Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ustavni stručnjak  o reformi

Je li rasterećenje mladih diskriminatorno? "Vlada će morati dobro objasniti što želi postići, objašnjenje da je to demografska mjera neće biti dovoljno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je za četvrti krug porezne reforme predložila novi poticaj za zapošljavanje mladih ljudi, koji se i najviše iseljavaju iz Hrvatske. Ustavnog stručnjaka Matu Palića pitali smo ima li što ustavnopravno sporno u novom Vladinu prijedlogu.

Vlada je za četvrti krug porezne reforme predložila novi poticaj za zapošljavanje mladih ljudi, koji se i najviše iseljavaju iz Hrvatske. U javnu raspravu ide prijedlog da se za mlade do 25 godina obveza poreza na dohodak smanji za 100 posto, a za one od 26 do 30 godina za 50 posto. Temelj za tu mjeru je godina, a ne datum rođenja.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore Slika nije dostupna Ustavni stručnjaci tvrde 'Šeks svojom izjavom želio stvoriti konflikt između Sabora i predsjednice'

"Vlada će morati dobro objasniti ciljeve koje želi postići kako u ovome prijedlogu ništa ne bi bilo protuustavno, a objašnjenje da je to demografska mjera neće biti dovoljno", rekao nam je ustavni stručnjak Mato Palić komentirajući najnoviji Vladin prijedlog.

Napominje kako ustav predviđa diskriminaciju, ali samo u slučaju postojanja legitimnog cilja, opravdanog razloga i proporcionalnosti.

"Kako bi neka odredba bila ustavna, mora biti ispunjen uvjet da se taj cilj koji se želi postići ne može postići drugom blažom mjerom. Je li ovo proustavno ili nije, ne može se odgovoriti dok se ne vidi konačan prijedlog zakona, odnosno dok on ne uđe u javnu raspravu".

Objasnio nam je da se kod ocjene ustavnosti gleda postoji li legitiman cilj i je li se on mogao ostvariti blažom mjerom. "Ako neke izdvajamo, moramo znati zašto neke izdvajamo", poručuje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene