Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDSJEDNIK SABORA ZA NOVU TV

Jandroković o tome što njemu znači "Za dom spremni" i tko su provokatori koji žele rušiti hrvatsku vlast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Tko je pobjednik u ovoj priči s pločom koja je preseljena iz Jasenovca u Novsku, branitelji ili Vlada?

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković ON ZNA KAKO POLITIČKI PREŽIVJETI Tko je Gordan Jandroković? Stajao je uz bok svim predsjednicima HDZ-a, a Milanoviću je odgovorio fotografijom u kupaćima Slika nije dostupna Dvije faze rješavanja Božinović komentirao preseljenje HOS-ove ploče s pozdravom "Za dom spremni!"

Tu nema pobjednika niti je smisao cijele ove situacije i ovog rješenja da tu bude pobjednika ili poraženih. Od samog početka, Vlada je, a i svi odgovorni u državi koji se bave politikom, tražila takva rješenja koja će riješiti nešto što 27 godina u RH nismo riješili. Dakle, nismo našli jasno rješenje kako tretirati znakovlje i simbole totalitarnih režima. Onaj tko misli da ovdje treba slaviti pobjedu, taj griješi. Upravo je smisao toga da svi na kraju budu zadovoljni i da posebno žrtve budu te prema kojima ćemo iskazati poštovanje.

Ali branitelji danas slave. Oni smatraju da je njihov statut od danas legalan i da svim poginulim braniteljima diljem zemlje mogu postavljati slične ploče.

Dakle, ponavljam još jednom, ovdje nema smisla tražiti pobjedu, ovdje treba naći rješenje koje će biti za sve prihvatljivo i koje će poštovati žrtve. To je jedna stvar. Druga stvar, takva interpretacija ovog pisma koje je došlo iz Ministarstva uprave, nije točna, jer su oni i dosad imali u svom grbu pozdrav "Za dom spremni".

Narednih 6 mjeseci...

Ali nisu imali rješenje.

Ne, ali ovo je rješenje koje se ne tiče toga. ovo je rješenje koje se tiče nekih novih odredbi koje su povezane s usklađivanjem Zakona o udrugama i tu se radi o revizorima, nadzoru, sjedištima udruga, a što se tiče samog pozdrava u grbu, o njemu ćemo moći govoriti nakon što svoje rješenje dade Vijeće za proučavanje i odnos prema totalitarnim režimima i nakon novog zakona, koji će onda u potpunosti regulirati svo znakovlje totalitarnih režima.

Znači, pozdrav "Za dom spremni" će i idućih 6 mjeseci sigurno biti u grbu HOS-ovih udruga?

Da bi se taj natpis maknuo iz grba, potrebno je promijeniti zakon. U ovom trenutku vi ne možete doći na silu i reći - sad vi to morate maknuti. To se rješava zakonskim putem i to je osnova, razlog zašto se išlo korak po korak.

Mislite li da je ovo posljednja ploča HOS-ovih udruga koju će one postaviti u Hrvatskoj?

Nadam se da će se svi suzdržavati postavljati bilo kakve nove ploče dok ne budemo dobili rješenje Vijeća koje je zaduženo da dade svoj sud o tome koje znakovlje ne bi trebalo koristiti, bilo ono od fašističkog ili komunističkog totalitarizma. Nadam se da će biti dovoljno svijesti, dovoljno dobre volje, dovoljno odgovornosti prema Hrvatskoj 2017. godine da se ne izazivaju novi prijepori nego da u tolerantnoj i korektnoj atmosferi pronađemo dobra rješenja.

Kako bi se postavljanje nove ploče protumačilo u Saboru i Vladi?

Ponavljam još jednom, očekujem od svih da će se suzdržavati od bilo kakvih provokacija, koje mogu otežati položaj, u prvom redu, žrtvama. Apeliram na sve da vode računa u prvom redu o žrtvama, i hrvatskih branitelja, ali i onih koji su stradavali u Drugom svjetskom ratu.

Tko su provokatori?

Po Vašem mišljenju radi li se tu o istinskim domoljubima braniteljima ili tu ima i istinskih provokatora?

Sasvim sam siguran da oni koji su se borili u Domovinskom ratu imaju dobru namjeru i da velika većina onih koji su sudjelovali u Drugom svjetskom ratu ne želi ni na koji način napraviti štetu RH. Sasvim sigurno je da se sada ovdje može pronaći onih koji koriste ovu situaciju za skupljanje političkih bodova, za razne vrste provokacija, manipulacija i nanošenja štete i RH, ali i Vladi koju predvodi Andrej Plenković.

Mislite li da ti provokatori možda žele rušiti ovu Vladu?

Sasvim sigurno. Ima i tih elemenata.

Oni su po Vama u većini ili manjini?

Ne mogu procjenjivati, ne bih želio povrijediti nikoga, posebno one koji to rade iz uvjerenja.

Tko su oni?

Ima sasvim sigurno i onih koji sasvim sigurno rade sa zlom namjerom.

A tko su oni?

Pa pogledajte malo međunarodni kontekst pa kontekst unutarnjepolitički, i moći ćete dosta toga zaključiti i sami.

Vi ste predsjednik Hrvatskog sabora i sigurno nam jasnije možete reći, građani očekuju od Vas da nam kažete tko su ti provokatori koji nanose štetu i imidžu Hrvatske u ovom trenutku?

Svi oni koji ne žele da je Hrvatska stabilna i gospodarski jaka, svi oni koji žele skrenuti pozornost s dobre turističke sezone, koji u svojem nedostatku ideja i vizija kako bi trebala izgledati moderna Hrvatska stavljaju naglasak na ideološke teme, pogotovo one koje se tiču Drugog svjetskog rata.

"Ustaški pozdrav je ustaški pozdrav"

Što je za Vas ustaški pozdrav "Za dom spremni"?

Ustaški pozdrav "za dom spremni" je ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Što on Vama znači?

S obzirom da je bio ustaški pozdrav, s obzirom da se koristio u vrijeme jednog totalitarnog i zločinačkog režima, on za mene ima negativnu konotaciju.

Jeste li sigurni da će partneri biti zadovoljni ovakvom vašom odlukom od dva koraka? Sljedećih 6 mjeseci ostaje ploča u Novskoj, a onda ćemo to sve rješavati zakonom?

Ponavljam još jednom, mi tražimo rješenje koje će biti široko prihvaćeno. To je problem koji u Hrvatskoj nije riješen 27 godina i ova Vlada je prva koja se usudila krenuti rješavati to pitanje. Dakle, očekujem njihovu potporu i očekujem da budu uz nas, da.

Paušalno kažnjavanje zastupnika - populizam ili ne?

Jeste li sigurni da će oni biti dio većine i dolaziti na sjednice Sabora? Javnost je isto tako mogla vidjeti i kojih je 26 zastupnika kažnjeno zbog nedolaženja na sjednice, ali tek paušalom. Nije li to možda tek jeftini populizam?

Očekujem da će vladajuća većina biti stabilna. Imamo 78 ruku, 78 zastupnika koji podržavaju Vladu. Očekujem da će se taj broj očuvati, a što se tiče kažnjavanja, donijeli smo sami takve odredbe i treba ih se pridržavati.

Vama to nije populizam?

Je li to populizam ili nije procijenit će u konačnici građani. Uveden je određeni kodeks, određeni red. Neki su i kažnjeni. Bio je velik pritisak javnosti, pa i vas iz medija da određen broj zastupnika ne dolazi na sjednice Hrvatskog sabora. Ovo je jedna mala mjera.

Da, ali im se ne uzima iz plaće, nego iz paušala iz mjeseca u kojem nisu radili.

Dobro, ali gledajte, jedan od zastupnika je ovaj mjesec izgubio gotovo 1500 kuna.

Ali ostalo mu je 14.000.

Dobro, ali i to je tako.

Saborski rad na internetu

Najavili ste da će od jeseni svi zastupnici raditi i na internetu. Znači da više papira u Saboru nema?

Nema. Mi smo donijeli tu odluku s obzirom na odluku saziva u kojem je predsjednik Sabora bio Božo Petrov. Dakle krenulo se s tabletima. U prvoj fazi bili su i tableti i internetska mogućnost praćenja dokumentacije i papirnata dokumentacija. Mi sad prelazimo isključivo na internet. Svi zastupnici moći će se služiti ili tabletima koje im daje na raspolaganje Hrvatski sabor ili vlastitim računalima.

Koja je ušteda tu u pitanju?

Sasvim sigurno da će se raditi o priličnoj uštedi, obzirom da su se dosad svi materijali tiskali u 151 primjerku, dakle zakoni koji su ponekad imali i preko 150 stranica. Sad će samo iznimno, na zahtjev vlastitog kluba, odnosno u vlastitom klubu zastupnik printati materijal. Sve ostalo bit će im na internetu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene