Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POPIS STANOVNIŠTVA 2021.

Građani na meti prevaranata: Pogledajte kako će izgledati pravi popisivači, obratite pažnju na nekoliko stvari

Kasno večeras istječe mogućnost da se građani samostalno popišu u sklopu prve faze Popisa stanovništva, a do 15 sati tu je mogućnost iskoristilo više do 1,5 milijuna građana. U utorak na teren kreću popisivači, a Državni zavod za statistiku objavio je službena obilježja po kojima ih građani mogu prepoznati.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), najviše je samopopisanih u Gradu Zagrebu - 56,2 posto, slijedi Primorsko-goranska s 44,87 posto te Zagrebačka županija s 40,23 posto, a najmanji je udio samopopisanih u Ličko-senjskoj županiji - 21,06 posto.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine karakterističan je po tome da je u potpunosti digitalan odnosno "bez papira" i odvija se u dvije faze - prva je samostalno popisivanje građana, a od sutra kreće druga faza odnosno izlazak popisivača na teren i traje do 17. listopada.

Zadnji dan za samostalno popisivanje putem portala e-Građani trebao je biti jučer, no uslijed velikog interesa u večernjim je satima došlo do preopterećenosti sustava i njegovog otežanog rada zbog čega je samostalno popisivanje omogućeno još danas do 23.59 sati.

Pročitajte i ovo Pripreme za popis stanovništva - 5 OPREZA NIKAD DOSTA Operira sve više lažnih popisivača: Varalice pokrale 92-godišnjeg Riječanina, policija poslala važno upozorenje
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljeni detalji Uspjeli ste se danas samopopisati? Državni zavod otkrio do kada je produžen rok

Popisivači koji će popisivati stanovništvo na terenu od 28. rujna do 17. listopada 2021. godine imat će majice i maske Popisa, akreditacije, prijenosna računala te EU digitalnu COVID potvrdu, a DZS je objavio fotografije službenih obilježja, koje možete pogledati u pratećoj galeriji.

Naime, od početka Popisa stanovništva policija i Državni zavod za statistiku zaprimili su niz dojava građana o lažnom predstavljanju pojedinaca kao popisivača s ciljem ulaska ili pokušaja ulaska u dom.

Stoga su građanke i građane pozvali da budu na oprezu i da o mogućim sumnjivim događajima odmah obavijeste policiju pozivom na broj 192.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene