Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vozači ogorčeni i bijesni

KAOS NA PROMETNICAMA PREMA JADRANU Od Vodica do Zadra neki putovali 6 sati: 'To je nedopustivo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vozačima se i dalje savjetuje da, ukoliko je moguće, odgode putovanje.

Olujna bura prouzročila je kaos na prometnicama prema Jadranu. Cijeli dan se čeka u kilometarskim kolonama, a situaciju su dodatno zakomplicirali požari koji su, također, zatvorili prometnice. Za cijeli podvelebitski kanal izdan je crveni meteoalarm.

Pročitajte i ovo Požar progutao obiteljsku kuću - 1 Bez krova nad glavom Otkriven uzrok požara u Donjem Miholjcu, susjeda opisala dramatične trenutke: "Diži se susjeda, gori ti kuća!" Hrvatska nabavlja dva nova zrakoplova za gašenje požara - 4 Ugovori potpisani Hrvatska nabavlja dva nova zrakoplova za gašenje požara: "Ovo je nova mogućnost, nova snaga"

Najgora je situacija iza 19 sati bila na čvoru Zadar 2 na autocesti A1, gdje je kolona vozila duga 12 kilometara, izvještava Šime Vičević. Vozači su ogorčeni i bijesni, a jedna vozačica nam je rekla da je od Vodica do Zadra putovala čak 6 sati te da je to nedopustivo i da više nikad neću doći u Hrvatsku.

Doznajemo i da je kolona prema moru na A1 od Gospića do tunela Sv. Rok.

Iz HAC-a poručuju da na požare na obilaznicama i autocestama nitko nije mogao računati i da je to bila doista izvanredna situacija.

Bura se u međuvremenu polako smiruje, a požarišta su pod kontrolom, javlja Vičević.

6 zrakoplova gasi požare

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne Zemunik u petak su angažirane u gašenju tri požara sa šest protupožarnih aviona.

Tri Canadaira CL-415 gase požar na prvom požarištu na lokaciji Danilo kod Šibenika, a zbog obima požara upućene su i dodatne snage s dva Airtractora AT-802. Jedan Canadair preusmjeren je s požarišta kod Šibenika na otok Vis te nastoji staviti požar pod nadzor u samom začetku. Na trećem požarištu kod Obrovca požar gasi jedan Canadair, a na sva tri požarišta gašenje otežava jak vjetar, izvještava MORH.

Situacija tijekom dana kritična

Olujna bura, zbog koje je oglašen crveni meteo-alarm u pod-velebitskom kanalu, stvorila je velike probleme u prometu. Kilometarske kolone nastale su na autocesti A1, čije su dionice zatvorene zbog bure, ali i požara. Nošeni snažnim vjetrom proširili su se u Danilu pokraj Šibenika te Obrovcu, zbog čega je zatvorena i obilaznica u smjeru Zagreba. S obzirom na to da je smjena turista uoči vikenda, mnogi se do odredišta probijaju satima.

S jedne od kritičnih točaka na A1 autocesti izvještava reporter Dnevnika Nove TV Šime Vičević, koji kaže da je situacija još uvijek kritična te da su velike gužve duž autoceste i da se na pojedinim čvorištima čeka u kolonama i do deset kilometara.

Iako su još jučer u HAC-u isticali da će biti problema s burom, sad već kažu da je pomalo riječ i o izvanrednoj situaciji zbog požara koji su zatvorili dionice autoceste, ali i zaobilaznice.

Vičević izvještava kako su vozači u odmorištu Nedim svojevoljno pokušali maknuti žicu i isključiti s e s autoceste. Situacija pomalo izmiče i kontroli.

Bura puše i dalje, a izbio je i novi požar na Miljevačkom platou, kojeg gasi čak pet kanadera.

Zbog jake bure i požara, iz Hrvatskog auto-kluba (HAK) upozoravaju na izrazito otežan promet u zoni tunela Sveti Rok, u smjeru Zadra i Šibenika, pa vozačima savjetuju da, ukoliko je moguće, odgode putovanje.

Zbog olujnog vjetra zatvorene su:

- A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
- Paški most i
- DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Zbog gustog prometa na autocesti A1 kolone su na izlazu na sljedećim čvorovima:

Smjer Split:

Gornja Ploča - 9 km,

Smjer Zagreb:

Zadar 2 - 10 km
Posedarje - 500 m
Pirovac - 2 km
 

Zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija formirala se kolona vozila duga oko 4 km koja se dijelom proteže i na Istarski ipsilon.

Zbog požara na području Zatona Obrovačkog, na dijelu koji je obilazak zbog zatvaranja dijela autoceste A1 promet je u potpunosti prekinut.

Obilazni pravci iz smjera Zadra prema unutrašnjosti, samo za osobna vozila: stari Maslenički most-Jadranska magistrala (DC8)- Karlobag-A1 Otočac (i obrnuto); iz smjera Splita: Knin-Gračac-A1 čvor Gornja Ploča (i obrnuto).

Promet je normaliziran na dionici autoceste A1 između čvorova Vrpolje i Šibenik u oba smjera.

Samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice,
Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika te na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava promet i na riječkoj obilaznici na mostu Rječina.

'Nije prejako, ali čini se dosta opasno. Ovdje sam prvi put i poprilično je vjetrovito. Stvari lete uokolo i bilo kakva vožnja nije moguća', rekao je njemački turist.

Na glavnim cestovnim pravcima promet je pojačan do vrlo gust. U koloni se vozi Jadranskom magistralom iz smjera Omiša i Solina u smjeru Splita, kao i na otoku Krku u smjeru Krčkog mosta. Poteškoće u prometu, vožnja u koloni, povremeni zastoji, mogući su na gradskim prometnicama, obilaznicama, prilazima turističkih gradova i mjesta duž Jadranske obale, na cestama u Istri, graničnim prijelazima, trajektnim lukama i pristaništima i na dionicama cesta na kojima traju radovi.

Dvosmjerno se vozi, zbog radova, na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Novska i Okučani (od 136. do 141. km).

Kilometarske kolone stvorile su se već u jutarnjim satima. U 13 sati situacija se još dodatno zakomplicirala zatvaranjem dionice autoceste od Šibenika do Vrpolja.

Druga kritična točka je Obrovac jer tim potezom ide obilaznica na koju su bili preusmjeravani vozači zbog zatvorene autoceste. Međutim, ta je zaobilaznica morala biti zatvorena zbog požara koji je buknuo kod Obrovca.

Situaciju pogoršava i činjenica da je počeo vikend i u tijeku je smjena gostiju te je samim tim veći broj vozila na prometnicama što je i dovelo do prometnih gužvi.

Oko 14 sati zbog gustog prometa na autocesti A1 kolone su na izlazu na sljedećim čvorovima: za smjer Split - Gornja Ploča - 5. km, Sveti Rok - 2. km, Maslenica - 3. km, a za smjer Zagreb - Zadar 2 - 11. km i Posedarje - 3. km, izvijestili su iz Informativnog centra HAK-a. 

Veliki šumski požar na području Danila, zbog kojeg je zatvorena prometnica gase tri kanadera, dva air traktora i veliki broj zemaljskih snaga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene