Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hodočasnici iz cijele zemlje

Vjernici već stižu u marijanska svetišta: Otkrili su što im Velika Gospa znači i s kakvim molitvama dolaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katolički vjernici u subotu će slaviti Veliku Gospu. Već u petak pristizali su u marijanska svetišta diljem zemlje. Istražili smo kako je to izgledalo i s kakvim molitvama Gospi vjernici dolaze ove godine.

"Gospe, budi nam spas", moto je to ovogodišnje svetkovine čudotvorne Gospe Sinjske.

Pročitajte i ovo Reakcije na potres više od dvije tisuće komentara Slabi potresi izazvali lavinu komentara: "Takve reakcije su dokaz traume" Ilustracija upozorio RASFF U proizvodu iz Hrvatske otkriven veoma zarazan virus: Reagirao europski sustav za brzo uzbunjivanje

"Velika Gospa je centralni događaj Hrvata, i s jedne i s druge strane granice, to je nešto posebno, sve svoje potrebe i želje donesemo pred Gospu“, kaže Nedeljko Rimac iz Livna.

Hodočasti joj se automobilima ili pješice.

"Inače smo išli preko brda pješke, a sad ne možemo preko Vadnja, morali smo na Kamensko, ali svejedno nam puno znači“, kaže Ivan Papić iz Gornjih Rujana. Mnogim Hrvatima, znači puno. I mnogi su joj Hrvati privrženi. Fra Ante Čovo objasnio je zašto.

"Marija je obična žena koja je željela imati svoju obitelj, koja je željela živjeti normalnim životom, a dogodilo joj se nešto što nije očekivala, dogodio se poziv s neba, odriče se svojih planova, želja, nauma i prihvaća poziv. Ja vjerujem da u duhu hrvatskog naroda živi taj duh da želimo živjeti i imati ovo i ono, a u nama živi nešto dublje što nas vuče nebu“, rekao je gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.

Tradicionalno, brojni će hodočasnici, mnogi i pješice, u Sinj tek stići baš kao i na svetište na Trsatu. Svatko sa svojim mislima. Čak sedamsto godina, Majka se Božja štuje na Trsatu.

"Za sve se molim, za obitelj, prijatelje, za sve“, rekao je Vladislav Jurinić iz Slaca.

Posljednje pripreme danas su bile i u Aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta. Trodnevna molitva bila je uoči današnjeg dana, kada počinje svetkovina.

"To je tradicija iz prošlog stoljeća, išao sam s ocem, sad je ta korona pa smo uranili, sutra će bit gužva, došli se pomoliti i to je to“, kaže Rudika Vidaković.

Dan prije ili na sam blagdan, molitva u Aljmašu se ne propušta.

"Svake godine otkad znam za sebe, od malih nogu, poklonit se Gospi, pomolit se za pokojne...“, kaže Vladimir Vuknić iz Osijeka.

Gospi će se u tom svetištu moliti i u nedjelju.

"Sutradan Velike Gospe ovdje u svetištu je hodočašće bolesnika, nemoćnih osoba, i blagoslov vozača i vozila“, rekao je Ante Markić, upravitelj svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu.

Procesije sa svijećama nema, no zato je održana pobožnost križnog puta.

U Sinj pristižu deseci tisuća vjernika

"U Sinj će sutra stići deseci tisuća vjernika, a već danas se tamo održavaju mise te se okupljaju vjernici. Pristižu sa svih strana. Proslava se ove godine održava pod posebnim mjerama zbog koronavirusa, a mise se održavaju na otvorenom", javio je reporter Nove TV Mario Jurič.
 

Aljmaš: Spremni i ugostitelji

Osim vjerskih običaja, proslavu Gospe u Aljmašu prate i popratni događaji - obilje "ića i pića" u restoranima i pod šatorima u kojima bude poprilična gužva.

"Ove godine ugostitelji su se pripremili za posebne mjere zbog pandemije pa zaposlenici imaju maske i rukavice, a razmak između stolova je dva metra. Stolovi se nakon svakog gosta dezinficiraju. U Aljmašu je svake godine bila postavljena cisterna kako bi vjernici imali pristup vodi, no ove godine se apelira na hodočasnike da ponesu svoju bočicu vode kako bi bili sigurniji. Služit će se šest misa kako bi se gužve smanjile. Apelira se da građani koji rizična skupina ne dolaze", javila je reporterka Matea Drmić.

Na Trsatu dan uoči Velike Gospe nezgoda

"Na Trsatu se zbog pandemije korona virusa očekuje upola manji broj vjernika nego prošlih godina, a franjevci, čuvari Svetišta pozivaju vjernike na oprez. Iako će se sve mise održavati na otvorenome, mole vjernike da nose maske. Na ulazima u crkvu stoje dezinficijensi", izvijestio je reporter Marko Balen koji je dodao da je prošle godine na Trsatu bilo oko 50.000 vjernika dok ih ove godine očekuje oko 20.000.

Stolice na propisanoj udaljenosti već su postavljene, ali ih je vjetar sve razrušio pa ih sutra fratri moraju postavljati ponovo.

Na jednoj misi na Trsatu na sam blagdan bit će i premijer Andrej Plenković.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene