Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgođena odluka

Plenković tražio izuzeće šefice Povjerenstva za sukob interesa: Ne zna se tko bi o tome trebao odlučiti niti u kojem roku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Plenković tražio je izuzeće predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u predmetu povezanim s lex Agrokor.

Premijer Andrej Plenković tražio je izuzeće Nataše Novaković pa neće u petak raspravljati o povredi načela javnog djelovanja vezano za lex Agrokor. Nadležnom tijelu bit će podnijet zahtjev pa će ono donijeti odluku o tome treba li se ona izuzeti u raspravi.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

"U četvrtak popodne premijer je podnio zahtjev za mojim izuzećem. S obzirom na interes javnosti, zamolila bih izvjestitelja da zahtjev za izuzećem podnese u cijelosti", kazala je Novaković.

"Zahtjev za izuzeće došao je jučer popodne, mi smo primorani zbog toga stati s postupkom dok nadležno tijelo, za koje još ne znamo koje bi to moglo biti, odluči mogu li ja biti dijelom ovog predmeta. Ovisno o tome vidjet ćemo kako će se nastaviti ovaj postupak", kazala je Novaković novinarima.

"Smatram da nam ovo sada otežava rad. Ako je premijer smatrao da ne bih trebala sudjelovati u tom predmetu, mogao je to navesti ranije", kazala je Novaković novinarima. "Što se tiče mojeg rada u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, smatram to neupitnim", dodala je.

"Ovo tijelo nikad nije imalo zahtjev za izuzeće, niti se postupalo po tome. Činjenica je da je Martina Dalić navela moj rad u okviru HUP-a, nakon mog kratkog očitovanja ona nije inzistirala na mom izuzeću, pa nismo shvatili to kao njezin zahtjev i nastavili smo normalno sjednicu", kazala je. Navodi da nije jedina koja je radila u HUP-u pa se našla u sličnoj situaciji. Sama se nije izuzela jer, kako je rekla, nije vidjela potrebu za tim.

Kako je rekla Novaković, trenutačno se ne zna koje je tijelo nadležno za odluku o izuzeću jer zahtjeva za izuzeće do sada nije bilo. Isto tako, nije poznat ni rok do kojeg bi odluka o njezinu eventualnom izuzeću trebala biti donesena. Na pitanje razmišlja li o ostavci, kazala je da razmišlja o svemu ovih dana.

"Zlouporaba procesnih prava"

Član povjerenstva Davorin Ivanjek kazao je da je to zlouporaba procesnih prava jer je premijer Plenković i prije šest mjeseci, kada se pokretao postupak, znao da je Novaković na čelu, a sada je dan prije odluke tražio njezino izuzeće.

"Ovo se u stanovitom smislu može smatrati zlouporabom jer je zahtjev podnesen dan prije sjednice", rečeno je na Povjerenstvu. Članovi Povjerenstva složili su se da će nadležnom tijelu biti podnesen zahtjev pa će tek tada odlučiti o tome.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, izvijestiteljica u slučaju vezanom za "općenitu" neanonimnu prijavu u kojoj se navodi kako je premijer u sukobu interesa vezano za njegovo navodno sudjelovanje u aferama Uljanik, SMS i Agrokor, rekla je da postupak neće biti pokrenut jer podnositelj u prijavi nije naveo konkretna saznanja o postupanju Plenkovića u tim aferama, koja bi upućivala na kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Podsjetimo, Povjerenstvo je u rujnu prošle godine odlučilo pokrenuti postupke protiv premijera Plenkovića i čelnika Mosta Bože Petrova vezano za njihove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor.

Povjerenstvo je trebalo donijeti odluku hoće li pokrenuti postupak protiv Plenkovića vezano za "općenitu" neanonimnu prijavu u kojoj se navodi kako je premijer u sukobu interesa zbog navodnog sudjelovanja u aferama Uljanik, SMS, lex Agrokor i sl.

Ne pokreću se postupci protiv Bošnjakovića i Krstičevića

Kako doznajemo, Povjerenstvo je odlučilo da neće pokrenuti postupke protiv ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, ministra obrane Damira Krstičevića, kao ni protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv ministra Bošnjakovića vezano za prijavu da nije formalno napisao odluku o zamjeniku člana radne skupine iz redova predstavnika Hrvatske odvjetničke komore (HOK), koji dolazi iz odvjetničkog ureda koji se, navodno, većinom bavi ovrhama.

Izvjestiteljica u tom slučaju Tončica Božić rekla je kako se iz prikupljene dokumentacije ne može utvrditi da je Bošnjaković na bilo koji način pogodovao odvjetničkom uredu u kojem radi zamjenik člana radne skupine iz redova HOK-a.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak ni protiv Krstičevića, kojeg se u prijavi optuživalo da je bez natječaja za svog posebnog savjetnika izabrao umirovljenog pukovnika Ivicu Ušljebrka, ujedno i vjenčanog kuma.

Navodeći kako je Povjerenstvo o imenovanju dobilo kompletnu dokumentaciju iz Ministarstva obrane, izvjestiteljica Tatjana Vučetić rekla je da je Ušljebrka imenovan posebnim savjetnikom temeljem Zakona o Vladi, po kojem pojedini član Vlade može, uz suglasnost premijera, imenovati svog posebnog savjetnika.

Također, Povjerenstvo je utvrdilo da Ušljebrka nije vjenčani kum Krstičeviću niti obratno.

Ne pokreće se postupak protiv Bandića

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv Bandića, koji je prijavljen da je u posljednjih pet godina čak 62 puta bio u Rimu na teret poreznih obveznika, iako tamo nije imao nikakvih službenih sastanaka.

Navodeći kako su o tome dobili kompletnu dokumentaciju od 2011. do 2018. godine, izvjestitelj Davorin Ivanjek rekao je kako je iz nje vidljivo da je Bandić u Rimu bio 27 puta i za svako putovanje izdan je putni nalog. (Hina,M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene