Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvodi se naplata

Još samo ovo ljeto turisti će besplatno moći uživati u Pozdravu Suncu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zadarskom Pozdravu Suncu uvodi se naplata. Posjetitelji će plaćati dodatne sadržaje koji će ondje biti postavljeni nakon rekonstrukcije.

Skupa instalacija tako bi trebala financijski održavati samu sebe. Čim se obavi temeljita rekonstrukcija, vrijedna 4 milijuna kuna, kreće naplata korištenja novih tehnoloških sadržaja, poput fotografiranja ili korištenja aplikacija.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

Neće biti ograde, blagajne i ulaznica. Ljudi će i dalje moći dolaziti na taj dio zadarske rive, ali onaj tko se poželi fotografirati u selfie kutku, poslati poruku preko instalacije u obliku virtualne razglednice ili hodati po njoj tako da mu uz senzore pokreta ostanu stope, to će i platiti.

Mnogo je ideja, jer ovo je prostor koji se može koristiti za raznorazne manifestacije. Primjerice, večeras je ovdje glazbeno društvo s Korčule (kamera švenka), koje izvodi Morešku uoči sutrašnje proslave Dana Zadarske županije.

Vrijeme sve "gazi"

Rekonstrukcija kreće i zbog toga što su vremenski uvjeti i djelovanje mora narušili kvalitetu, a i ovu tehnologiju koja je korištena 2008., pregazilo je vrijeme.

"Neće biti naplate karata ili nečeg takvog. Znači, ideja je da se neke sekundarne usluge naplate. To će biti dobra volja nekoga želi li on sačuvati uspomenu na posjet Zadru i na Pozdrav Suncu i želi li to dodatno platiti", pojašnjava Alan Kociper, direktor Inovativnog Zadra.

Otvoren prije 9 godina, Pozdrav Suncu, uz obližnje Morske orgulje, postao je prepoznatljivim simbolom Zadra. Ali tehnologija je zastarjela. Za održavanje se na godinu potroši do pola milijuna kuna, što je za zadarski gradski proračun postalo neodrživo. Kad se uvede naplata, ploča bi se trebala okrenuti.

"Tako prikupljena sredstva će se moći usmjeravati upravo na održavanje ovakve jedne zahtjevne i skupe instalacije", ističe Ante Rados, direktor TZ Zadar.

Strani turisti ne vide problem, domaći - da

To ići iz turističkog džepa, a turisti u tom ne vide poseban problem. Za razliku od stranaca, domaćima se komercijalizacija - baš i ne sviđa.

Cijene još nisu poznate, ali se zna da ovdje na godinu prođe i do milijun posjetitelja. "Da dobijemo od svakog posjetitelja kunu, već smo, ajmo reći, pokrili kompletne troškove održavanja", kaže Kosiper.

Velika rekonstrukcija počinje najesen, a nakon nje uvođenje naplate i Pozdrav Suncu u komercijalnom svjetlu.

Pred nama je posljednja sezona u kojoj ćemo ga gledati ovakvog jer došlo je vrijeme da Pozdrav Suncu, osim svjetla, proizvodi i novac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene