Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USUSRET PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA

Uskoro počinje utrka za Pantovčak: Doznajte što potencijalni kandidati moraju napraviti, kao i što im je zabranjeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednički izbori, šesti u modernoj hrvatskoj povijesti, i formalno mogu početi. Vlada će danas donijeti odluku o raspisivanju izbora, koja će na snagu stupiti objavom u Narodnim novinama 21. 11.

Izborni rokovi počinju nakon što Vladina odluka o izborima bude objavljena u Narodnim novinama. To znači da u 12 dana, od 22. 11. do 3. 12., svi koji se žele kandidirati na predsjedničkim izborima moraju prikupiti najmanje 10.000 potpisa. Pritom svaki građanin može dati potporu samo jednom od kandidata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rokerica u duši Dan u kampanji s Katarinom Peović: "Treba stati iza rokera koji su bili dovoljno hrabri da kažu stvari koje nisu bile popularne" Slika nije dostupna Odala počast stradaloj djeci Grabar-Kitarović u Novoj Gradišci sa skupa poručila: "To je najbolnija rana koju nam je zadala velikosrpska agresija"

Državno izborno povjerenstvo zatim ima 48 sati da provjeri valjanost potpisa. Ovisno o broju kandidata, službena će kampanja početi 4. ili 5. prosinca. Zadnji dan kampanje bit će 20. 12., izborna će šutnja biti 21. 12, a na prvi krug izbora izaći ćemo 22. prosinca.

No od 2000. godine nismo u prvom krugu izabrali predsjednika ili predsjednicu, stoga ćemo na birališta vjerojatno izlaziti i 5. siječnja 2020. godine.

Kako se financiraju predsjedničke kampanje

Osim 10.000 glasova, kandidatima je potreban i novac. Zbog toga moraju otvoriti poseban bankovni račun, za što imaju rok do kraja prvog dana službenog početka izborne kampanje. Zasad je račun otvorilo 11 kandidata.

Na kampanju mogu potrošiti do osam milijuna kuna. Pritom najveći iznos donacije svakog pojedinaca može iznositi 30.000 kuna, dok najveći iznos donacije pojedine tvrtke može iznositi 200.000 kuna. Također, anonimne donacije su zabranjene.

Kandidati ne smiju prikupljati donacije od stranih država, političkih stranaka i pravnih osoba. Novac ne smiju primiti ni od državnih tvrtki, uključujući tvrtke koje su u vlasništvu županija, gradova, i općina. Kampanju im ne smiju financirati ni sindikati, udruge poslodavaca, vjerske zajednice, nevladine udruge, kao ni osobe ili tvrtke koje državi ili radnicima duguju novac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene