Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska u europskom vrhu

GOTOVINA VS. KARTICA Istražili smo što je bolje imati sa sobom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosječan Hrvat u svom novčaniku ima najmanje 2 kreditne ili debitne kartice. Po tom prosjeku u samom smo vrhu Europske unije. Veći broj kartica po stanovniku, imaju samo Luksemburg i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Možda jesmo treći u Europskoj uniji po korištenju kartica, no u Hrvatskoj se i dalje uglavnom plaća gotovinom. Istraživanja pokazuju da 90 posto Hrvata račune plaća na taj način.

Pročitajte i ovo Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati

'Pa definitivno gotovina, koliko imaš toliko potrošiš. Kartica ti daje mogućnost odgode plaćanja, pa ćeš to nešto kupiti, ali gotovina je gotovina', kazao je Ivica.

'Ja sam naučen na 'živu' lovu u džepu', rekao je Vlado.

Jedna od glavnih prednosti kartica njihova je praktičnost. Novčanik vam neće biti natrpan kovanicama, i najvažnije - kartice možete provući gotovo svugdje.

Ipak ima mjesta na kojima kartice nisu opcija. Kako karticom platiti primjerice kartu za javni prijevoz? Kartu za tramvaj, autobus ili vlak moguće je kod vozača ili konduktera platiti isključivo gotovinom.

Karticom se može plaćati i na rate! Neke proizvode koje kupujete na karticu možete plaćati na rate. No neke proizvode možete kupiti jeftinije jer se na gotovinu daju popusti.

Bilo da putujemo u Italiju, SAD, Australiju ili bilo koju drugu zemlju, za odlazak u hotel ili primjerice kupnju možemo jednostavno provući svoju karticu ili po novac otići na prvi bankomat, ali za korištenje bankomata u stranoj zemlji ili onog koji nije od banke na kojoj imamo otvoren račun platit ćemo određenu naknadu.

Sve što u jednom danu platite karticom, u svakom trenutku možete vidjeti u evidenciji prometa na svom računu. Ipak, neki najviše vjeruju staroj, provjerenoj metodi - koliko imam u novčaniku, toliko i trošim.

Kartica ili gotovina, što god koristili, ionako je najbitnije koliko je novca na računu.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene