Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubici ili dobit?

Još se ne zna koliko će HEP plaćati plin. Dobrović: "HEP će biti u plusu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su se Ina i HEP međusobno dogovorili oko cijene po kojoj će trgovati plinom, ministar energetike Slaven Dobrović stao je u obranu HEP-a i poručio kako tvrtka neće trpjeti gubitke.

Stručnjaci s kojima smo razgovarali smatraju kako će HEP Ini plaćati više, a plin lokalnim distributerima prodavati za manju cijenu, što će nedvojbeno uzrokovati gubitke u njihovoj blagajni.

Pročitajte i ovo Plin puni gradsku blagajnu Kontinuirani izvor prihoda Plin puni gradsku blagajnu: "Iduće godine trebali bi uprihoditi oko 1,4 milijuna eura" Slika nije dostupna Nije šala Od 1. travnja dobre vijesti za kućanstva

Cijena po kojoj će HEP kupovati plin od Ine još uvijek je nepoznanica, ali ministar Dobrović u jedno je siguran.

"HEP neće biti na gubitku"

HEP neće biti na gubitku, dakle kroz petogodišnje razdoblje otkad je HEP u funkciji opskrbljivača na veletržištu, dakle HEP će poslovati pozitivno“, kazao je Dobrović i potvrdio da će HEP na kraju godine u najmanju ruku biti na pozitivnoj nuli.

Nakon sjednice Vlade Dobrović je bio još optimističniji i poručio kako će HEP definitivno biti u plusu. S njim se slaže i ministar financija Zdravko Marić.

„Računamo da je HEP izuzetno dobra kompanija u dobrom stanju i da će nastaviti dobro poslovati“, poručio je Marić.

U HEP-u u ni danas ne otkrivaju po kojoj će cijeni kupovati plin od Ine. Ako bi ga kupovali po većoj cijeni od one po kojoj će ga prodavati dalje, tvrtka bi, tvrde upućeni, trpjela milijunske gubitke."

"To su negdje oko stotine, nekoliko stotina milijuna kuna, ovisno o tome kuda će cijena plina ići. Znate, kad jedanput napravite takav iskorak, ako poskupi opet plin, što ćemo opet prebacit gubitke na HEP?“, kaže naftni stručnjak Davor Štern.

"Hep je bio vrlo zadovoljan kad mu je država garantirala da vrlo jeftino kupi praktično kompletnu jednogodišnju zalihu plina koje je bilo na skladištu i koje je Ina platila, dakle, onog časa kad su stvari išle HEP-u u korist HEP je šutio i bio vrlo zadovoljan. danas HEP viče", poručio je Igor Dekanić, stručnjak za naftu i plin,

No, HEP-ovci su danas neraspoloženi za naša pitanja.

Marin Bačelič iz HEP-a na pitanje hoće li HEP skuplje kupovati plin, a jeftinije ga prodavati dalje, poručio je tek kako nije ovlašten za davanje komentara.

Ovlašteni šalju tek priopćenje u kojem navode kako su, nakon dodatnih pregovora s Inom, uspjeli još sniziti cijenu plina. Iz Ine nam odgovaraju da su obje strane zadovoljne.

Vrdoljak: "HEP će podnijeti najveći teret"

A evo kako tržište plina uopće funkcionira.

INA proizvodi plin i prodaje ga HEP-u. Prijašnjih godina Vlada je cijenu fiksirala na 13 lipa po kilovatsatu. Nova, dogovorena cijena, je nepoznanica, a diktira ju tržište. HEP plin dalje preprodaje opskrbljivačima, odnosno lokalnim plinarama, i to po cijeni od 18,09 lipa po kilovatsatu, koju je Vlada propisala prije tjedan dana. Na tu cijenu lokalne plinare dodaju marže, i u kombinaciji s još nekoliko parametara dolazimo do cijene plina za kućanstva, koja se razlikuje od grada do grada, od mjesta do mjesta.

Ivan Vrdoljak smatra da će u cijelom lancu HEP podnijeti najveći teret.

"Što je danas problem da ministar koji je u skupštini hep-a ne da skupštini odluku ako misli da to nije kazneno djelo. pa ako sam ja to napravio prije tri godine, znajući čvrsto da stojim iza svoje odluke, pa zašto je to danas problem? a o svemu ostalom će reći prijave i postupci koji će uslijediti nakon potpisa ovog ugovora“, kazao je Ivan Vrdoljak.

S druge strane, još uvijek se čeka odluka HERE o visini marži za lokalne distributere. Očekuje se da će marže prepoloviti, kako bi cijene plina za građane u konačnici ostale nepromijenjene.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene