radost Božića i da se svi zajedno vratimo iskonskim ljudskim vrijednostima, da jedni druge uvažavamo i budemo bolji jedni prema drugima. Mi koji smo dobili mandat da vladamo gradom moramo služiti našim sugrađanima", rekao je gradonačelnik Vrkić te građanima zaželio sretan Božić.

"Čestitam svima Božić i Novu godinu i želim da prevladamo prepreke koje su pred nama, na dobrobit svih građana i da Osijek bude grad iz kojeg djeca ne odlaze. Profit ima svoj smisao, ali ne smije prevladati našim dušama", izjavio je gradonačelnik Vrkić.

Ovogodišnji riblji paprikaš, kao i proteklih pet godina, kuhali su članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje i to u 11 kotlića. Za spravljanje tradicionalne delicije utrošeno je oko 350 kilograma ribe, uglavnom šarana uz dodatak štuke i soma.

Hranu u Vinkovcima pripremili srednjoškolci

Više od tisuću obroka pečenih srdela i krumpir salate podijeljeno je Vinkovčanima, u organizaciji Grada Vinkovaca i Nezavisnog sindikata Vinkovci.

"Ovom akcijom željeli smo prvenstveno pomoći našim sugrađanima slabijeg imovnog stanja da na Badnjak imaju tradicionalni posni obrok. Ujedno svim Vinkovčankama i Vinkovčanima čestitam Božić i uspješnu Novu godinu", poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić koji je i sam poslužio dio obroka, a koje su pripremili i dijelili učenici vinkovačke Srednje strukovne škole.

Dijeljenje ribljih obroka na Badnjak ispred vinkovačke Gimnazije svojom nazočnošću podržali su i pročelnici vinkovačke gradske uprave te predstavnici gradskih tvrtki, a pridružio im se i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

U Makarskoj izložena čestitka duga 211 metara

U Makarskoj je izložena "najduža božićna čestitka" koju su izradili učenici osnovnih škola iz Makarske i Makarskog primorja, a dugačka je 211 metara.

Tradicionalno na Badnjak u "Božićnom gradu" na Kačićevom trgu u Makarskoj podijeljeno je oko 500 besplatnih porcija bakalara što su ga pripremili kuhari iz Udruge Marendin i konobe Kalalarga, a podijelili su ga gradonačelnik Jure Brkan i njegovi suradnici.

Podijeljena su i tri velika soparnika, Iz Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Tomčić.

Gradonačelnik je građanima čestitao Božić i poželio im sve najbolje u 2018.

Varaždinski Caritas podijelit će više od 900 obroka

Korisnici Caritasove pučke kuhinje u Varaždinu objedovali su u novouređenom Caritasovom centru u naselju Banfica, priopćeno je iz Varaždinske županije.

Već tradicionalnoj podjeli blagdanskih obroka, koji je danas bio i i jedini topli obrok velikom broju od tristotinjak ljudi u potrebi, nazočili su varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, varaždinski župan Radimir Čačić, posebna savjetnica Natalija Martinčević, te gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i njegovi zamjenici Zlatan Avar i Sandra Malenica.

Caritasovi volonteri za potrebite će posebne menije prirediti i u ponedjeljak, na Božić, te u utorak, na Štefanje, a u ta tri dana bit će podijeljeno više od 900 obroka, doznaje se od ravnatelja Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šole.

Oni koji nemaju svoje obitelji ovdje se mogu osjećati kao obitelj, kao zajednica, posebno kada slavimo blagdan Božića, rekao je biskup Mrzljak. Istaknuo je kako je važno organizirati pomoć ljudima u potrebi, što, dodao je, mi činimo, a pomaže veliki broj volontera koji daruju svoje slobodno vrijeme.

Župan Čačić rekao je da je novouređeni Caritasov centar u Varaždinu jedan od najkvalitetnijih u Europi, a svakoga dana u njemu se pripremaju obroci za tristotinjak korisnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene