Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Idu i na sud

TKO JE U PRAVU? Je li gradonačelnik nezakonito smanjio plaće zaposlenima u Gradskoj upravi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić nezakonito je smanjio plaće zaposlenicima Gradske uprave, tvrdi sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika. Mladi gradonačelnik koji uživa potporu MOST-a odgovara da je jedino tako grad mogao i dalje normalno funkcionirati te da ništa nezakonito nije napravio.

Gradonačelnik Vrgorca prekršio je zakon kada je po dolasku na vlast zaposlenicima gradske uprave smanjio bruto osnovicu plaće za tisuću i pol kuna, tvrde iz sindikata. 'Gradonačelnik je odluku o osnovici donio na način da se nije savjetovao sa sindikatom o ulozi radničkog vijeća, čime je počinio najteži prekršaj poslodavca koji se kažnjava sa 31 do 60 tisuća kuna', tvrdi Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a.

Pročitajte i ovo Stričak i Bosilj Tko se predozirao? Žestoko se posvađali gradonačelnik i župan: "U kakvoj deluziji živi HDZ-ovac koji se s 2,02 promila tuče u cajkaškom klubu?" Kandidat ekstremno desnog AfD-a pobijedio za gradonačelnika na istoku Njemačke Dobio gotovo 60 posto glasova Raste popularnost ekstremne desnice: Kandidat AfD-a pobijedio za gradonačelnika na istoku Njemačke

Gradonačelnik pak iznosi svoju stranu priče. 'Prvo što sam napravio u 8 sati je bio sastanak s djelatnicima gradske uprave. Tu je bio i predstavnik sindikata. Nije moja krivnja što predstavnik sindikata nije obavijestio sindikat u Zagrebu', kaže gradonačelnik Pranić.

Glavni tajnik SDLSN-a tvrdi i da je odluka gradonačelnika opći akt koji 8 dana prije stupanja na snagu treba objaviti u službenom glasilu grada Vrgorca. Gradonačelnik to, ističu iz sindikata, još nije napravio.

'Gospodin iz sindikata brka dva pojma. Ovo nije obični akt - zna se što je opći akt. Opći akt u sebi mora sadržati apstraktnost i generalnost. Ovo je pojedinačni akt gradonačelnika', odgovara gradonačelnik Pranić.

'Ova odluka je po svojoj naravi opći akt zato jer se odnosi ne samo na sve zaposlene u gradu Vrgorcu, nego i na sve građane koji će danas ili sutra se zaposliti u gradu Vrgorcu', kaže pak Kuhar.

Zbog načina na koji je od prvog srpnja smanjio plaće, iz sindikata podižu prekršajnu prijavu protiv gradonačelnika Vrgorca. I ne samo to. 'Pokrenut ćemo sudske sporove za sve one zaposlenike koji nam daju punomoć na način da im se isplati razlika do trenutka dok ta osnovica ne bude legalna', najavljuje Kuhar.

'U novoj sistematizaciji sam zadržao apsolutno sve djelatnike. Morao sam smanjiti masu plaća da bi plaće bile uopće isplaćene', kaže gradonačelnik.

Tko je u pravu, gradonačelnik ili sindikat - odlučit će sud.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene