Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žale se

Provjerili smo u kakvom je stanju policijska oprema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policajci se žale da nemaju odgovarajuću opremu, odjeću i obuću. Nedavno su, navodno, odbili izići na teren. Pobunili su se jer nije bilo dovoljno preme za sve: od vozila do primjerice, kamera.

Svakodnevno su u ophodnji i ne samo u potrazi za ilegalnim migrantima. No, policajci, koji čuvaju istočnu granicu nedavno su, navodno, odbili izići na teren. Pobunili su se jer nije bilo dovoljno opreme za sve: od vozila do primjerice, kamera.

Pročitajte i ovo Ilustracija kontrola prometa Gužva na autocesti A1: Policija provodila akciju Ilustracija kazneno prijavljen U Slavoniji uhvaćen Portugalac, prevozio je migrante

"Na opremi policijskih službenika, njihovoj zaštićenosti i na sigurnosti građana ne smije se štedjeti. Tu su izbjeglice, ne daj Bože, terorizam i druge stvari...", rekao je Dubravko Jagić iz Sinidkata policije Hrvatske.

Na hrvatskoj granici za Srbijom naime, vlada "gužva" otkako su dobili pojačanje iz najbližih, susjednih policijskih postaja. No, za razliku od lokalaca - svi pristigli za svoj će posao, prema propisima, dobiti terenski dodatak od 150 kuna. I to je razlog bune koju 'plavci' koji nisu plaćeni, neslužbeno doznajemo, provode preko lokalnih sindikata.

Struka traži - jednake uvjete rada za sve. "Policijski službenici nisu dovoljno opremljeni, nisu dovoljno obučeni, plaćeni, i ono što će nekoga zasmetati - nisu zaštićeni. Sustav iza njih ne stoji", kaže Jagić.

Prosječni policajac zaradi od 3800 do 5.500 kuna

U MUP-u, međutim, tvrde suprotno. Tehnički ministar koji je nedavno i sam obišao ovo područje - pred kameru nije htio. U kratkom odgovoru slanje ispomoći naziva logičnim i racionalnim potezom.

"Hrvatska policija za zaštitu državne granice i sprječavanje ilegalnih prelazaka raspolaže dovoljnim brojem ljudstva i tehnike", poručili su iz MUP-a.

"Svi ministri će uvijek reći da je sve dobro i savršeno! Svi kažu da je policijski službenik ogledalo države, ako nam je država takva kakav nam je policijski službenik, ako tako ofucan hoda po cesti, takva nam je i država", ističe Jagić.

U mandatu Vlahe Orepića nove policijske odore - kažu - nisu stizale. No, na izgled, ali i njihovu kvalitetu i ranije je bilo pritužbi. Baš kao i na male plaće. Ovisno o godinama staža, dodacima i prekovremenim satima - prosječni policajac zaradi od 3800 do 5 i pol tisuća kuna. Unatoč niskim primanjima, većina svoje zadatke ispunjava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene