Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Posljedice za Hrvatsku

Kako bez ruske nafte? U Vladi oprezni, poduzetnici optimistični: "Ovo je sad izvanredna prilika da se nešto promijeni"

Europska komisija najavljuje nove sankcije Rusiji. Sancijama se, između ostalog, predviđa postupna zabrana uvoza ruske nafte i naftnih prerađevina. Kako će se ovo odraziti na Hrvatsku, ali i cijene goriva, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Hrvatska velike posljedice zbog zabrane uvoza ruske nafte ne bi trebala osjetiti, u to su barem duboko uvjereni u Vladi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva Ilustracija Od utorka Stigle dobre vijesti za vozače: Objavljene neslužbene cijene goriva, jedno će pojeftiniti

Riječka rafinerija i JANAF-ov naftovod su razlog tomu, nafta može stizati iz drugih izvora morskim putem.

"Mi bismo imali urednu rafineriju koja radi, sirovu naftu koju dobavljamo i eventualno derivati koje kupujemo. Čak i za slučaj da bi se dobavni pravci jako poremetili, imamo dovoljne zalihe u obveznim zalihama za pustiti ih na tržište tako da ne očekujemo tu nikakav problem", kazao je državni tajnik Ivo Milatić.

Ministar financija Zdravko Marić poslovično je još oprezniji.

"Okolnosti su takve da zbilja moramo vagati svaku riječ koju upućujemo javnosti i moramo biti spremni na sve okolnosti i promjene i pogoršavanje kakvom svjedočimo proteklih tjedana i mjeseci", rekao je Marić.

Hrvatska direktno nije ovisna o ruskoj nafti, ali jest MOL

Jasno je i zašto - Hrvatska direktno možda i nije izrazito ovisna o ruskoj nafti, ali zato jest MOL - najveći pojedinačni vlasnik tvrtke INA. I zbog toga bi posljedica, kaže oporba, ipak moglo biti.

"A ne bi ih smjelo nikako biti da ova Vlada i ovaj premijer nisu pristali na ovisnost o MOL-u i to na način da im mi prodajemo našu naftu više kvalitete, a nazad kupujemo prerađevine", navodi Sandra Benčić.

Poduzetnici optimistični

Poduzetnici ipak vjeruju da će se i ovoj situaciji moći prilagoditi, jer ionako se, kažu, cijelo vrijeme prilagođavaju. Optimizam ih ne napušta, već sasvim suprotno.

"Male ekonomije s puno malih subjekata kao Hrvatska će biti puno fleksibilnije da se prilagodi, pa čak i promijeni djelatnost ako treba. Ako nešto ne ide, promijenit ćemo smjer", najavio je Josip Grilec iz Stražaplastike.

"Nama narudžbe rastu, i ovo je sad izvanredna prilika da se nešto promijeni. Sva ona konkurencija s istoka više nije konkurencija. Mi smo pokazali da možemo i proizvesti i dostaviti na vrijeme", navodi Igor Vrdoljak iz Metal Producta.

No, ovi poduzetnici i sami ističu da bi ključnu ulogu u svemu mogla imati cijena energenata, što je u konačnici ono što najviše zanima i same građane. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene