Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička korupcija

Kako će država do Sanaderovih 17 milijuna kuna koje mora platiti zbog presude za Planinsku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U četvrtak je konačno i objavljena presuda Vrhovnog suda u slučaju Planinska zbog kojeg je Ivo Sanader u travnju ponovno završio u Remetincu. Osim što je osuđen na šest godina zatvora, Sanader mora vratiti više od 17 i pol milijuna kuna. Njegovi odvjetnici najavljuju daljnju borbu.

Osmišljena politička korupcija u njenom najtežem obliku - tako je Vrhovni sud u presudi okarakterizirao prodaju zgrade u Planinskoj a zbog koje nekadašnji premijer Ivo Sanader trenutačno sjedi u zatvoru. U proračun mora uplatiti gotovo 17 i pol milijuna kuna.

Sanaderovi odvjetnici već najavljuju Ustavnu tužbu. ''S tim da mogu reći da ćemo mi tražiti u svakom slučaju odgodu izvršenja te mjere od Ustavnog suda'', rekao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Ne plati li Ivo Sanader tih 17 i pol milijuna kuna sam, država će se pokušati naplatiti iz imovine koja mu je blokirana.

''Treba aktivirati imovinu koja je, i treba iz toga napraviti povrat koji je moguć'', kazao je ministar pravosuđa Davor Bošnjaković.

U nekoliko sudskih procesa koji se protiv njega vode, Sanaderu je, prema procjenama, zaplijenjena i blokirana imovina vrijedna više od 23 milijuna kuna. Riječ je o nekretninama, novcu i umjetninama.

''Dakle razmotrit ćemo sve mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju. Znate i sami da je jedan dio imovine je još uvijek blokiran. Naravno da nam je interes kao državi, kao Državnom odvjetništvu da se izvrši pravomoćna sudska presuda pa i u onom dijelu koji se odnosi na oduzimanje imovinske koristi'', rekao je Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić.

Problem bi, smatra Prodanović, mogao nastati jer je Sanaderu imovina blokirana u drugom slučaju, a ne u slučaju Planinska za koji je donesena pravomoćna presuda: ''Ja vam ne mogu tu dati neko pojašnjenje, jer njemu je imovina zamrznuta. Kakav je režim sad u kojem predmetu, u ovom nije bila zamrznuta nego u drugom, ne znam zbilja kakva je tehnika.''

Još 15 milijuna kuna Sanader mora platiti solidarno s ostalim okrivljenicima. Odvjetnici još ne znaju po kojem će se zakonu morati ravnati.

''Ako se u međuvremenu promijeni, u pripremi je, vrlo zrelo je da se donese novi ovršni zakon. Kako će se on primjenjivati, da li na postojeće slučajeve ili ne to ćemo vidjeti'', kaže odvjetnik Branko Šerić.

Sudeći prema dosadašnjoj praksi, država bi se mogla načekati. Primjerice tek dio iznosa koji je Zagorec trebao vratiti još 2009. naplaćen je prije nekoliko dana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene